Plakalar, araç sahipleri tarafından satış sonrasında yenilenmek istenebilir. Eskiden satış sonrasında aracın kullanılacağı kente uygun olarak plaka yenilenmesi zorunluyken günümüzde bu işlem ruhsat sahibinin isteğine bırakılmıştır.
Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edersiniz. Eski plakaları teslim ettikten sonra yeni plakanın yazdığı evrak size teslim edilir. Evrak ile beraber Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı en yakın odaya gitmeniz gerekir. Burada yeni plakanız basılır ve aracınıza takılmaya hazır hale gelir.
Plaka değişikliği yapmak istiyorsan gerekli başvuruları tamamlayıp istenen şartları da sağladığından emin olman gerekir. Daha sonra notere giderek plaka değişikliği yapmak istediğini belirtebilir ve bu evraklar ve eski aracının eski plakası ile birlikte satış-devir işlerini yapabilirsin.
İkinci el araç satımının noterdeki devir teslim işlemi yapıldıktan sonra plaka değiştirme işleminin yapılması için 1 aylık bir süre bulunur. Bir ay içerisinde başlatılmayan plaka değiştirme işlemleri daha sonrasında gerçekleştirilemez.
2024 yılı itibariyle plaka değişim ücretinde güncellemeler yapılmıştır. Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 195 TL, çift plaka için ise 390 TL ücret alınmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Eğer talep edilen plaka hali hazırda bir kişiye ait ise bunun için noter ve arabulucu yardımı ile görüşerek anlaşılan para ile satın alım yapılabilir. Bunun dışında eğer plaka sahipli değil ise trafik müşavirleri ve Emniyet Müdürlüğü tarafındaki yetkili birimler ile iletişime geçerek özel plaka alınabilmektedir.
Öncelikle satış aşamasında noterde plaka değişikliği talebi iletilir. Eğer satış esnasında bu talep belirtilmezse daha sonra plaka değişimi yapılamaz. Ardından gerekli belgeler hazırlandıktan sonra bir ay içinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil birimine başvuru yapılır.
Plaka yenileme işlemi için belirli prosedürler ve ücretler vardır. Bu nedenle, araç sahipleri, plaka yenileme işlemi yapmadan önce ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurarak gerekli bilgileri almalıdır. Plaka değiştirme fiyatı 2024 yılına göre 1.489,35 TL'dir.
APP Plaka Yasak mı? APP plakaları, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır ve kullanımı yasa dışıdır.
İkinci el araç alımlarında ya da araç kullanıcısının ikamet adresi farklı bir şehre taşındığında plaka değişiminin yapılması gerekir. Yasal bir zorunluluk olan plaka değişimi süreci, plaka yenileme işleminden farklıdır.
Plaka Değiştirme Sırasında İstenen Belgeler
Aracı satın alan kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi, Noter satışı yahut geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopi örneği, Şoförler odasından alınmış olan nakil dosyası, Zorunlu mali sorumluluk sigortası.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Çıkarttığınız her özel plaka için ortalama 5 bin TL ila 15 bin TL arasında bir vergi ödemeniz gerekmektedir. Özel plaka çıkarttırırken, başvuru için de belirli bir miktar ödemeniz gerekmektedir. Miktar herkes için ve plaka türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Plakanın türüne ve talebine göre miktar değişebilir.
İmzalar atıldıktan sonra tescil işlemine geçilir. Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.
Eğer talep edilen plaka o an bir kişiye ait ise bunun için noter ve arabulucu yardımı ile görüşerek anlaşılan para ile satın alım yapılabilir. Bunun dışında eğer plaka sahipli değil ise trafik müşavirleri ve Emniyet Müdürlüğü tarafındaki yetkili birimler ile iletişime geçerek özel plaka alınabilmektedir.
Plakanın sol bölümünde 4×10 cm mavi zemin üzerine yerleştirilmiş TR rumuzu, Herhangi bir yerinde Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı cemiyetlere ait bir mühür, Alt bölümde dalgalı şerit hologramı ve orta bölümde ise Ayyıldız hologramı bulunması gerekiyor.
Yayınlanan kusur tablosuna göre yeni plakaların genişliğinin 11 santimetre, uzunluğunun ise 52 santimetreye sabitlenmesi zorunlu. Bu boyutlardan daha büyük ya da daha küçük plakalar, TÜVTÜRK araç muayenesinden geçemeyecek. Ayrıca plakalardaki harf ve rakamların bold ya da italik olması da yasak.
polisler de ceza yazmıyodu. 2024 yılıyla birlikte artık app. plaka kullanmanın cezası. mühürlü bile olsa 2650 tl'ye çıktı.
Mevcut yasalara göre, bilinenin aksine hiç bir app plaka türü muayeneden geçememektedir.
2.el araç alırken alım işlemleri sırasında noterde plaka değişikliği yapmak istediğinizi de belirtmeniz gerekiyor. Satış alım gününden itibaren bir aylık süre içerisinde de trafik tecil birimine başvurmalısınız. Buradan alacağınız belge ile Şoförler Odası'na giderek yeni plakanızı alabilirsiniz.
Alıcı 15 gün içerisinde bu belge ve Zorunlu Trafik Sigorta Poliçesi ile birlikte Trafik Tescil Şubesi'ne giderek araç ruhsatı çıkartabilir. 15 gün içinde teslim alınmayan Tescil Belgesi alıcının ikametgah adresine posta aracılığı ile gönderilmektedir.
SMS İle Boş Plaka Sorgulama
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir.
Aracın kimliği olan plaka, her araçta olması gereken bir zorunluluk. Plakasız veya standart dışı plakalarla trafiğe çıkmak ise ceza sebebi. Bu nedenle plakanız hasar gördüyse veya mevcut plakanızı değiştirmek istiyorsanız bu işlemleri gecikmeden yapmanızda fayda var.
Noterler 6 Nisan'dan itibaren haftasonları da hizmet vermeye başladı. Özellikle araç alım-satımında vatandaşın talebini karşılama amaçlı uygulama kapsamında İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası da nöbetçi plaka basım atölyesi sistemine geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri