Satışın akabinde sizin plakanız tekrardan bağlı olduğu trafik şubesine verilir. Yeni alacağınız araç için aynı plakayı kullanmak isterseniz tekrar plakanın bağlı olduğu trafik şubesine gidip -bir miktar bağış- karşılığında plakayı alırsınız.
Öncelikle satış aşamasında noterde plaka değişikliği talebi iletilir. Eğer satış esnasında bu talep belirtilmezse daha sonra plaka değişimi yapılamaz. Ardından gerekli belgeler hazırlandıktan sonra bir ay içinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil birimine başvuru yapılır.
2.el araç alırken alım işlemleri sırasında noterde plaka değişikliği yapmak istediğinizi de belirtmeniz gerekiyor. Satış alım gününden itibaren bir aylık süre içerisinde de trafik tecil birimine başvurmalısınız. Buradan alacağınız belge ile Şoförler Odası'na giderek yeni plakanızı alabilirsiniz.
Araç alım satımı sırasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna “Evet” demeniz gerekir. Satış belgesi düzenlendikten sonra yeni plaka numarası belirlenir. Eski plaka noter tarafından teslim alınır.
Ayrıca, plakaları tescil kaydından silinen araçlar, çalıntı tarihinden itibaren 10 yıl süreyle araç tescil bilgisayar sisteminde plaka ve çalıntı kaydıyla muhafaza edilecek.
İlgili 29 soru bulundu
En güvenilir saklama biçimlerinde birisi, plaklarınızı plastik kılıfların içinde tutmaktır. Plakları her zaman dikey olarak saklamak ve bulundukları rafta fazla sıkıştırmadan sıralamak da önemli bir koruma faktörüdür.
Ardından yetkililer, plakanın kayıp olduğunu sisteme işler. Trafik Şube Müdürlüğü daha sonrasında ruhsat sahibi kişiyi notere yönlendirir. Kişi notere gidip plakanın kayıp olduğunu ve Trafik Şube Müdürlüğü'ndeki işlemin tamamlandığını beyan eder. Ardından plaka basım kağıdı alınır.
Plakanın kaybolduğuna dair dilekçe doldurularak kayıp ilanı oluşturulmalıdır. Buradaki işlemlerin tamamlanmasının ardından noterliğe giderek başvuruda bulunulmalıdır. Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası'nda plaka bastırma süreci tamamlanmalıdır.
Noterde plaka değişikliği için nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsatın fotokopisi gerekir. Ayrıca eski plaka da noter tarafından alınır. Noterden yeni plakanın yazılı olduğu belgeyi aldıktan sonra plaka basımı için Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı bir odaya gitmek yeterlidir.
06 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" gereğince %18 ibaresi %20 şeklinde değiştirildiğinden özel plaka ücreti 61.175.52TL olarak yeniden hesaplanmıştır.
Adıma Kayıtlı Eski Araçları Nasıl Sorgularım? Adınıza kayıtlı eski araçları, e-Devlet Adıma Tescilli Araç Sorgulama sayfası ve araçlarım sayfası üzerinden sorgulayabilirsiniz.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
Plaka yenilenmesi ile karıştırılan plaka değişimi, farklı bir süreçtir. Kullanılmış bir araba satın aldığınızda ya da başka bir şehre taşındığınızda aracınızın plakasını değiştirmek isteyebilirsiniz. Bunun yanında plakanız hasar almış ya da okunamıyorsa değiştirme değil, plaka yenileme işlemi yapmanız gerekir.
Plaka tahsis sistemi yeni sisteme göre internet üzerinden plaka ayırttırılarak 24 saat içinde yeni plaka alınabilir. Ayrıca plaka hakkında birçok detaya yine internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Aracın satış işlemlerinden sonra 30 gün içerisinde plaka değişikliği yapabilirsiniz.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
Sıfır bir araç alıyorsanız işiniz çok kolay. Trafik müşavirleri ya da aracınızı aldığınız bayi sistemden plaka sorgulayarak, hangi trafik şubesinde olduğunu görüyor. Daha sonra araç sahibi olarak sistemden plakayı ayırtıyorsunuz ve şubeye giderek harcını ödedikten sonra plakaya sahip oluyorsunuz.
Noter plaka değişikliği ücreti 2023 yılına göre 932,65 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek basım ücreti ise 80 TL, çifti 160 TL'dir. Bu veriler ışığında plaka değişim ücreti geçen yıla kıyasla %100'e yakın bir oranda zamlanmıştır.
Tüm işlemler noter üzerinden yapıldığı için eskisi gibi randevu alma işlemi gerekmez. Bu nedenle çok daha hızlı bir şekilde işlemler halledilebilir. Plaka değiştirme işlemlerinin tamamlanması için tanınan resmi süre 30 gün yani 1 aydır.
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
Konu ile ilgili geçmiş yıllarda bir düzenleme yağıldı. Yapılan bu düzenlemeye göre, plakası 1 ya da 2 defa düşer ya da çalınırsa, artık tekrar işlem yapılamaktadır. Eğer plakanız 2 defa kaybolduysa ve plakanıza ulaşmak istiyorsanız, eni plaka için başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Her sorgulama için boş plaka sorgulama SMS ücreti 7 TL'dir. Bu ücret tüm operatörlerde aynıdır.
"Bir motorlu aracın plakasının herhangi bir nedenle gizlenmesi ya da okunamaz hale getirilmesi cezai yaptırım gerektirir. 2023 yılı içinde kesilecek ceza miktarı 1671 TL olarak belirlenmiştir."
sadece kaza kaydı olan araçların plaka sorgulamada açığa çıkmaması için yapılan bir hareket olmayıp, otomobilin bulunduğu mevkide fazla göze batmaması için de uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri