Turp otunun ve turp otu suyunun faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri öksürüğe iyi gelmesidir. Turp otu nefes darlığı, astım ve bronşite iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Mide asidine karşı etkilidir.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
Turp otu özellikle haşlamak suretiyle zeytinyağlı şekilde bir yemek kültürü olarak değerlendirilir. Tabii sadece bununla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda limonlu salatası ile beraber yumurtalı ya da yumurtasız şekilde kavurması da yapılmaktadır.
Salatasını tercih eden kişilere direkt zeytinyağı, limon ve turp otunu karıştırarak tüketebilir. Ancak normal salata gibi çiğ olarak değil turp otunu haşlayarak yapmalısınız. Çiğ tüketilen turp otu size acımsı geleceği için bu şekilde tüketmekten keyif alamayabilirsiniz.
- Turp otu, düşük kalorili olmasına rağmen uzun süre tok tutmaktadır. Buna bağlı olarak da kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Özellikle diyet yapanların tuzsuz halde hazırladıkları limonlu turp otu salatası, sağlıklı ve kalıcı kilo vermesine yardımcı olmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
İçerdiği yüksek oranda C vitamini, folik asit ve potasyum ile birlikte lif oranı güçlü olan sebze, karaciğer sağlığı ve mideyi temizlemesi açısından da önemi büyüktür. Metabolizmayı hızlandırması açısından etkili olan ve kişilerin diyet listelerinde yer alan sebze, kilo verme konusunda destekleyici bir rolü bulunuyor.
Zeytinyağlı Turp Otu Hazırlanışı
Otlar bol suda yıkanır. Tencerede kaynayan su içerisinde 5 dakika haşlanır. Soğuk suya çıkarılık ve süzgeçte süzülür.
Ancak turp içerdiği kükürtlü bileşikler sebebi ile gastrit, ülser, crohn, ülseratif kolit vb şikayetleri olan kişilerde ishal, gaz şikayeti, kramp komplikasyonlarını artırıcı faktörü unutulmamalı; beslenme uzmanı kontrolünde porsiyon miktarı belirlenerek tüketilmelidir.
Raphanus raphanistrum dilimizde eşek turpu, turp otu, karaturp, kara mancar ve yabani turp adları ile bilinmektedir.
Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın. Ardından turp otlarını süzüp içi buzlu su ile dolu bir başka kaba alın. Böylelikle ürünün ısısını düşürüp daha fazla pişmesini engelleyin. Turp otlarını ılık servis etmeyi tercih ederseniz, servis etmeden bir süre önce ılık bir suda bekletebilirsiniz.
Yıkama işlemi sona erdiğinde otları süzün. Kağıt peçetelerle otların fazla suyunu alın. Son olarak otları bir buzdolabı poşetine koyun ve buzluğa atın. Bu yöntem ile turp otunu derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Zeytinyağı ile sarımsak ve soğanları kavurun. Biraz pişmeye başladığında irice doğradığınız turp otunu da tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin. Biraz kavurunca hardalı, baharatları ekleyin ve su ilave edin. Arada bir karıştırarak otu pişirin.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Dr. Turhan, “Turp otunun yaprakları, A ve C vitamini ile kalsiyum ve demir içeriyor, antioksidan barındırıyor. Şifa deposu ot, astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor.
24 Ekim 2021. Bir daha turp aldığınızda yapraklarını atmayın. Onları herhangi bir yeşil yapraklı sebze gibi hazırlayabilirsiniz ancak aynı zamanda sağlık açısından belli faydaları da olabilir.
Turp otlarını güzelce temizleyip soğuk sirkeli suda birkaç kez yıkıyoruz. Tencereye aldığımız otlarımızın üzerine sıcak su döküyoruz, biraz da tuz serpiyoruz ve otlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Turp Otu Salatası Tarifi;
Turp otlarının sert kısımlarını ayıklayın ve birkaç kez bol suda yıkayın. Derin bir tencerede bol su ekleyip kaynatın. Yıkanan turp otlarını tencereye ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Pişen turp otlarını buzlu su dolu bir kaba alıp soğutun ve suyu süzün.
Zeytinyağlısı ve salatasından ziyade turp otunun yemeğinin de güzelliğini biliyor muydunuz? İşte tam size göre bir lezzet!
Karaciğer Sağlığınızı Destekleyebilir
Turp, hayati organlarımızdan biri olan karaciğer sağlığı açısından da önemli katkıları olan bir besindir. Turp tüketmek karaciğer detoksuna katkıda bulunur, hasarın giderilmesine yardımcı olur. Böbreklerdeki toksinlerin atılması için de etkili bir besindir.
Turp otu sonbahar döneminde yetişmeye başlar. Ama en lezzetli olduğu zaman kış aylarında ve üzerine kırağı yağdığı zamanlar olmaktadır. Turp otunu yetiştirmeye gerek yoktur. Tabiatın içinde doğal ortamda yetişir.
Kalp damar sisteminin korunmasında rol oynayanturp, antioksidan özelliği sayesinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin düşürülmesine katkıda bulunmaktadır. Kırmızı turpta, folik asit ve flavonoid içeriği yüksektir. Tansiyonu düşürme etkisi olan potasyum, turpta çokça bulunmaktadır.
Turpotu. Kolay yetişen, çiğ yenildiğinde tadı aynı turp gibi olan bir bitkidir.
Diğer Boyutlar: 1 kase - 27kcal, 1 porsiyon - 13kcal, 1 oz - 6kcal, devamı için...
Turp Otu Toplanır iyice yıkanır doğranır Tencerede Kaynayan Suya Atılır yeşil Kalması için Ağzı Açık Haşlanır çok haşlanmaz Yumuşaması Yeterlidir Sos için Zeytin yağı limon tuz kara biber pul biber Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri