2802 sayılı Kanun'un 49. maddesindeki değişiklik uyarınca hakim ve savcıların yurt dışı çalışma ziyaretlerine katılması hususundaki yetki de Adalet Bakanlığı'na geçmiş olup, HSK'ya bu konuda başvurulmasına gerek bulunmamaktadır.
Diğer bölümlerin mezunlarına kıyasla hukuk mezunlarının yurtdışında çalışma olanakları oldukça kısıtlıdır. Ancak öncelikle iyi bir İngilizce eğitimi ve üniversitenizin sağladığı olanlaklar ile hukuk mezunlarının da yurtdışında çalışması mümkündür.
Hukuk fakültesinden mezun öğrenciler günümüzde avukat, diplomat, savcı, hakim ve uluslararası şirketlerde danışmanlık gibi pozisyonlarda çalışabilirken, yurtdışında hukuk eğitimi almak öğrencilere sıradışı bir deneyim, kusursuz bir İngilizce ve uluslararası geçerli bir diploma sunar.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, uluslararası ceza hukuku kapsamında kurulmuş, devlet sorumluları tarafından işlenebilecek en ağır suçlar olan soykırım, insanlığa karşı suçlar ile savaş suçlarını soruşturmak ve kovuşturmak amacıyla uluslararası toplum tarafından oluşturulan daimi ve bağımsız bir yargı organıdır.
Türk üniversite diplomasına sahip bir avukat olarak, bu nedenle Almanya'da yalnızca „yönetmelikle düzenlenmeyen hukuk mesleklerinde“ çalışabilirsiniz. Bunun anlamı, eldeki diplomayla bir avukat,hakim,savcı,noter… olarak tanınmanız mümkün değildir. Hatta Birinci Devlet Sınavının tanınması dahi maalesef mümkün değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Hukuk Fakültesi'nin hâlihazırda Avrupa'daki on bir hukuk fakültesiyle Erasmus Programı kapsamında değişim anlaşması mevcuttur. Erasmus Programı kapsamında öğrencilerimiz bir veya iki sömestr ortak hukuk fakültelerinden birinde okuyabilirler.
Hangi bölümden mezun olursanız olun, eğer mezuniyet koşulları karşılanırsa mavi diploma almaya hak kazanılmaktadır. Örneğin hukuk, mühendislik, tıp, işletme, sosyal bilimler veya diğer herhangi bir bölümden mezun olan bir öğrenci, mezuniyet koşullarını karşıladığı takdirde mavi diploma alabilmektedir.
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
Haklarında Hâkimler ve Savcılar Kanunu gereğince yer değiştirme cezası verilenler, mazeretlerine ve bulundukları bölgede en az hizmet süresinin dolup dolmadığına bakılmaksızın daha alt bölgeler içinde durumlarına uygun görevlere hemen atanmaktadırlar.
Türkiye'de savcılık
Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
Hukuk alanında dünyanın en prestijli üniversiteleri İngiltere'de bulunuyor. Bu alanda İngiltere'yi takip eden ülke ise Amerika.
Yani Türkiye'de bir baroya kayıtlı olan avukat, Almanya'da dahi kendi ülke hukukunda ve uluslararası hukuk alanında avukatlık yapabilmek için başvurabilecektir.
İngiltere eğitim sistemine göre bir öğrencinin hukukçu olarak çalışabilmesi için lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlaması ve “Honour Degree” seviyesinde olması gerekmektedir. Ayrıca öğrenciler aldıkları lisans eğitimi sonrasında İngiltere'ye giderek belli programların ardından hukukçu olarak çalışabilmektedirler.
Hakim savcı olmak için İngilizce bilmek gerekmiyor olsa da yabancı dil bilenler için maaşa ek olarak dil tazminatı adı altında bir ücret ödeniyor.
Program mezunları özellikle bakanlıklar, üniversiteler, medya, çokuluslu şirketler olmak üzere kamu ve özel sektörün pek çok alanında kariyer fırsatları yakalayacaktır. Uluslararası hukuk mezunları, hukuk müşaviri olarak görev almaktadırlar. *Uluslararası Hukuk programında öğrenim süresi 4 yıldır.
Savcı sayısı 2020'de 6 bin 863'ken, 2021'de 7 bin 494'e yükseldi. HSK verilerine göre 2021 yılında 631 savcı mesleğe kabul edildi. Bu veriler ışığında 2020 – 2021 yılları arasında mesleğe kabul edilen savcı sayısının hâkim sayısından yüksek olduğu görülmektedir.
Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi çalışma saatleri benzerdir. Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Öğle tatili ise 12:00 - 13:00 saatleri arasında yapılmaktadır.
Değerli arkadaşım, hakim savcılıkta doğu görevi yasal olarak olmasa bile teamül olarak vardır, tayin süreleri de çalışılan bölgeye göre değişiyor, mesela 5 ve 4. bölgelerde iki yıldır, üçüncü bölgelerde 3 yıldır, ancak bu süreler HSYK'nın ihtiyaç halinde resen tayin yapma durumunda uygulanmayabiliyor, saygılarımla...
[6] Yargıtay Cumhuriyet Savcıları Etik Davranış İlkelerinin “Özel Yaşamda Davranışlar” başlıklı 5. bölümünde yer alan 5.7. ilkesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet savcıları “sosyal medya kullanımı sırasında mesleğin onurunu, bağımsızlığını ve tarafsızlığını koruyacak şekilde davranırlar”.
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez.
(2) Koruma kararı; soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından, kovuşturma evresinde ise Cumhuriyet savcısı veya tanığın talebi üzerine ya da re'sen mahkemece verilir. Karar verilmeden önce kolluk makamları ile diğer birimlerin hazırlayacağı değerlendirme raporları dikkate alınır.
Kırmızı diplomanın uluslararası kabul gören, dalında üstün başarı sağlayan öğrenciler için verilen bir diploma olduğunu belirten Safiye Terzioğlu, “7 yıl boyunca her sene iki kez dönem sonunda keman, solfej ve dünya müzik edebiyatından sınavlara girerek tamamlayabildim.
Mavi Diploma ya da resmi yazışmalarda kullanılan adıyla Diploma Eki, diploma almaya hak kazanan mezunların aldığı eğitimlerin içeriğini belirten, uluslararası bir belgedir. Bu haliyle Mavi Diploma, yurt dışına çıkmak için zorunlu değil ancak faydalıdır.
Mavi Diploma, Avrupa Birliği (AB) üyesi veya AB'ye üye olmamakla birlikte Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi İşbirliği tarafından akredite olmuş üniversitelerce verilen bir diploma ekidir. Öğrencinin aldığı eğitimin AB ülkelerinde tanındığını ve diplomanın geçerli olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri