Üzerinden zaman geçmiş ama cevap veriyorum: Hayır. Teknik takip ile telekomünikasyon, yani telefon görüşmeleriniz dinlenip delil olarak kullanılabiliyor. Ancak Facebook, Whatsapp gibi uyguluma ve sitelerdeki içerikleri öğrenebilmek için o şirketle iletişime geçmek gerekiyor.
sms ve telefon kayıtlarına operatör aracılığı ile ulaşabiliyolar. whatsapp için ise telefonuna el koyup incelemeleri gerekiyor. SMS ve telefon konuşmaları için mahkeme kararı ile operatör şirketine başvurmaları lazım. Buradan da zaten olumlu cevap geleceği için evet.
Bu sebeple, çoğu teknolojik ve dijital delillerde olduğu gibi, WhatsApp yazışmaları da genellikle, mutlak ve kesin delil olarak değerlendirilmemektedir. Ancak, bu tarz deliller, diğer delillerle birlikte göz önünde bulundurularak, destekleyici delil olarak davanın ispatına yardımcı olabilir.
Meta Inc.'in günümüz itibariyle hala Türkiye'de bir ofisi (temsilciliği) bulunmamaktadır. Bu sebeple mahkeme, WhatsApp'tan sohbet kayıtlarını talep edemeyecektir.
Whatsapp yazışmaları delil olarak kabul edilmek için hukuka uygun şekilde elde edilmiş olmayı gerektirir. Casus programlar vasıtasıyla, hack yöntemleriyle veya fiziksel zorbalıkla elde edilmiş yazışmalar hukuka aykırı olmaktadır. Bu eylemler hukuka aykırı olduğu gibi Türk Ceza Kanunu kapsamında da ayrıca suç oluşturur.
İlgili 38 soru bulundu
WhatsApp mesajlaşma ve haberleşme sisteminde mesajlar kullanıcının kontrolünde olduğu için iletimden sonra WhatsApp bunları sunucularında ve serverda tutmuyor. Bu nedenle de bu mesajların geçmişe yönelik olarak mahkeme tarafından temin edilmesi mümkün değil.
Sonuç olarak Devlet, WhatsApp mesajlarına ulaşamaz. Fakat yapılacak bir yasal düzenlemeyle WhatsApp mesajını gönderen Cihazın Bilgisi, Lokasyon bilgisi, Hesaba ait telefon bilgisi vs. ulaşabilir. Ya da Çin de olduğu gibi WhatsApp içerikleri kontrol edilemediğinden uygulamanın kullanılması tümden yasaklanabilir.
WhatsApp, Android kullanıcılarının mesaj bilgilerini hem bulut sunuculara hem de yerel dosyalara kayıt ediyor. Bu sayede kullanıcılar, yedekleme özelliği kapalı olsa dahi silinen mesajlarını kurtarabiliyor.
Dosya yöneticisi uygulamanızı başlatın. Cihazınızdaki WhatsApp alt klasörlerini görmek için WhatsApp klasörüne dokunun. Databases (Veri tabanları) dosyasını basılı tutun > Delete'e (Sil) dokunun.
Android'de Google Drive aracılığıyla, iOS'ta iCloud aracılığıyla silinen WhatsApp sohbetleri geri getirmek üzere sohbet geçmişinizi geri yükleyebilirsiniz. Sohbet yedekleme yapmadıysanız, Tenorshare UltData - Android Data Recovery gibi üçüncü parti veri kurtarma programlarını kullanmalısınız.
eğer msjların içeriği alınmak istenirse hattın yasal sahibi tarafından savcılıga başvurulur ( tehdit edildiği can güvenliği vs önemli sebeplerden dolayı) ve savcılık operatörden kayıt tutmasını ister. ancak sen dilekce verdiğin tarihten itibaren bu gibi bilgiler kayıt altına alınır. öncesi yine alınmamıştır. alınamaz.
Mesajları gönderildikten 24 saat, 7 gün veya 90 gün sonra kaybolacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Tutulan mesajlar kaybolmaz. Seçtiğiniz süre yalnızca sohbetteki yeni mesajları etkiler. Daha önce gönderdiğiniz veya aldığınız mesajlar bu seçimden etkilenmez.
Henüz geri dönüşüm kutusundan boşaltılmamışsa geri getirebilirsiniz. Ayrıca size mesaj gönderdiği belirnebilecektir.
Sayın Konuk,adınıza ait olmayan bir hattın görüşme dökümanı yada sms dökümanı ilgili operatörlerce size verilmez.. Bu tür veriler gizli olup,kurumların hat sahipleri dışında kimselerle paylaşması yasaktır.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Sosyal medya yazışmaları da tıpkı WhatsApp yazışmalarında olduğu gibi ancak hukuka uygun olarak elde edildiğinde delil olarak kullanılabilmektedir. Buna göre taraflar arasında yapılan yazışma ilgili taraflarca delil olarak mahkemeye sunulabilecektir.
Güvenliği sağlamak, veri saklama kapasitesini sınırlandırmak ve kullanıcılarımızın gizliliğini korumak amacıyla, 120 gün boyunca hiçbir etkinlik göstermeyen WhatsApp hesapları genellikle silinir. Etkinlik göstermemek, kullanıcının WhatsApp'a bağlanmaması anlamına gelir.
Bireysel bir sohbette veya grup sohbetinde silmek istediğiniz mesajı seçin. Seçenekler > Sil > Herkesten sil'e basın. WhatsApp'ı açın ve silmek istediğiniz mesajın bulunduğu sohbete gidin. Silmek istediğiniz mesajı seçip Sil > Herkesten Sil > Tamam'a basın.
Android için yedekleme:
Burada, Ayarlar > Sohbetler > Sohbet yedeği kısmına dokunun. Yedeklemek istediğiniz Google hesabını seçin. İşlem tamam. Verileriniz Google Drive'a kaydedilecektir.
Bununla beraber operatörler yalnızca son 5 yıla ait telefon kayıtlarını muhafaza etmektedir. Bu kapsamda geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının 5 yılı kapsayacak şekilde istenilmesi mümkündür.
WhatsApp > Ayarlar > Sohbetler > Sohbet Yedeği'ne giderek bir iCloud yedeklemeniz olduğunu doğrulayın. En son yedeklemenin ne zaman oluşturulduğunu görebiliyorsanız WhatsApp'ı silin ve yeniden yükleyin. Telefon numaranızı doğruladıktan sonra talimatları takip ederek sohbet geçmişinizi geri yükleyin.
Profil fotoğrafınız, hakkımda bilginiz, bireysel sohbetleriniz, grup sohbetleriniz ve ayarlarınız gibi hesap bilgileriniz korunur.
Gruptaki tüm katılımcılar mesajınızı okuduğunda ise iki mavi onay işareti görüntülenir. Gönderdiğiniz her mesaj için, mesajınızın ne zaman teslim edildiği, alıcı tarafından ne zaman okunduğu veya oynatıldığı ile ilgili ayrıntıları mesaj bilgisi ekranında görebilirsiniz.
Önemle belirtmek gerekir ki, WhatsApp sosyal medya platformunda, uçtan uca şifreleme yöntemi her zaman etkindir ve uçtan uca şifrelemeyi kapatmak mümkün değildir. Bu sebeple, Devletin vatandaşların sosyal medya sağlayıcıları aracılığıyla yaptıkları sohbetleri kayıt altına alacağı iddiaları tamamen asılsızdır.
Telefonunuzu kullanırken, cızırtı ve yankı duyuyorsanız, dinleniyor olabilirsiniz. Konuşmalarınız derinden geliyorsa ve aynı olay gün içinde 2 kez tekrarlanırsa, yine dinlenme ihtimaliniz yüksektir. Uzmanlar, dinlemelere karşı telefonunuzu sürekli olarak format atmanız gerektiğini söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri