İşveren, işçiye ihtar vermeden önce savunmasını almakla yükümlü değildir. Dolayısıyla, işçiye davranışı nedeniyle ihtar verilirken, savunmasının alınmaması ihtarı geçersiz kılmaz. İşçinin savunması, sözleşmenin feshinden önce alınmalıdır (İNCİROĞLU, Lütfi, Sorulu Cevaplı İş Hukuku Uygulaması, s.82).
Savunma yazmazsanız suçlamayı kabul etmiş olursunuz. Elbette savunma yazmanız gerekir. İşten çıkartılırsanız ve konu mahkemeye giderse, savunmanız olması (haklı gerekçeler ise) sizin yararınıza olur.
İhtar çektikten sonra işçinin işe gitmesi gerekir mi sorusuna evet cevabı verebiliriz. Genel olarak ihtar türüne göre değişse de işe gitmek en doğrusu olacaktır. Eğer ihtar çekildikten sonra işçi işe devam etmezse çeşitli hak kayıpları doğabilir. Bu hak kayıplarını engellemek için mutlaka işe gidilmesi gerekmektedir.
İşçi, emeklilik, evlilik, askerlik, maaşların ödenmemesi gibi nedenlerle iş yeriyle olan ilişkisini sonlandırırken sebebini ve taleplerini bildirmek için ihtarname çekebilir. Haksız yere iş sözleşmesi feshedilen işçi, gerekli şartları taşıyorsa işe iade için ihtarname çekebilir.
İş piyasası ve işten çıkarma prosedürleri hakkında bilinen yanlışlardan biri olan 3 ihtar ile işten çıkarma yapılabileceğidir. Aslında net bir sayı verilebilen bir konu değildir. İhtar sayısına bağlı olarak iş çıkışının yapılması durumu belirli bir hüküm ile uygulanan bir mesele değildir.
İlgili 22 soru bulundu
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
Tebligatın işçiye tebliğ tarihinden itibaren, ihtarnamede işçiye verilen 2-3 günlük süre beklenmeli ve bu sürede işçinin işe başlamaması veya mazeretini bildirmemesi halinde çıkış işlemleri yapılmalıdır.
Cevap net: İşçi derhal fesih hakkını kullanmış ve ihtarname çekmiş ise ihtardan sonra ise gitmemelidir. İşyerine tebligat ulaşana kadar çalışmaya devam etme gibi bir durum yoktur.
İş Kanununun “Yazılı bildirim” başlığı altında düzenlenen 109. maddesinde; “ Bu Kanunda öngörülen bildirimlerin ilgiliye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekir. Bildirim yapılan kişi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilir.
Fakat bu süreler içinde cevap vermemeniz, hukuk düzenince susma, ikrar yani iddiaları kabul etme anlamı taşımadığından aleyhinize olumsuz bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle tarafınıza gönderilen ihtarnameyi cevaplamamanız durumunda kabul etmiş sayılmayacaksınız.
İşveren, işçiye ihtar vermeden önce savunmasını almakla yükümlü değildir. Dolayısıyla, işçiye davranışı nedeniyle ihtar verilirken, savunmasının alınmaması ihtarı geçersiz kılmaz. İşçinin savunması, sözleşmenin feshinden önce alınmalıdır (İNCİROĞLU, Lütfi, Sorulu Cevaplı İş Hukuku Uygulaması, s.82).
Evet, işçinin savunma yapmasının zorunlu olmadığını yukarıda belirttik.
Kural olarak kanunda gösterilen haller dışında ihtarname çekilmesi zorunlu değildir.
İşçinin, savunmaya gelmediği mutlaka ispat edilmek zorunda. Bu nedenle gerekirse noter kanalıyla savunmaya davet yazısı gönderilmeli ve işçinin bu yazıyı almasına rağmen savunma vermediği tutanakla kayıt altında tutulmalı.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 130. maddesinde savunma hakkı şöyle düzenlenmiştir: "Savunma hakkı: Madde 130 – Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez.
K. m. 31 uyarınca memura “savunma hakkı tanınmadan” disiplin cezası verilemez (D. İDDK, 17.2.11, 07/1846, 11/6). Savunma alınmadan doğrudan disiplin cezası verilmesi, işlemi şekil bakımından sakatlar (asli usul sakatlığı) ve iptali sonucunu doğurur.
Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
İhtarname ispatı ve hak kaybı olmaması için noterden ihtarname çekmek önemlidir. İhtarnamede konu hukuka uygun bir dille anlatılmalıdır; karşı tarafa itham ve iftira ve hakarette bulunulmamalıdır. İhtarnamenin geçerli olması için karşı tarafa tebliğ edilmesi gerekir. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersizdir.
Fesih yapmadan önce mutlaka devamsızlık tutanakları düzenlenmeli ve noterden işçinin adresine bir yazı gönderilmek suretiyle savunması talep edilmeli ve haklı bir nedeni olup olmadığı araştırılmalıdır. İşçinin devamsızlık yaptığı tarihten itibaren mutlaka her gün ayrı ayrı devamsızlık tutanağı düzenlenmelidir.
Noter aracılığıyla yollanan ihtarname ortalama 1-15 gün arasında ulaşır ancak duruma göre bu süre değişiklik gösterebilir. İhtarnamenin APS ile gönderilmesi durumunda ise ortalama 1-2 gün içerisinde ihtarname gidecektir.
Bu ihtarname en az 30 günlük süre verilerek gönderilmelidir. Kiracıya ihtar çekme nasıl yapılır konusuna gelecek olursak, ihtar için yazılı bir belge hazırlanmalıdır. Bu ihtarnamede, eğer 30 günlük süre içerisinde kiracı borcunu ödemezse, ev sahibinin sözleşmeyi fesih edeceği yazılı olur.
Yeni malik, kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname göndererek ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir. Yeni malik, ihtarname şartına uyduğu takdirde 6 ay içinde dava açma hakkına sahiptir.
İşçinin işverenden veya amirinden izin almaksızın ya da haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 iş günü veya bir ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut da bir ayda 3 iş günü devamsızlık yapması halinde ise ihbar ve kıdem tazminatı ödemeden derhal işine son verilebilir.
İhtarname yapılan bir sözleşmede ödeme tarihine konulan meblağın muhatabına ,ödeme zamanı geçmiş ve ödeme yapılmamışsa uyarı vermek amacıyla çekilir.Yani borcu olup borcunun ödeme zamanını geçirmiş kimseye çekilir. AVUKATSIZ İHTARNAME ÇEKİLİR Mİ? Avukat aracılığıyla ihtarname çekmek zorunlu değildir.
İşçinin devamsızlığı sebebiyle işverenin derhal feshi de İş Kanunu'nun 25/II-g bendinde düzenlenmiştir. Bu durumda işverenin, devamsızlık sebebiyle fesih hakkını kullanırken kanunda düzenlenen 6 günlük süreye riayet etmesi gerektiği söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri