İşveren olay tespit tutanağından yola çıkarak personelden yazılı savunması talep etmek için “Savunma Talep Formu” oluşturmalıdır. Bu formla birlikte işveren, kendisine tutanakla aktarılan olayı doğrudan savunma talep formunda belirterek işçinin iddialara karşılık savunmasını iletmesini talep eder.
Savunma Alınması
Oysa yerleşik içtihatlar uyarınca, işçinin hangi olay ve/veya olgular nedeniyle olumsuzluk/huzursuzluk yarattığını bilmesi ve açıklamalarını yapabilmesi için kendisine makul bir süre verilmesi gerekir. Bu kapsamda savunma alınması, fesih sürecinin başlangıcı ve aslında en önemli noktasıdır.
Savunmanın hazırlandığı şirketin ilgili kurumuna hitap ederek savunmaya başlanmalıdır. Örnek olarak “XXX firması …….. Müdürlüğüne” gibi. Başlığın ortalama iki satır altına denk gelecek şekilde savunma istenilen tarihi belirterek ”…. Tarihli savunma isteğinize istinaden” kalıbı ile savunmanıza başlayın.
İşçinin, savunmaya gelmediği mutlaka ispat edilmek zorunda. Bu nedenle gerekirse noter kanalıyla savunmaya davet yazısı gönderilmeli ve işçinin bu yazıyı almasına rağmen savunma vermediği tutanakla kayıt altında tutulmalı.
Soruşturma ve kovuşturma aşamasında şüpheliler veya sanıklar her zaman yargılandıkları dosyaya ilişkin olarak savunma dilekçesi verebilirler. Suçun işlendiğinden haberdar olan savcılık şikâyet üzerine veya bazı durumlarda resen soruşturmayı yürütür ve suç delillerini toplamaya başlar.
İlgili 18 soru bulundu
Ceza davalarında avukat olmaksızın kişinin kendisini savunmasında hiçbir engel yoktur. Kişi mahkeme huzurunda kendisini kurallara riayet etmek kaydıyla dilediği gibi savunmakta özgürdür. Suçsuzluğunun ispatında elinden gelen en iyi savunmayı sunarak mahkemeden beraatini isteyebilir. Kanunen buna engel bir durum yok.
MADDE 10 – (1) Hakkında disiplin işlemi başlatılan işçiden konuyla ilgili yazılı savunması alınır. Savunma için işçiye en az 7 gün süre verilir. Bu süre içinde savunma sunmayan işçi, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
Savunma yazmazsanız suçlamayı kabul etmiş olursunuz. Elbette savunma yazmanız gerekir.
İşveren olay tespit tutanağından yola çıkarak personelden yazılı savunması talep etmek için “Savunma Talep Formu” oluşturmalıdır. Bu formla birlikte işveren, kendisine tutanakla aktarılan olayı doğrudan savunma talep formunda belirterek işçinin iddialara karşılık savunmasını iletmesini talep eder.
İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından dolayı geçerli nedene dayalı olarak iş sözleşmesinin feshedilmesi isteniyorsa mutlaka işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunması alınmadan bu sebebe dayalı olarak yapılan fesihler haksız fesih olacak ve işe iade davaları işçi lehine sonuçlanacaktır.
☆ Savunma Dilekçesi Verebilmek İçin Yasal Süre Nedir? Evrağın tebliğ tarihinden itibaren 14 günlük yasal süre içerisinde sanık veya şüpheli, savunma dilekçesi verebilmektedir.
Sanığın avukatı tarafından hazırlanan ve sanığa bahsedilen suçlara dair itirazları içeren resmi dilekçe çeşidine savunma dilekçesi denmektedir.
Savunma, soruşturmacı teklifiyle birlikte raporunu verdikten sonra, ceza vermeye yetkili amir veya disiplin kurulu tarafından alınacaktır.
K. m. 31 uyarınca memura “savunma hakkı tanınmadan” disiplin cezası verilemez (D. İDDK, 17.2.11, 07/1846, 11/6). Savunma alınmadan doğrudan disiplin cezası verilmesi, işlemi şekil bakımından sakatlar (asli usul sakatlığı) ve iptali sonucunu doğurur.
Bunun haricinde herhangi bir şekil şartı (sözlü/yazılı vb.) öngörülmemiştir. İş güvencesinde olan ya da iş güvencesi kapsamında olmayan işçiler için haklı nedenin varlığı halinde fesih nedeninin belirtilmesi ya da yazılı olması gerekmemektedir, savunma alınma zorunluluğu yoktur.
ÖZET:iş sözleşmesi işçinin verimine veya davranışına bağlı sebeplerle feshediliyorsa muhakkak işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunmasının alınmadan geçerli nedene dayalı olarak yapılan fesih; geçersiz fesih kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır.
Savunma talep formu (savunma istem yazısı) nedir? İşveren, çalışanından yazılı savunma talep etmek için “Savunma talep formu” hazırlar. Bu formda işveren, kendisine tutanakla aktarılmış olayı belirtir ve işçiden iddialara karşılık vermesini ister.
İşveren, işçiye ihtar vermeden önce savunmasını almakla yükümlü değildir. Dolayısıyla, işçiye davranışı nedeniyle ihtar verilirken, savunmasının alınmaması ihtarı geçersiz kılmaz. İşçinin savunması, sözleşmenin feshinden önce alınmalıdır (İNCİROĞLU, Lütfi, Sorulu Cevaplı İş Hukuku Uygulaması, s.82).
Örneğin işyerine sarhoş gelen ya da çalışma arkadaşına sataşan bir işçi aleyhine tutanak tutulmuş ise ve tutanak tutan tanıklar da mahkemede bu olayı doğrulamış ise bu husus işveren tarafından ispatlanmıştır. Bu durumda işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı mevcut değildir.
İş piyasası ve işten çıkarma prosedürleri hakkında bilinen yanlışlardan biri olan 3 ihtar ile işten çıkarma yapılabileceğidir. Aslında net bir sayı verilebilen bir konu değildir. İhtar sayısına bağlı olarak iş çıkışının yapılması durumu belirli bir hüküm ile uygulanan bir mesele değildir.
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
Savunma, suçlamaya karşı şüphelinin veya sanığın yararına olarak, hukukî ve fiilî açıdan korumayı amaçlayan bir faaliyettir. Bu hak Anayasa'da, kabul ettiğimiz sözleşmelerde ve kanunlarımızda yer almıştır.
Buna göre; iş güvencesine sahip işçiler sebepsizce veya haksız sebeplerle işten çıkarılıp iş sözleşmeleri feshedilemeyecektir. İşçinin haksız nedenle işten çıkartılması halinde ise işçinin İşe İade Davası açabilmesi mümkündür.
SAVUNMA HAKKI (1)
Kanunu'nun 130.maddesi ve yargı kararıyla, memurlara savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemeyeceği hükme bağlanmıştır. ❖ 7 günden az olmamak üzere makul bir süre verilir. ❖ Savunma süresi tebliğin ertesi günü işlemeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri