Savunmanızı yazmaya başlamadan önce kağıdın sağ üst köşesine savunma hazırladığınız tarihi yazmanız gerekmektedir. Savunmanızı yazmaya başlarken ilk olarak savunmanın hitap edileceği kurumu yazmanız gerekmektedir. Örneğin, ABC Firması Personel İşleri Müdürlüğüne şeklinde bir başlama cümlesi seçilmelidir.
Savunma dilekçesinin iyi bir şekilde yazılması için davanın tüm ayrıntıları göz önünde bulundurulmalı ve sanığın lehine olan tüm kanıtlar savunma dilekçesinde belirtilmelidir. Aynı zamanda olay sanık açısından tüm yönleriyle ele alınmalı, sanığın suçu işlemediğini gösteren tüm ayrıntılar da dilekçeye yazılmalıdır.
Savunma, işçi tarafından el yazısı ile kendisine iletilen Savunma Talep Formuna cevaben yazılmalı ve işçinin imzasını taşımalıdır. Önemli bir not; bilgisayar ortamında veya başka bir kişi tarafından yazılmış savunmalar geçerli kabul edilmemektedir.
İşveren olay tespit tutanağından yola çıkarak personelden yazılı savunması talep etmek için “Savunma Talep Formu” oluşturmalıdır. Bu formla birlikte işveren, kendisine tutanakla aktarılan olayı doğrudan savunma talep formunda belirterek işçinin iddialara karşılık savunmasını iletmesini talep eder.
İlgili 27 soru bulundu
Savunma için işçiye en az 7 gün süre verilir. Bu süre içinde savunma sunmayan işçi, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
Sözlü savunma toplantısı, tarafların cevap dilekçesi ya da savunma dilekçelerinde sözlü savunma hakkını kullanmak istediklerini bildirmeleri üzerine yapılır. Ayrıca Kurul, tarafların bu yönde bir talebin olmadığı durumlarda da, sözlü savunma toplantısı yapılmasına re'sen karar verebilir.
ÖZET:iş sözleşmesi işçinin verimine veya davranışına bağlı sebeplerle feshediliyorsa muhakkak işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunmasının alınmadan geçerli nedene dayalı olarak yapılan fesih; geçersiz fesih kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır.
İşçi savunması, iş yerinde çalışan ve işveren arasında anlaşmazlık yaşandığı durumlarda talep edilebilir. Zorlu iş dünyasında dönem dönem yaşanabilen tartışmalar, çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşturulan şikayetler ve devamsızlık gibi konular işçiden savunma talep edilmesine neden olabilir.
Soruşturma ve kovuşturma aşamasında şüpheliler veya sanıklar her zaman yargılandıkları dosyaya ilişkin olarak savunma dilekçesi verebilirler. Suçun işlendiğinden haberdar olan savcılık şikâyet üzerine veya bazı durumlarda resen soruşturmayı yürütür ve suç delillerini toplamaya başlar.
Savunma sayesinde edindiği bilgiler ile işveren, iş sözleşmesinin feshedilmesinin gerekli olup olmadığını, durumun haklı neden seviyesine ulaşıp ulaşmadığını değerlendirebilir. Keza savunma alınması, feshin son çare olması ilkesinin uygulanabilmesine de yardımcı olur.
Savunma talep formu (savunma istem yazısı) nedir? İşveren, çalışanından yazılı savunma talep etmek için “Savunma talep formu” hazırlar. Bu formda işveren, kendisine tutanakla aktarılmış olayı belirtir ve işçiden iddialara karşılık vermesini ister.
İşçinin, savunmaya gelmediği mutlaka ispat edilmek zorunda. Bu nedenle gerekirse noter kanalıyla savunmaya davet yazısı gönderilmeli ve işçinin bu yazıyı almasına rağmen savunma vermediği tutanakla kayıt altında tutulmalı.
Savunmanızı yazmaya başlamadan önce kağıdın sağ üst köşesine savunma hazırladığınız tarihi yazmanız gerekmektedir. Savunmanızı yazmaya başlarken ilk olarak savunmanın hitap edileceği kurumu yazmanız gerekmektedir.
BASİT YARGILAMA SAVUNMA DİLEKÇESİ
Basit yargılamada mahkemeye gitmeye gerek yoktur. Tebligat ekinde iddianame, tensip zaptı, basit yargılama usulü sanık bilgilendirme formu bulunur. Basit yargılama usulü uygulanan dosyada sanık 15 gün içerisinde savunmasını yazılı olarak mahkemeye sunmalıdır.
Yazıldığı şekilde okunan kelimeler arasında yer alan savunma kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı ise, savunma şeklindedir.
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
Hukuk Dairesi'nin bu hususa ilişkin olarak vermiş olduğu kararda; “Fesih bildirimiyle birlikte veya fesihten sonra savunma istenmesi feshi geçersiz kılar. Keza, ihbar önel süreleri içinde savunma alınması da feshin geçersiz olması sonucunu doğurur. ” denilmiştir.
Sonuç olarak, işçinin raporlu olduğu süre içinde iş sözleşmesi askıda olduğu için bu süre içinde savunma istenmesi hukuka uygun olmaz. Çünkü, askı süresi içinde temel edimlerden olan iş görme borcu askıya alındığından, bu borcun yerine getirilmesi ile ilgili savunma istenmesi uygun değildir.
Bildirim yapılan işçi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilecektir. İşveren taraf fesih bildirimini yazılı olarak yapmalıdır ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır denilmiştir.
İşveren örneğin 2025'te işini aksattığı için tutanak düzenlediği bu işçiye; önceki tutanaklarını da gerekçe göstererek, bildirimli fesih yapabilir. Yıllar öncesine ait eski tutanaklar, burada halen geçerliliğini koruyacaktır.İşyerinde tutulan tutanakların geçerlilik süresi olmaz.
Ceza davalarında avukat olmaksızın kişinin kendisini savunmasında hiçbir engel yoktur. Kişi mahkeme huzurunda kendisini kurallara riayet etmek kaydıyla dilediği gibi savunmakta özgürdür. Suçsuzluğunun ispatında elinden gelen en iyi savunmayı sunarak mahkemeden beraatini isteyebilir. Kanunen buna engel bir durum yok.
Savunma dilekçesi terimi hukuk alanında karşımıza çıkan bir terimdir. Bilindiği gibi savunma demek bir düşünceyi bir eylemi bir kişiyi haklı buluyorsak onu doğru göstermek amacıyla yapılan konuşma ya da yazı demektir. Savunma hareketi aslında saldırıyı önlemek için gerçekleştirilir.
Eğer tutulan olay için özel bir başlık yoksa sadece “TUTANAKTIR” yazılmalıdır. Tutulan olayın niteliği belirtilmeli ve ayrıntılı bilgiler verilmelidir. Olaya dair detaylı bilgiler tutanakta yer almalıdır ve olaya dair bilgilerin nasıl öğrenildiği de açıklanmalıdır. Olayın yaşandığı yer ve zaman bilgisini içermelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri