HMK m. 128 hükmü gereğince davaya süresi içerisinde cevap verilmemiş ve aynı zamanda savunma hakkının kasten veya ihmali olarak kullanmamış olması halinde davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılacaktır.
Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128). Bir başka ifadeyle, süresinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, dava- cının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
Sonuç olarak, süresi içinde cevap dilekçesi vermeyen ve bu itibarla kanunen davacının iddialarını inkâr etmiş sayılan davalıya delillerini ileri sürebilmesi için ayrıca bir süre verilemeyecektir. Bu sonuç Kanun'da (m. 139/1-ç) verilmesi öngörülen iki haftalık süre bakımından da geçerlidir.
Davaya cevap vermeyen davalı, inkâr kapsamında beyanda bulunabilir. Vermiş olduğu beyan dilekçesinde davaya yönelik yeni vakıa ileri süremez. İtiraz ve def'i de bildiremez. Ancak davacının bildirdiği vakıalara karşı cevap niteliğinde beyanda bulunabilir.
Davalı cevap dilekçesi vermediği takdirde davalının ileri sürdüğü bütün vakıaları inkâr etmiş sayılır. Davalının cevap dilekçesi vermediği hallerde dava, davacı tarafından dava açarken sunulmuş olan vakıalar ve deliller esas alınarak görülüp sonuçlandırılır çünkü artık davalı delil listesi sunulamayacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Davalının cevap dilekçesi vermemesi halinde bu durumun davalı, ve davacı açısından birtakım sonuçları doğacaktır. Davalı tarafından süresinde cevap dilekçesi verilmez ise davacı da artık cevaba cevap dilekçesi veremeyecektir.
Cevap Dilekçesi Vermeyen Taraf Delil veya Tanık Bildirebilir mi? Doktrin görüşleri, cevap dilekçesi vermeyen davalının inkâr kapsamındaki savunmasını ispat için karşı delil sunma hakkını kabul etmektedir. Yargıtay kararları da aynı yöndedir.
Mahkeme tarafından tensip zaptı ile beraber davacıya bu eksikliklerini tamamlamaması amacı ile bir haftalık kesin süre verilir. Tensip zaptı içeriğinde belirtilen eksiklikler süresi içerisinde davacı tarafından tamamlanmaz ise dava açılmamış sayılır.
Tensip zaptı hazırlandıktan sonra yaklaşık 1 ay içinde PTT vasıtasıyla ilgilisine tebliğ edilmektedir.
Dava tarihinde yürürlükte bulunan 6100 Sayılı HMK.nun 128. maddesinde “Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır” hükmüne yer verilmiştir.
Savunma yazımının sonucunda kişinin kuruma devam etmesi veya kurumdan ayrılması gibi sonuçlar oluşabilmektedir. Savunma yazmak için öncelikli olarak boş bir A4 kağıdı alınması gerekmektedir. Savunmanızı çizgili veya kareli bir kağıda yazmamanız doğru olacaktır.
BASİT YARGILAMA SAVUNMA DİLEKÇESİ
Basit yargılama da mahkeme sanığa 15 gün içerisinde savunmalarını mahkemeye sunması gerektiğine dair tebligat gönderir. Basit yargılamada mahkemeye gitmeye gerek yoktur.
- Bireylerin ve tüzel kişilerin, kendileriyle veya kamuyla ilgili, dilekçeyle usulüne uygun bir şekilde yaptıkları başvuruların idarece geciktirilmeksizin en kısa sürede cevaplandırılması yasal bir zorunluluktur.
01.10.2011'de yürürlüğe giren HMK'da, davalının cevap dilekçesi vermemesi halinde ne olacağı açık bir hüküm ile düzenlemiştir. M. 128'e göre süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
(1) Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.
İddia ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı gereğince hem davalı hem de davacı taraf yargılamanın belli bir kısmından sonra, yargılamanın gidişatını etkileyerek iddia ve savunmalarını değiştirip genişletemez.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; UYAP Vatandaş Portal ya da e-devlet üzerinden davayla ilgili yapılan sorgulamada Tensip zaptı hazırlandı ibaresiyle karşılaşmak mümkündür. UYAP ya da e-devlet sistemi üzerinden tarafların açtığı davayla ilgili mahkeme tarafından yapılan işlemleri takip edilebilir.
“Tensip zaptı hazırlandı.” ibaresi görüldüğünde artık dosyanın ilgili mahkemeye ulaşıp, hakimin dosyayı incelediği, mahkemenin ve tarafların yapacağı işlemlerin tensip zaptı adı verilen tutanağa geçirildiği anlaşılmalıdır. ÖNEMLİ!: “Tensip zaptı hazırlandı, duruşma günü verilmedi.” ifadesiyle de karşılaşmak mümkündür.
Dava açıldıktan sonra 6 ay içinde davanın ilk duruşması belli olur. Mahkemenin yoğunluğuna göre en kısa zaman içinde duruşma davetiyesi kişilere ulaştırılır. Tensip zaptı ile duruşma günü belirlendikten sonra PTT aracılığı ile taraflara gönderilir.
Bu nedenle tensip zaptında yer alan hükümlere ilişkin olarak itiraz, cevap veya savunma dilekçesi verilmesi genellikle gerekmemektedir. Yapılması gereken iş, hakkında tensip zaptı düzenlenmiş olan davanın bizzat kendisine ilişkin olarak beyanda bulunmaktır.
Hukuk davalarında tensip zaptının hazırlanma süresi ceza davalarına oranla daha kısa sürmektedir. Ceza davalarında tensip zaptının hazırlanma süresi 15-20 günü bulabilmektedir.
Bilindiği üzere bu davalarda uygulanan yargılama usulü yazılı yargılama usulüdür. Bu da demektir ki tensip zaptının hazırlandığı bu aşamada henüz duruşma günü belirlenmemiştir. Zira bu usulde, öncelikle tarafların karşılıklı olarak dilekçeleri birbirine gönderilir.
Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.
Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.
Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri