Kaynak: Akarsuyun doğduğu alandır. Yatak: Akarsuyun içinde aktığı çukurluğa yatak denir.
Nehirlerin doğduğu yere kaynak, denize döküldüğü yere ağız denir. Büyük ırmaklara katılan görece küçük ırmaklar genellikle kol diye adlandırılır. Bir çay ile ırmak arasındaki fark açık ve net olarak tanımlanamamıştır.
Akarsuyun doğduğu yere; akarsu kaynağı, döküldüğü yere ise; akarsu ağzı denmektedir.
Akarsuyun doğduğu yere kaynak, döküldüğü yere ise ağız denir.
Akarsuyun doğduğu yer kaynak olarak ifade edilirken döküldüğü alan ise akarsu ağzı olarak tanımlanmaktadır. Akarsuların denize ya da göle aktığı yerler ağız olarak tabir edilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Akarsular doğdukları kaynak sahalarından döküldükleri taban seviyelerine kadar olan yolculukları boyunca her yönden farklı boylarda birçok kol alırlar. Böylelikle akarsular kollarıyla birlikte bir ağ (şebeke) meydana getirirler. Buna akarsu drenajı veya akarsu ağı denir.
Ege Havzası;
Menderes, B. Menderes…bu akarsuların başlıcalarıdır. Basra Körfezi Havzası; Doğu Anadolu Bölgesi'nin batı kesimleri ile Güneydoğu Anadolu ve Van Gölü'nün güney kesimlerini kapsamaktadır. Bu havzanın en önemli akarsuları Fırat, Dicle ve Zapsuyu'dur.
Bir menderes, bir dere veya nehir, bir dışbükey, içbükey içeren çökeltilerin aşındırdığı diğer tortuyu aşağı akış yönünde, tipik olarak bir nokta çubuğu olan iç, dışbükey bir kanalın taşkın yatağının aşağı vadi ekseni boyunca ileri geri hareket ederken kıvrımlı bir seyir oluşturmasıdır.
Delta ovası, akarsuların taşıdıkları malzemelerin akarsuların denize döküldüğü yerlerde oluşan deniz içlerindeki üçgen düzlükler ortaya çıkarması ile meydana gelir. Delta Nasıl Oluşur? Delta ovalarının oluşabilmesi için akıntının olmaması gerekir.
Akarsu aşındırma şekillerinin en yaygın olanı vadilerdir. Bilindiği gibi vadiler sürekli inişi bulunan, deniz ve/veya göl kıyılarındaki delta düzlüklerine kadar devam eden, delta oluşmamış kıyılarda ise deniz ve/veya göl kıyısında sona eren uzun çukurluklardır.
Akarsuyun Kavramının Tanımı
Teker (1985, s. 4) “Hidrometri Teori - Tatbikat – Örnekler” adlı çalışmasında akarsuyu, “pınar, yağmur ve kar suları ile beslenen yer altı veya yerüstünde bulunduğu bir yol veya yatak içinde akan; deniz, göl ya da başka bir akarsu ile birleşen su akıntısıdır” şeklinde tanımlamıştır.
Dere en küçük akarsudur. Çay, dereden daha büyük, nehirden daha küçüktür. En büyük akarsu da nehirdir.
Akarsu biriktirme şekillerinin başlıcaları; delta ovaları, birikinti konisi, ırmak adası, dağ eteği ovası, dağ içi ovası ve taban seviyesi ovasıdır.
Nehirlerin denizlere açıldığı kısma nehir ağzı veya haliç denir.
Alüvyal Topraklar: Akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl gibi maddelerin birikmesiyle oluşan topraklardır.
Ancak akarsuların denize döküldüğü yerlerde akış hızı düşer. Böylece akarsunun yol boyunca içinde taşıdığı alüvyon dibe çökme fırsatı bulur. Bu çöküntü birikerek yükselir. alüvyon su bitkileri tarafından sıkıca bir arada tutulur. Bir süre sonra verimli toprakların birikmesiyle delta ovası oluşur.
Akarsu: Yeryüzünde ve yeraltında belirli bir yatak içinde, eğim boyunca sürekli ya da zaman zaman akan suların genel adı.
Delta: Akarsuların taşıdıkları malzemeleri deniz kıyısında biriktirmesi ile oluşan şekillerdir. Birikinti yelpazesi: Eğimin azaldığı yerlerdeki, yelpaze şeklinde oluşmuş olan akarsu biriktirmesidir.
Havza, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ile sonlandığı yer arasında kalan, nehre su veren tüm alanı kapsamaktadır. Akarsuyun ana kolu ve yan kolları ile birlikte sularını topladığı ve drene ettiği bu alana akaçlama havzası da denilir.
Eski adı “Cumaovası”dır. 07 Haziran 1988 tarihinde “Cumaovası Havaalanı”nın adı “Adnan Menderes Havalimanı” olarak değiştirilince “Cumaovası” adı da "Menderes" olarak değiştirilmiştir. MENDERES'İN TARİHİ: Menderes ilçe merkezinin tarihçesi Roma devrine kadar uzanmaktadır.
Aşırı bükümlülüğü tanımlayan 'menderesli kanal (meandering channel)' terimi jeoloji literatürüne bu nehrin tarihsel adı 'Maiandros Flu' esas alınarak üretilmiştir.
Büyük Menderes Nehri Afyon'un Dinar İlçesi'nden doğar; Uşak, Denizli ve Aydın illerinden geçerek Ege Denizi'nden dökülür. Büklüm büklüm çizdiği yol üzerinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Büyük Menderes Havzası, taşıdığı alüvyonlarla bugün en verimli tarım arazilerine sahip.
Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü'nden uzmanlar, “Dünya Nehirlerindeki İlaç Kirliliği” araştırması kapsamında Ergene Nehri'ni incelediler. Nehir, dünyada aktif farmakolojik bileşenler açısından en kirli %20'lik dilimde yer aldı.
Nehrin kızıl akışı, havadan görüntülendi. Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'dan doğarak, Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülen, 1355 kilometreyle Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak, ismini aldığı renge büründü.
1- Nil Nehri 6.695 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun nehri olarak biliniyor. 2- Taşıdığı su kapasitesi bakımından dünyanın en büyük nehri olduğu bilinen Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nin, Afrika'da bulunan Nil Nehri'nden biraz daha kısa olduğu düşünülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri