Saydamlık: Danışanlarla ilgili konu ve sorunlar içtenlikle ele alınır, ilgili konu üzerinde duygu ve düşüncelerin gerçekçi ve dürüst bir biçimde dile getirilmesine önem verilir.
3-Saydamlık:
Dürüstlük, içtenlik, doğruluk anlamına gelir. Psikolojik danışmanın danışma sürecinde saydam olması gerekir. Saydam olabilmesi için de kendini açma ve ilişkinin şimdi ve buradalığı önemlidir.
Psikolojik Danışmanın Aşamaları
tarafından şöyle sıralanmaktadır: (1) Başlangıç ve alışma, (2) İlişki kurma ve değerlendirme, (3) Keşfetme ve buluş, (4) Yoğunlaşma ve hedef oluşturma, (5) Planlama ve eyleme geçme, ( 6) Veri toplama ve ara verme, (7) İzleme ve değerlendirme, (8) Kapanış ve ayrılma.
İleri Düzey Empati: Yalnızca danışanın açıkça ifade ettiklerinin değil, aynı zamanda eksik bir biçimde ima ettikleri veya belirttiklerini de yansıtan gelişmiş empati duyguları olarak adlandırılır.
Temel psikolojik danışma becerileri; odaklanma/ dikkati verme, asgari düzeyde teşvik, etkili soru sorma, gözlem, özetleme, içerik ve duygu yansıtmadır.
İlgili 33 soru bulundu
Türkçe karşılığı 'zor beceriler' olan bu kavram, bireyin eğitimini aldığı, öğrenebildiği somut ve net yetkinlikleri ifade ediyor. Yabancı dil hakimiyeti, üniversite diploması, edinilen sertfikalar ve mesleki araçların kullanımı gibi becerilerin hepsi hard skills kapsamına giriyor.
Aşırı Empati Sendromu; `başkası bu konuda ne düşünür`, genel halk arasındaki tabiriyle `el alem ne der` düşüncesiyle bireyin, hayatında kişisel olarak yapacağı seçimlerde bulunması ve bir noktada kendi hayatını başkalarının fikirlerine göre yaşamasına sebep olan bir psikolojik rahatsızlıktır.
Empati kurabilen kişiler; yaşamın, koşulların, zamanın ve insanların değişime açık olduğunun farkındadır. Bu nedenle bir ideolojiye, fikre ya da ön yargıya körü körüne bağlı kalmaktan kaçınırlar. Ateşli savunmalara girmek yerine, her fikrin antitezini dinlemeye ve olaya bir de karşı taraftan bakmaya çalışırlar.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Terapötik ilişki kuramsal dayanaklar doğrultusunda yapılandırılmış, profesyonel bir ilişkidir. Bu ilişki aynı zamanda, iki insan arasında gelişen ve her iki tarafın kişiliklerinin ve tutumlarının kaçınılmaz bir biçimde etkili olduğu bir etkileşimi içeren kapsamlı, karmaşık ve özgün bir ilişkidir.
Öğrenci tanıma tekniklerinin en yaygın olanlarından biridir. Görüşme ya problemli kişi ile ya da onun bir yakını ile, bu konuda deneyimi olan bir yetişkinin amaçlı, planlı, hazırlıklı bir şekilde görüşüp konuşmasıdır. Bilgi toplama veya bilgi verme, 2- Teşhis ve tedavi amacıyla yapılır.
Açıklama: Danışman empatiyle, kendini açmış ve danışan da ona değer verildiğini iletmiş. Saydamlık; dürüstlük, içtenlik, doğruluk gibi kavramları kapsar. Saydamlık da iki boyut içerir.Bunlardan birincisi kişinin yaşadığı duyguların farkında olması, ikincisi bu duyguları karşısındakine iletmesidir.
Hava, ince cam, sığ su gibi ışığı geçiren maddelere saydam maddeler denir.
Psikolojik danışmanların benimsemeleri gereken başlıca temel ilkeler: (1) yetkinlik,( yeterlilik, ehliyet) (2) dürüstlük, (3) duyarlı ve saygılı olmak, (4) bireysel ve kültürel farklılıklara duyarlılık, (5) toplumsal sorumluluk, (6) mesleki ve bilimsel sorumluluk olmak üzere altı madde olarak belirlenmiştir.
Antisosyal kişilik bozukluğu olan kimseler empati kurma becerisinden yoksundurlar. Bu kişiler için en önemli şey güçtür. Güce ulaşma ve kullanma konusunda önlerine çıkan hiç kimseyi ve hiçbir şeyi önemsemezler. Bazıları çok başarılı olabilir, başarılarını insanlar takdir de edebilir.
Başka bir kişinin bakış açısını duygusal olarak anlamak. Başka bir kişinin bakış açısını duygusal olarak anlamak, ilgi göstermek ve acıyı azaltmak/durumu çözmek için harekete geçmek. Başka birinin yerinde olmanın nasıl bir şey olduğunu hayal edin. Başkasının acısına tepki olarak sıkıntı hissetmek.
Empati; bilişsel empati, duygusal empati ve empatik ilgi olmak üzere üç şekilde sınıflandırıyor.
Empati, kişinin diğer insanların ne hissettiğini anlama ve onların açışından bakarak, durumu içselleştirip kendini o kişinin yerine koymasıdır. Kendini bir başkasının yerine koymak ve onun hissettiklerini hissetmek anlamını taşır. Bu durumda kişi aynı deneyimi yaşıyormuş gibi hisseder.
c) Empati kurduğumuz kişinin duygularını tam olarak anladığımızı ona ifade etmemiz gerekir. Eğer bunu yapmazsak, empati kurma sürecini tamamlamış sayılmayız. Zaman zaman karşımızdaki kişiye onu anladığımızı ifade etmekte yani uygun empatik tepki vermekte güçlük çekeriz.
Empati yoksunluğu, karşıdaki insanın duygularını anlamakta ve dolayısı ile onu desteklemekte güçlük yaşamaya neden olur. Bu durumu daha aza indirgemek için ilk adım, duygu tanımasıdır. Duygu tanıma aslında pek çok yetişkinde de çok iyi gelişmiş bir özellik değildir.
Bu anlamda geliştirdiğiniz ya da geliştirmekte olduğunuz dinleme, anlama, konuşma üçlüsünü içeren iletişim becerileri, zaman yönetimi, empati yeteneği, problem çözme, takım çalışması, sorumluluk alabilme, liderlik becerileri bu kapsama girer.
Sosyal ve Duygusal Becerileri
Sosyal duygusal beceriler, bireyin sağlıklı bir gelişim sağlaması için, duygusal zeka, duygu yönetimi/kontrolü, farkındalık, empati, sosyal ilişkileri düzenleme, merak, azim, sabır gibi becerileri içermektedir. çıkabilmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri