Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Saygı değer mi saygıdeğer mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Saygı değer mi saygıdeğer mi?

Türkçede birçok kelimenin ayrı ya da bitişik olarak hataya maruz kaldığını söylemek gerekir. Bu bağlamda hata yapılmaması için saygıdeğer sözlüğü bu şekilde bitişik olarak yazılmalıdır. Görüldüğü şekilde ilk kelimede olduğu gibi saygı ile değer sözcükleri bir araya gelerek bitişik olarak yazılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Saygıdeğer TDK ne demek?

Arapça ve Türkçe kökenli kelimelerin bir araya gelmesinden oluşan bu kelime, bir kişinin ya da bir şeyin saygıya değer ve değerli olduğunu ifade etmek için kullanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Saygıdeğer kime denir?

1. Hürmete lâyık: Saygıdeğer hanımımın istediği ipek halıyı buldum (Kemal Tâhir). 2. Konuşma ve yazışmalarda hitap edilen veya adı geçen kimselerin isimleri başına getirilen saygı sözü, sayın, muhterem: “Saygıdeğer meslektaşlarım!”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lugatim.com

Saygıdeğer hocam nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu yani TDK'nın güncel yazım kılavuzuna göre bu kelimenin doğru yazılışı saygıdeğer şeklindedir. Yani doğrusu bitişik yazılmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ajansspor.com

Kayda değer nasıl yazılır?

kayda değer sözünde de araya bulunma durumu eki -da girdiği için ayrı yazılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

​Kızılcık Şerbeti 58. Bölüm 2. Fragman | ''Senin arkanda durmayacağım''

İlgili 19 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Öz güven nasıl yazılır?

Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sabah.com.tr

Yaratılan mı yaratılan mı?

Yaratılan ise bu eylemle ortaya çıkan varlık anlamına gelir. Bu kelime genellikle yaradılan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yaratılan şeklinde olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Saygı değer nasıl?

Saygıdeğer Kelimesi TDK' ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Bu kelime güncel TDK' ya ve bilgilerine göre kesinlikle bitişik yazılmaktadır. Saygıdeğer kelime anlamı olarak saygınlık görmeyi hak eden kişilere karşı kullanılmaktadır. Birçok yazı ve haberde bu kelime ayrı olarak yanlış kullanılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Saygı ifadeleri nasıl yazılır?

Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kaymakam Erol Bey; Sayın Prof. Dr. Mustafa Özkan; Şevki Efendi, Zeynep Hanım; Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel; Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cdn.istanbul.edu.tr

Saygı bildiren sözcükler nasıl yazılır?

Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar. Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Saygıdeğer eş anlamı nedir?

saygıdeğer, saygın, sayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seslisozluk.net

Aklı sıra nasıl yazılır TDK?

8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

TDK saygı ne demek?

Buna göre Türk Dil Kurumunun saygı sözcüğüne verdiği tanımlar şöyledir: Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram. Başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Öz saygı nasıl yazılır?

Bir kesim günümüzde hala bu sözcük grubunun bitişik yazılması gerektiğine dair bilgi verir. Özsaygı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu açısından bu Kelimenin doğru şekilde yazılışı 'öz saygı' olarak ayrı biçimde gerçekleşmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Dört nala nasıl yazılır?

TDK'ya göre dörtnala kelimesi her zaman bitişik yazılması gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Art niyet nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu tarafından da belirtildiği şekilde doğru yazılışı "art niyet" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı veya birleşik yazımını karıştırmanız durumunda yazım yanlışı yapmış olursunuz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözleri nasıl yazılır?

Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Ayşe Teyze nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumuna göre bu sözcük her daim “Ayşe teyze” olarak yazılmalıdır. Bu bağlamda Ayşe teyze doğru yazılışı şu şekildedir: Ayşe teyze (doğru kullanım)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Saygı nedir örnekler?

Saygı, karşındaki insanın varlığını olduğu gibi kabullenmek ve onun düşüncelerini, dinlenmeye değer olduğunu ona hissettirmektir… İnsanları dinlemek, farklı olanı anlamaya çalışmak, onu yargılamamak saygılı ve erdemli bir davranıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asagiguzelyurtortaokulu.meb.k12.tr

Saygıdeğer neden bitişik yazılır?

Bitişik olarak yazılan saygıdeğer sözcüğü cümle içerisinde sıfat görevinde kullanılır. Çeşitli haber metinleri ile mektuplarda ve iş yazışmalarında bu sözcüğe sıklıkla rastlanır. Bununla beraber günlük yaşamda saygı gösterilmeye değer ve muhterem kişiler için de bu sıfat sözlü olarak kullanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Atam kelimesi nasıl yazılır?

Atatürk'ü anarken kullanılan "Atam" ifadesinde kesme işareti kullanılmaz. Atatürk özel isimdir ama varlığımızı ona borçlu hissederek onu atamız saydığımız için 'atam' derken Ata özel ismi değil bir cins isim olarak ata kelimesi kullanılmaktadır. Tıpkı başka bir büyüğümüzden bahsederken atam, dedem vs. derkenki gibi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: superhaber.com

Meğer ki nasıl yazılır?

Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tdk.gov.tr

Ilk yaratılan kadın mı erkek mi?

İlk insan olarak erkeğin (Âdem) yaratılışı, sonra ondan ve onun için kadının (Havva) yaratılışı yaygın olarak kabul edilen yaratılış hikayesidir. Ancak kadın ve erkeğin birlikte yaratılışını anlatan ifadeler Havva'dan önce Âdem'in başka bir eşi olduğunu düşündürmüş, buradan Lilit efsanesi doğmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atif.sobiad.com

Allah ilk olarak neyi yarattı?

Nitekim bazı rivayetlerde ilk yaratılan varlığın kalem olduğu belirtilirken diğer bazı rivayetlerde Allah'ın ilk yarattığı şeyin akıl veya bir cevher olduğu bildirilmiştir. Bu ise akıl, kalem ve cevherin aynı şey olduğunu gösterir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Ilk yaratılan ruh kimdir?

b) “Er” kuş şeklinde görünmüştür. konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkoloji.cu.edu.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT