Sayısal Alandan Tercih Yapabilmek için Ne Yapmalıyım? Sayısal bölüm tercihi yapabilmek için Matematik Fen alanlarından öğrencilerin üniversite sınavına girmeleri gerekir. Üniversite sınavları TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT'den(Alan Yeterlilik Testi) yeterli bir sıralama ve puan almaları gerekir.
Sayısal bölümü öğrencilerin ağırlıklı olarak matematik, geometri, kimya, biyoloji ve fizik derslerine odaklanması gereken, nispeten yoğun bir alandır. Bu alanı seçen öğrenciler özellikle son senelerinde sözel içerikli konulardan uzaklaşarak tamamen sayısal dersler üzerine yoğunlaşırlar.
Sayısal bölüm dersleri lisede matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji olmak üzere 5 tanedir. Bu derslerin 9.sınıftaki konuları TYT(Temel Yeterlilik) sınavında sorulurken; 10, 11, 12.sınıf sayısal dersleri AYT( Alan Yeterlilik Sınavı) sınavında sorulmaktadır.
Sayısal derslere bakıldığında fizik, kimya, biyoloji, matematik ve geometri görülmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Sayısal Puan Türü
Sayısal öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Fen Bilimleri ve AYT Matematik testlerini çözmek zorundalar.
Bunu sormamın sebebi şu: Eğer istediğiniz bölümün puanı çok yüksek değilse sayısaldan hazırlanmanız elbette ki mümkün. Fakat fen ve matematikte başarı elde edebilmeniz için çok çalışmanız gerekiyor. Matematik için sizi geliştirebilecek güzel kaynaklar var. Sözelci olduğunuz için sözel kısımda sıkıntı yaşamazsınız.
Tarih, sözel puan türü ile öğrencilerin tercih edebileceği bir alan.
Lise dönemlerinde bu alanları seçen bireyler seçtikleri alan ağırlıklı bir eğitim görecektir. Örneğin sözel alanını seçen bir öğrenci lise hayatı boyunca ağırlıklı olarak Türkçe, Edebiyat, Tarih, Coğrafya gibi sözel dersler görecektir. Sayısal alan MF yani matematik-fen olarak isimlendirilmektedir.
Tıp bölümü sayısal bir bölüm olduğu için şüphesiz sayısal derslerin çok iyi olması gerekir. Fakat sayısal derslerinin yanı sıra TYT sınavında karşımıza çıkan Türkçe dersi de tıp okumak isteyen öğrenciler için çok önemlidir.
Biyoloji dersi müfredat olarak sayısal sayılsa da içerisinde oldukça sözel bilgi barındıran bir derstir.
10. Sınıftan 11. sınıfa geçerken öğrencilerin Sayısal, Eşit Ağırlık/TM, Sözel Dil alanlarından birini seçmeleridir. Yapılan seçimden sonra öğrenciler seçtikleri alanın derslerini ağırlıklı olarak görür ve bu derslerden sorumlu olurlar. *Bir okulda bir alanın açılması için o alanı en az 10 kişi seçmelidir.
Kariyer yolunuzu belirlerken vereceğiniz en önemli kararlardan biri lise döneminde yapacağınız alan seçimidir. Alan seçimi 10. Sınıfın ikinci yarı yılında yapılmaktadır ve 11 ile 12. sınıf dersleri ağırlıklı alan derslerinden oluşmaktadır.
En çok tercih edilen bölümler arasında olan Çocuk Gelişimi bölümünü öğrenciler, eşit ağırlık puan türüyle tercih edebiliyor. Çocuk Gelişimi nedir? Çocuk gelişimi, bir çocuğun büyüyüp değiştiği süreci tanımlayan bilim dalı.
Göz hastalıkları uzmanı olmak için AYT'de sayısal puan türüne göre hesaplanan Tıp taban puanı 394,66997'dir.
Haber Spikeri olmak için AYT'de sözel puan türüne ait Televizyon Sporciliği ve Programcılığı taban puanı 207,40672 olarak belirlenmiştir. AYT'de sözel puan türünden hesaplanan Radyo, Televizyon ve Sinema taban puanı 198,14868, Sinema ve Televizyon taban puanı ise 208,43119'dur.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. Sayısal öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Fen Bilimleri ve Matematik testlerini çözmek zorundalar.
Eşit ağırlık bölümü yaygın olarak TM kısaltmasıyla bilinir. Türkçe-Matematik derslerinin baş harfi olan TM kısaltması, eşit ağırlık bölümünü ifade eder. Lise öğrencileri lise 3.sınıfta eşit ağırlık ya da sayısal bölümlerinden birisini tercih ederek eğitim hayatlarına devam eder.
Herhangi bir liseden(LİSE ,MESLEK LİSESİ ,SAĞLIK MESLEK LİSESİ ) mezun olan öğrencilerimiz alan ayrımı yapılmaksızın(SAYISAL ,SÖZEL ,EŞİT AĞIRLIK ) Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Mimarlık, Hukuk, Mühendislik, Fizik Tedavi, Turizm, Spor ve diğer tüm bölümlere yerleştirilir.
1 AYT SORUSU, 2.3 TYT SORUSUNA EŞDEĞERDİR. - YouTube.
Üniversite sınavının ilk adımı olan TYT, öğrencilerin; Türkçe, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Matematik alanındaki yeteneklerini ölçmeye dayalı bir sınavdır. TYT sınavına girmek zorunlu iken, diğer oturumlar isteğe bağlıdır. Bu oturumda çıkan sorular 9. Sınıf ve 10. Sınıf konularından olur.
Eksik kaldığın derslerde anlayamadığın konular hakkında video konu anlatımlarından destek alıp tekrar yapabilirsin. Sayısal bölümden sınava hazırlanan bir öğrenci olarak matematik, kimya, fizik ve biyoloji sorularını çözmenin yanı sıra TYT sınavında yer alan Türkçe konularını da bilmen gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri