Ülkemizde Sayıştayın yalnızca hesapları ve bunlara ilişkin belgeleri, TBMM Başkanlık Divanı tarafından oluşturulan komisyon tarafından denetlenmektedir.
Anayasa'nın 160 ıncı maddesine göre Sayıştay, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve ...
Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin; gelir, gider ve mallarına ilişkin hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığını denetler, sorumluların hesap ve işlemlerinden kamu zararına yol açan hususları kesin hükme bağlar.
Yasama ve yürütmenin yer aldığı bu organın gelir ve giderlerini de sayıştay organı denetlemektedir. Sayıştayın denetlemiş olduğu Cumhurbaşkanlığı denetlemesi Türkiye Cumhuriyeti adına yapılmaktadır.
Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ve 6085 Sayılı Sayıştay Kanununa göre belediye işletme ve şirketlerinin denetimi kamu kaynağı açısından Sayıştay'ın denetimine tabidir.
İlgili 31 soru bulundu
"Sayıştay, genel ve katma bütçeli dairelerin bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla görevlidir.
(3) Sayıştay denetimi, düzenlilik denetimi ve performans denetimini kapsar. Sayıştay incelemesi, Sayıştayın kesin hükme bağlama ve denetim dışında kalan diğer çalışmalarıdır.
Buna göre, Adalet Bakanlığı, merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçeli bir kamu idaresidir.
her sayıştay denetçisi,aynı zamanda bir idari yargı hakimidir.
Bu zorunluluğu getiren, 03.12.2010 tarih ve 6085 sayılı Sayıştay Ka- nuna göre düzenlilik denetimidir; Mali ve uygunluk denetiminin yanı sıra performans denetimi Sayıştay'ın görev alanında yer almaktadır. Bu kanuna göre Sayıştay TSK'da performans denetimi de yapmak durumundadır.
Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İİBF fakültelerinden mezun olanlar Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavına girebilirler. Sayıştay Denetçiliği Sınavı sınav süresi 130 dakikadır. Sayıştay Denetçiliği Sınavı sınav başvuru ücreti 350 TL'dir. Sayıştay Sınavı Başvuru Tarihi 19-25 Temmuz'dur.
MADDE 29 – (1) Yüksek Disiplin Kurulu, her takvim yılı için Sayıştay Genel Kurulunca seçilecek beş daire başkanı ve her daireden seçilecek birer üye ile kurulur. Kurula en kıdemli daire başkanı başkanlık eder. (2) Kurul, üye tamsayısı ile toplanır.
Bu yazılarda; Anayasanın siyasi haklara sınırlama getiren 68. maddesinde, “Hakimler ve savcılar, Sayıştay dahil yüksek yargı organları mensupları” denilmek suretiyle, Sayıştay meslek mensuplarının da hakim ve savcıların tabi oldukları statüye tabi oldukları belirtilmektedir.
Sayıştay, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla ...
Sayıştay Başkanının veya görevlendireceği bir daire başkanının başkanlığında, iki üye ve üç uzman denetçi olmak üzere altı kişiden oluşur.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin 09.06.2020 tarihli Genel Kurul Toplantısında Sayıştay üyeliklerine; Hasan KARAMAN, Ahmet AVŞAR, Murat AYGÜN, Mahmut KOCAMEŞE ve Meltem YILMAZ YÖNTER seçildi.
“MADDE 4- (1) Sayıştay Başkanı, daire başkanları, üyeler duruşma yapılan hallerde cübbe giyerler. (2) Duruşma yapılan hallerde raportörler ile savcılar da cübbe giyerler.
Bu nedenle KPSS şartı yoktur.
Sayıştay denetçilerinin çalışma merkezi Ankara olup, mesleki faaliyetleri gereği ülkenin farklı yerlerine yerinde inceleme görevine gidebilmektedirler. Yerinde inceleme görev zamanlamaları, denetimi yürüten ekibin talebi esas alınmak üzere Başkanlıkça belirlenerek düzenlenir.
Gelinen son nokta itibariyle, Anayasa Mahkemesi'ne göre Sayıştay, so- rumluların hesap ve işlemleri kesin hükme bağlama görevini ifa eder- ken bir yargı organı yani mahkemedir.
Yapısı ve Görevleri
Türkiye Büyük Millet Meclisi; iki üyeyi Sayıştay Genel Kurulunun kendi başkan ve üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, bir üyeyi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden yapacağı gizli oylamayla seçer.
Hesap yargılaması, Sayıştay daireleri tarafından yapılır. Sayıştay Başkanlığında sekiz Daire bulunmaktadır. Sayıştay Daireleri bir Başkan ile altı Üyeden oluşan hesap mahkemeleridir. Yargılamalar, bir Başkan ve dört Üye ile yapılır, hüküm ve kararlar oy çokluğuyla verilir.
Bu kurumların en önemlileri Danıştay ve Sayıştay kurumlarıdır. Danıştay, kamu kurumlarının danışma ve temyiz makamıdır. Sayıştay ise kaynağını kamu bütçesinden sağlayan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hesap gelir ve giderlerini inceleyen bir kurumdur.
Sayıştay ve meslek mensupları denetim faaliyetini bağımsız ve tarafsız olarak yürütür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri