Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür.
Bağlama oldukça köklü bir müzik aletidir. Asya'dan Avrupa'ya uzanan geniş bir coğrafyada farklı isim ve türleriyle kullanılmış ve kullanılmaktadır. En yaygın şekilde kullanıldığı yer Anadolu'dur. Bağlama telli çalgıların atası olarak bilinen kopuzun bir türüdür.
Göktürklerden günümüze kadar gelen milli çalgı “kopuz”un Anadolu'da yeniden doğmuş hali diyebileceğimiz bağlama, genel adıyla saz: kiraz ağacının kabuğundan yapılıp tezene adı verilen bir mızrapla tellerine vurularak çalınan bir çalgıdır.
Bağlamanın atası, Dede Korkut hikayelerinde adı çok sık geçen Kopuz'dur. Yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişi olan ve birden çok telli saz türünü kapsayan Kopuz, Orta Asya'daki Türk Boyları tarafından kullanılmıştır. İlk zamanlar o bölgenin gezginci ozanları aracılığıyla Anadolu'ya gelmiştir.
Bağlamanın atası, Orta Asya kökenli bir çalgı olan kopuzdur. Kopuz zamanla biçim değiştirmiş, bağlama dediğimiz çalgı ortaya çıkmıştır. Anadolu'da daha da geliştirilen bağlama tekne ve sap olarak adlandırılan iki ana parçadan oluşur.
İlgili 22 soru bulundu
Yapılan yazılı araştırmalar sonucunda en eski tarih olarak, Sümerler, İran'ın Urmiye (Sulduz) bölgesindeki Aşıklık geleneğinin, Azerbaycan ile bağlantılı olduğu ifade edilmiştir. Âşıklık geleneğinin esas müzik aleti olan 'Saz'ın adı da, bu bölgelerde meydana çıkmıştır.
Bağlamanın tarihçesi milattan önce 1600'lü yıllara dayanmaktadır. Anadolu'da yapılan araştırmalar sonucu bulunan bağlamaya benzer müzik aletlerinin örnekleri 1600'lü yılları göstermektedir. Bu sebeple bağlamaya dünyanın en köklü ve eski müzik aletlerinden biridir demek yanlış olmaz.
Âşık:, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır.
Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür. Tezene denilen kiraz ağacı kabuğundan yapılmış bir mızrapla tellere vurularak çalınır. Tekne bir kütükten oyulmuştur ve armut biçimindedir. Kullanılan tekniğe göre mızrap (tezene) veya parmaklar ile çalınır.
Yaren. Özay Gönlüm'ün tambura, bağlama ve cura'yı aynı gövdede birleştirdiği saz. Tasarımını Özay Gönlüm'ün yaptığı yaren, ilk defa Cafer Açın tarafından imal edilmiştir.
Sazın kökeni, Orta Asya'nın Türk bozkırlarına dayanmaktadır. Bu bölgede yaşayan Türk toplulukları, saza benzer telli çalgılar kullanmıştır. Sazın ataları arasında “kopuz” adı verilen tek telli bir çalgı da bulunmaktadır. Kopuz, Türklerin Orta Asya'dan göç ettiği dönemlerde de kullanılan bir enstrümandı.
“Saz çeşitleri” denildiğinde, bağlama, divan sazı, bozuk, cura ve meydan sazı gibi farklı türler akla gelir. Her bir saz çeşidi, kendine has yapısı ve ses tonu ile farklı müzik türleri ve ifadeler için kullanılır. Bu çeşitlilik, Anadolu'nun zengin müzik kültürünü yansıtır ve müzisyenlere geniş bir yaratıcı alan sunar.
Cura Türk Halk Çalgıları Topluluğu içinde solo, eşlik grup ve topluluk çalgısı olarak değerlendirilebilir. Tambura, bağlama ailesinin en yaygın çalgısıdır. Bu çalgıya halk arasında saz, bağlama, çöğür gibi çeşitli adlar verilmektedir.
Orta Çağ'da İran ve çevresinde rebab veya rûd diye adlandırılan bir çalgı, kopuz adıyla en geç XV. yüzyılda Osmanlı saray müziğinde kullanılmaya başlamıştır. Bu çalgının Kanunî Sultan Süleyman döneminde en sevilen müzik aleti olduğu, 1525 tarihli saray masrafları belgesinden anlaşılmaktadır.
Bu sebeple bağlama türleri yalnızca bağlama ismiyle adlandırılmaz. Çalındıkları yöreye göre bağlamalar; divan sazı, cura, meydan sazı, tambura, kopuz, bozuk, çöğür ve iki telli şeklinde isimlendirilir.
Bilinen en eski Türk telli çalgısı olan “kopuz”un kökü, ilkçağ Hunlarına dayanır.
Çok geniş bir çalgı çeşitliliğine sahip olan toplulukta; bağlama, dombra, tar, kemar ne, keman, akordeon, klarnet, kaval, zurna, ud, kanun, at başlı bir viyolonsel, kıl kopuz çalgıları yer almaktadır. Görüldüğü üzere bazıları Türk Dünyası çalgısı, bazıları ise batı dünyasına aittir.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Aslında en iyi saz şu ağaçtan yapılıyor diye bir kural yoktur. Sazı iyi yapan, onun yapım aşamalarını ve kullanılan tekniklerini iyi bilen biri tarafından üretilmesi ile ortaya çıkar. Tabi ki, saz yapımında en çok maun, dut, kestane, ardıç ve ladin ağaçları tercih ediliyor.
Merdiven altı saz imalatçılarını bir kenara bıraktığımızda, profesyonel saz imalatçıları günümüze kadar edindikleri tecrübeler ile saz üretiminde başarısız sonuçlar veren ıhlamur, kavak ve benzeri yumuşak ve lifli ağaçların yerine maun, venge, ardıç, ladin, dut, kestane ve benzeri sert ağaçları tercih etmektedirler.
Saz, Türk müziğinde yaygın olarak kullanılan bir çalgıdır. Büyük ve telli bir çalgıdır ve genelde melodik ve armonik müziklerin çalınması için kullanılır. Saz, Türk müziğinde önemli bir rol oynamaktadır ve müziğin merkezinde yer alır.
Anadolu'ya yayıldı. Türklerde ozanlığın piri olan Bayatlı Korkut Ata'nın tanburayı yani kopuZll icat ettiği eski bir Asya metninde yazmaktadır. 17. itibaren kopuzun adı bağlama olarak söylenmektedir.
Cura: Bağlama ailesinin en küçük sazıdır. Yurdumuzun her yöresinde rastladığımız cura değişik isimlerle anılmaktadır. Dede sazı, parmak vura, üç telli cura gibi. Divan, bağlama tambura sazlarıyla birlikte icrada bağlama curası, tanbura curası gibi isimler alır.
Bağlama, diğer telli enstrümanlar düşünüldüğünde en azından temel düzeyde öğrenmesi daha kolay ve anlaşılır bir müzik aletidir. Bu sebeple bağlamayı dinlemekten zevk alan kişiler dinlemekten öteye geçebilir ve dilerlerse bir kurs eşliğinde profesyonel destek alarak özverili bir çalışma planı ile bağlama öğrenebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri