Sıcak çarpmasında ilkyardım nasıl olmalıdır Giysiler çıkarılır, Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı yada soda içirilir.
Hasta serin bir ortama alınır, giysileri çıkarılır, soğuk kompres veya buz uygulanır. Sıvı ve elektrolit tedavisi: Sıcak çarpması durumunda vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesinin düzeltilmesi önemlidir. Sıvı kaybını yerine koymak için oral veya intravenöz yolla sıvı takviyesi yapılır.
normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde özelliklede beyin hücrelerinde tahribat yapar. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin ,beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar.
Henüz bilinç kaybı yaşamayan hastalara su başta olmak üzere sıvı takviyesi yapılmalıdır. Bilinci kapalı hastalara ise sıvı verilmemesi ve hemen bir sağlık kuruluşuna sevkinin sağlanması gerekmektedir. Güneş çarpması belirtileri gösteren bireylere bazı yöntemlerin ise uygulanmaması gerekmektedir.
Güneş Çarpmasında İlk yardım:
Hasta serin yere alınır. Güneş çarpması geçiren kişiyi hemen güneşten uzaklaştırarak serin ve gölgeli bir alana götürün. Bu, vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olacaktır. Başa, göğse, koltuk altı ve kasıklara soğuk su ile ıslatılmış bez konur varsa soğuk ve ıslak çarşafa sarılır.
İlgili 16 soru bulundu
Evet, güneş çarpması potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir durumdur ve hemen tıbbi müdahale gerekebilir. Güneş çarpmasını nasıl tedavi edebilirim? Hemen gölgeye ya da serin bir yere geçin, bol sıvı alın, ılık bir duş alabilir veya soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Eğer durum ciddiyse hemen tıbbi yardım alınmalıdır.
Soğuk su tedavisinin mümkün olmadığı zamanlarda sağlık çalışanları tarafından bireyin vücut ısısını düşürmeye yönelik olarak evaporatör (buharlaştırıcı) soğutma tekniklerinin kullanılması da güneş çarpması nasıl geçer sorusunun yanıtları arasındadır.
Güneş çarpmasıyla kişinin vücut sıcaklığı aşırı artar, eğer vücut sıcaklığında ilk 30 dakika düşüş sağlanamazsa hastanın hayatı tehlikeye girer. Bir ihtimal hasta hayatta kalsa bile kalıcı karaciğer ve böbrek hasarları görülebilmektedir. İlk yardım hayati önem arz etmektedir.
Güneş Çarpması Kaç Gün Sürer? Sıcak çarpmasının yaşanması, hastanın hastaneye taşınması ve sıvı tedavisinin tamamlanması toplamda 1 gün sürmektedir. Hastanın vücut sıcaklığı düşürülse ve sıvı ihtiyacı giderilse bile, 1 haftaya kadar yaşanan kötü durumun etkileri hissedilmeye devam eder.
Sıcak çarpmasında ateş düşürücüler faydalı olmadığı gibi karaciğer, böbrek hasarı ve mide kanamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle ateş düşürücü verilmez.
Özellikle ateşin 40°C'nin üzerine çıkması ile meydana gelen havale durumu, cilt üzerinde kızarıklıkların oluşması ve nefes almada güçlük çekme gibi belirtiler sıcak koması olarak adlandırılmaktadır.
Soğuk uygulama şart
Sıcak çarpması durumunda erken müdahale, geri dönüşü olmayan böbrek ve kalp yetmezliğine ilerleyişi engellemektedir. Bunun için sıcak çarpmasında hasta serin bir ortama alınmalı ve soyularak soğuk duş yaptırılmalıdır. Ayrıca ıslak havlu ile soğuk kompres uygulanmalıdır.
Güneş çarpması anında baş ağrısına ne iyi gelir diyorsanız, yoğurt tüketerek kısa zamanda baş ağrısını hafifletebilirsiniz. Yoğurdun ister direkt olarak ister ayran şeklinde tüketilmesi, tansiyonun yükselmesini engelleyeceği gibi vücut ısısını düşürmekte de oldukça etkilidir.
Sıcak çarpmasının en çok bilinen bulguları; mide bulantısı, baş ağrısı, şiddetli kusma, yüksek ateş, terleme azlığı, psikolojik bozukluklar ve bilinç kaybı olarak sıralanmaktadır.
Ateşin 40 derece olması, terlemenin olmaması, deride kızarıklık, kuruluk, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı, baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur bulanıklığı, uygun olmayan davranışlar, akciğer ödemi, böbrek yetersizliği, şeker düşüklüğü, koma ve ölüm gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Sıcak çarpmasının tedavisi
Kişinin vücut sıcaklığı hızlı bir şekilde düşürülmelidir. Soğuk bir duş veya vücuda soğuk kompres uygulaması etkili olabilir. Kişinin susuzluğu giderilmelidir. Bol miktarda serin içecekler tüketmesi teşvik edilmelidir.
Sıcağa bağlı semptomlar yaşayan bireyleri nemli çarşaflarla örtmek veya üzerine soğuk su püskürtmek serinlemeye yardımcı olabilir. Soğuk bir duş veya banyo serinlemeye yardımcı olabilir. Uygun bir ortamda bir gölete, dereye ya da denize dalmak sıcaklığı düşürmeye yardımcı olabilir.
Ciddi güneş çarpması vakalarında ne yazık ki durum hayati olabilir. Bu nedenle sıcak çarpmasından şüphelendiğiniz ve belirtilerin yoğun yaşandığı durumlarda gerekli tedavinin uygulanması için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Halsizlik, susuzluk, bayılma hissi, mide bulantısı… Son günlerde etkisini daha çok hissettirmeye başlayan sıcak havalar günlük yaşamda kısa süreli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, sıcak havada ferahlatıcı önerilerde bulundu.
Güneş alerjisinin en sık görülen şekli, polimorfik ışık patlamasıdır. Güneş zehirlenmesi olarak da bilinen bu durum, yanma hissi ile birlikte kaşıntılı kızarık kabarıklıklar, deri döküntüsü veya su kabarcıkları olarak ayrılan semptomlardan bir ya da birkaçının aynı anda görülmesidir.
Güneş çarpmalarına karşı bol sıvı tüketilmeli
Terleme sonucu sıvı kaybı oluşur ve güneş çarpması olan çocuğun sıvı ihtiyacı artar. Bu nedenle bol bol su içirilmeli, vücut sıcaklığı normalin üzerindeyse ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır.
Güneş çarpması belirtileri
Uzun süre güneşin altında kalmanızın ardından görülen genel vücut ağrısı, kas krampları, baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, karın ağrısı, bilinç bulanıklığı, halüsinasyon, bayılma ve kalpte ritim bozukluğu güneş çarpmasının yol açtığı problemlerdir.
Neden: Güneş çarpması, vücudun aşırı ısıya maruz kalması sonucu ortaya çıkar. Güneş yanığı ise cildin aşırı güneşe maruz kalması sonucu meydana gelir. Belirtiler: Güneş çarpmasında baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, kusma gibi içsel belirtiler görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri