Balın sıcak içeçeklere katılarak tüketiminde temasın bir sakınca yoktur. Balın çaya, bitki çaylarına, sıcak suya katılması balın bozulmasına sebep olmaz. Balın bozulmasına ve değer kaybetmesine sebep olan etkiler daha uzun süreli sıcaklıklardır.
Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi. Balı, sıcak süt veya çaya karıştırmayın!
Bal ısıtılmaması, kaynatılmaması gereken bir besindir.
Bu sebeple balı sıcak çaya katmak veya keke bal koymak ve böyle pişirmek sağlığımıza yarardan çok zarar verir. Çünkü ısınmış balda HMF yani hidroksimetil furfural oluşur. Kısacası çaya bal katmak oldukça tehlikelidir.
Kanser riski olanlara faydalı
Çünkü bal içerisindeki doğal enzimler ve antioksidanlar sayesinde çaya eklendiğinde eriyerek çayda bulunan antioksidan kapasitesini yaklaşık yüzde 50 kadar artırıyor. Çayınıza kanseri tetikleme potansiyel etkisi olan şeker yerine bal eklemenin fayda sağlayacağı görülüyor.
Bal ilavesinin, antioksidan özelliği yüksek olduğu bilinen yeşil çay, beyaz çay ve siyah çayda antioksidan etkide 3 ile 4 misli artış sağlarken, ıhlamur çayının antioksidan etkisini 60 misli arttırdığını gözlemledik.
İlgili 25 soru bulundu
Diğer taraftan, gerçek balın kuvvetli antioksidan ve antimikrobiyal etkileri nedeniyle çaya şeker yerine bal ilave edilmesinin özellikle adaçayı, ekinezya, ıhlamur, limon/zencefil gibi soğuk algınlığı tedavisinde yararlandığımız bitki çaylarının soğuk algınlığı şikayetlerinin giderilmesindeki etkinliğine de önemli bir ...
Isı kaliteyi bozar ve bal enzimlerini, besin maddelerini kaybeder. Isıtılmış bal aslında vücutta kötü etkiler yaratabilir ve hatta ölümcül olabilir. Balın 40 dereceye kadar ısıtmak, tadının da acımasına sebep olan bazı kimyasal reaksiyonlar oluşturur. Ayurveda'ya göre bal, pişirildiğinde şifasal değerini kaybeder.
Kahvenize ya da çayınıza sağlıklı olduğunu düşünerek bal eklemeniz aslında gereksiz, bu sadece gelip geçici bir trend. ' Özet olarak aslında çaya bal ya da şeker koymanın arasında sağlık açısından çok da bir fark yok. Sıcak içeceklerin tümünü şekersiz tüketmek elbette en sağlıklı seçenek.
Ocağın altını kapatarak çayın içim sıcaklığına gelmesi için zaman tanıyın. Çayı süzerek kupaya doldurduktan sonra, üzerine Balparmak Narenciye Balı'nı ilave edin. Balın çaya homojen bir şekilde dağılması için iyice karıştırın. İşte, çayınız tüketime hazır!
Metabolizmayı hızlandıran ballı limonlu su ayrıca kabızlığa karşı etkilidir. Bağırsak dostudur, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. İçerisindeki bal şekere alternatiftir. Tatlı isteğini bastırır.
Ballı ılık su içmenin vücuda etkileri
Ballı ılık su içmek bulaşıcı hastalıklardan korur. Bal, çocuklarda öksürük sıklığını ve şiddetini azaltır. Ilık su boğazınızı yumuşatırken bal da boğazınızın ince bir tabakayla örtülmesini sağlar. Bu yumuşatıcı etki ile birlikte öksürüğün giderilmesine yardım eder.
Bu bitkinin bulunamaması takdirde kış çayına bal katılabileceğini ifade eden Yalvaç, “Yalnız dikkat edilmesi gereken balın çaya çok sıcakken katılmamasıdır. Yani çayın hafif soğumasını bekleyip, daha sonra çaya bal katmalıyız.”dedi. tarafından sağlanmaktadır.
BALIN ZARARLARI NELERDİR? Bal aşırı tüketimde ve iyi seçilmediğinde vücutta ciddi şekilde zararlar oluşturabilir. Balın tamamının şeker olması ve bu şekerin büyük bir kısmının früktoz olmasından dolayı insülin direnci olan, aşırı kilolu ve diyabet rahatsızlığı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
Balın ısıtılması veya pişirilmesi toksik maddelerin oluşmasına neden olmaz. Balın pişirilmesi veya ısıtılması zararlı değildir. Ancak besin değerinde kayıpların yaşanmasına neden olur, balın besleyici değerine düşürür. Balın ısıtılarak tüketilmesi zehirler mi sorusunun cevabı hayırdır.
Bazı bal tüketicileri kaloriferin üzerinde, ocakta, sobada ballarını ısıtıyorlar. Fakat 45 derece sonrası HMF oluştuğu için kanserojen maddesi oluşuyor.
Küçük bir kase içine 1 yemek kaşığı süzme bal koyun. Üzerine 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı zencefil, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tarçın, çok az miktarda karabiber ve taze sıkılmış yarım limon suyu ekleyin. Karışımı kaşık yardımı ile iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı gün içinde mutlaka tüketin.
Ballı su tarifini merak ediyor, ballı su nasıl hazırlanır diye soruyorsanız onun da hemen cevabını verelim. Tek yapmanız gereken bir yemek kaşığı balı (mümkünse organik) bir bardak ılık suya ekleyin ve suyun içinde iyice çözün.
Kış Kompostosu: 6 su bardağı suda 7-8 adet kuru kayısı, 10 adet kuşburnunu 1 çay bardağı kuru üzümü haşlayın. Daha sonra altını kapatıp içine ıhlamur, 1 adet çubuk tarçın, 3 adet karafil ve 1 tutam ıhlamur ekleyerek kapağını kapatıp dinlendirin.
Hem bal tüketiminin faydaları nedeniyle hem de doğal tatlandırıcı olması nedeniyle günlük parçalara bölünerek örneğin her sabah bir tatlı kaşığı olacak şekilde tüketilmesinin kilo alma sorunu yaratmayacağı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Eğer çayınızı şekersiz içemiyorsanız, şeker yerine mutlaka bala geçmelisiniz. Bunun dışında hazırlayabileceğiniz hemen hemen her tatlıda kullanabilirsiniz. Agave şurubu Meksika bölgesinin en büyük tarım kaynaklarından biri olan Agave kaktüsünden elde edilir.
Bu nedenle tarifte yer alan şeker miktarından daha az kullanılmalıdır. Tarifte sıvı varsa her bir bardak bal için diğer sıvılar 3-4 yemek kaşığı azaltılmalı, sıvı yoksa her bir bardak için 3-4 yemek kaşığı un ilave edilmelidir.
Balın kalorisi ve besin değeri de, sağlığına ve formuna dikkat eden insanlar tarafından araştırılmaktadır. Balın mideye, cilde ve kalbe faydaları olduğu bilinmektedir.
BALIN ZARARLARI
- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez. - 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır. - Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. - Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.
Bir kibriti hafifçe balın içerisine batırın. Ardından kibriti yakın. Eğer bal değdirdiğiniz kibrit yanmaya başladıysa bal gerçek ve saftır, yanmıyorsa sahtedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri