Moda ve giyim sektöründe yaygın olarak tercih edilen ve doğal kumaşlar arasında bulunan viskon kaliteli ürün sınıfı içerisinde bulunur. Yapıları itibariyle viskon kumaşlar oldukça konforlu bir kullanım sunar. Bu da pijama, yazlık ürünler, iç çamaşırı ve diğer tekstil alanlarında sıklıkla tercih edilmelerini sağlar.
Doğal lif kaynağı olan kayın ağacından üretilen ipliklerle hazırlanan viskoz kumaş, son derece sağlıklı bir kumaş türüdür. Kumaşın yapısı hem rahat hem de sert olduğu için tüylenme ve kabarma yapmaz. Cildini tahriş edecek bir durum oluşturmaz. Cildin çok hassas ise; viskoz kumaşlı ürünlere dolabında yer verebilirsin.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Viskon ismi ile de bilinen viskoz; yapısal olarak aynı pamuk gibi selülozdan oluşur. Bu ipliklerden üretilen kumaşa ise viskoz kumaş denir. Selüloz esaslı rejenere lifler içinde en önemlisi ve en çok kullanıma sahip olan liftir.
Viskon kumaş kesinlikle terletme yapmaz ve cildin rahat nefes alıp vermesini sağlar. Terleme problemini tamamen ortadan kaldırır. Doğal ve sağlıklı bir ürün olduğu için ve cilt ile uyumu sayesinde kullanımı sırasında asla rahatsızlık vermez.
İlgili 26 soru bulundu
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
VİSKON KUMAŞ YAZLIK MI KIŞLIK MI? Viskon kumaşlar hafif yapıdadır. Viskon kumaşlar terletmeyen yapıda olduğu için yaz mevsimlerinde daha çok tercih edilmektedir.
Viskon, yapay olarak üretilen tüm tipler arasında en doğal elyaf olarak kabul edilir . Dokumaların karmaşıklığına ve ipliklerin viskonun kalınlığına bağlı olarak, özellikleri bakımından yün, keten, pamuk veya ipeğe çok benzeyen çeşitli kumaşlar elde edilir.
Doğal yöntemler ile üretilen bu kumaş dayanıklı olmasına rağmen hassas bir yapıya sahiptir. Özenli kullanımı ve yıkama talimatlarına göre temizlenmesi gerekir. Yapıları gereği pamuğa benzediğinden dolayı çekme payı bulunur. Mesela, yaklaşık olarak 1 metre viskoz kumaş ortalama birkaç cm çekebilir.
Viskozun yapısı kolayca kırışıyor ve bu yüzden bu materyalden yapılmış giysiler kurutma makinesi için uygun değil.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Viskon Kumaş
Viskon polyester içermez doğal bir tekstil maddesidir, kayın ağacından elde edilir, pamukdan daha hafif ve tiril tiril bir yapısı vardır, dokumasında kullanılan iplik 0 viskondur. Polyester kumaşlar gibi alerji yapmaz, yakmaz, terletmez.
Tekstilde kullanılan viskoz, selülozun bambuda çözülmesi ve ardından lifler oluşturmak için ekstrüde edilmesi ile elde edilen suni ipekdir. Bambu doğal bir liftir (polyester gibi popüler sentetiklerin aksine), yetiştirilmesi sera gazlarında azalmayı da sağlar.
Terletmez özelliğine bağlı olarak viskon kumaşların yaz aylarında rahatlıkla giyilebilmesi mümkündür. Rahat ve hava alan giysiler viskon kumaş ve dikiş makinesi kullanılarak dikilebilir. Evlerinde dikişle uğraşan ve kendi kıyafetlerini dikmek isteyen kişiler viskon kumaşları tercih edebilir.
Viskon kumaşların üretiminde kostik, soda, amonyak, sülfirik asit gibi zararlı kimyasallar kullanıldığından tercih edilmemelidir. Sağlıklı kumaşlar organik liflerden üretilmiş kumaşlardır. Alerji yapma potansiyelleri düşüktür.
Doğal kumaşlar arasındadır. Viskon kumaş terletir mi sorusu ile de sıkça karşılaşılmaktadır. Viskon kumaş suyu ve nemi iyi emen, hava alan bir kumaştır. Terleme yapmaz ve rahattır, tenle uyum sağlar.
Çünkü nihai sonuca ulaşmak için kapsamlı işlem gerektirirler. Bu nedenle, üretilen elyaf kategorisine genellikle "rejenere selüloz" adı verilir. 3. Viskon sürdürülebilir bir kumaş mı? Viskon yenilenebilir bitkilerden yapıldığından, çevre dostu ve sürdürülebilir olarak sıklıkla bahsedilir.
Viskonun nem alma özelliği, pamuktan daha yüksektir. Normal koşullarda %11-14 oranında rutubet toplamakta, ve şişme özelliği yüksek olduğundan %80-120'ye kadar su emebilmektedir. Viskon, pamuktan çok daha yüksek olan nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir.
Viskoz kumaş yapısı itibarıyla pamuklu kumaşlar ile benzerlik göstermektedir. Özellikle oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu söylemek mümkündür. Sağlıklı ve nem emici olma özelliği ile kalitesi tekstil dünyasında sıkça tercih edilmesine olanak tanıyor.
Viskon kumaşlar genellikle düşük sıcaklıkta ütülenir ve ters çevrilerek ütülenmesi tavsiye edilir. Yüksek sıcaklıklar viskon kumaşın liflerini zarar verebilir ve kumaşın şeklini bozabilir. Ayrıca viskon kumaşlar nemli bir bez kullanarak ütülenmelidir.
Dökümlü bir kumaştır.
Doğal ipeğe benzediğinden, dayanıklılık gerektirmeyen yerlerde, doğal ipeğin yerine kullanılır. Suni ipek/rayon/viskoz kelimesi viskon ile eş anlamlı olarak kullanılır. Elbise, gömlek, gecelik, ceket, perde ve döşemelik kumaş, tıbbi mamul, nonwoven kumaş üretimi, ev tekstil ürünleri v.b. alanlarda kullanılır.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır. Yaz aylarında sizi terletmeyecek, pamuklu Hatemoğlu ürünlerine göz atmaya ne dersiniz?
Dikkatli kullanılırsa ve talimatlara uygun yıkanırsa herhangi bir çekme yapmaz ve deformasyona uğramaz.
Viskon kumaş esner, terleme yapmaz ve cildin rahat nefes almasını sağlar. Özellikle sıcak yaz günlerinde viskon kumaş önemli bir seçenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri