Sıcak çikolatada bulunan flavonoidler, esasen kan damarı duvarlarını serbest radikallerden koruduğu için sağlık açısından faydalıdır. Flavanoller de kan trombositlerinin yoğunlaşmasını azaltır ve kardiyovasküler sağlığı için faydalı olabilen eikosanoid oranlarını dengeler.
Çikolatanın ana maddesi kakaodur ve kakao çekirdeği lifli bir gıdadır. Bu sebeple bağırsakların çalışmasını sağlar.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· Antioksidan görevi görerek kalbi zararlı etkenlerden korur ve kalp krizi riskini azaltır. · İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır. · Enerji verir.
Kalp Hastalıkları Riskini Düşürmeye Yardımcı Olur
Nitrik oksit, kan damarlarının genişlemesini, kan akışının hızlanmasını ve kan basıncının düşmesini sağlar. Bitter çikolata ayrıca, polifenoller ve teobromin bileşikleri sayesinde de kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) yükseltebilir.
Sıcak çikolata da dahil olmak üzere, çikolata çok iyi bilinen bir motivasyon yükseltme kaynağıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Hazır sıcak çikolata nasıl yapılır noktasında en çok merak edilen konuların başında; sütle mi yoksa suyla mı daha lezzetli olacağı gelir. Sütü veya suyu damak zevkinize göre tercih edip sıcak çikolatanızı o şekilde hazırlayabilirsiniz. Süt ile hazırladığınız hazır sıcak çikolataların içimi daha yumuşak olur.
Çikolata İsteği Nereden Geliyor? Çikolataya olan aşırı isteğin magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı Almanya'da yapılan yeni bir çalışmada gösterildi. Magnezyum değerleri düşük olan grubun, kontrol grubuna göre daha fazla çikolata tükettikleri ve tatlı isteklerinin daha fazla olduğu gösterildi.
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
İsviçre'de yapılan bir çalışmada 2 hafta boyunca kişilere her gün 28.3 gram çikolata veriliyor ve sonucunda zengin antioksidan içeren bitter çikolatanın vücutta ki stres hormonlarını düşürerek stresi azaltmaya yardımcı olduğu gösteriliyor.
İlk 10 dakika içinde: Modumuzu yükseltiyor ve bizi canlandırıyor. Çikolatanın içinde bulunan triptofan, serotonin üretimine yardımcı oluyor. Bu da kendimizi daha mutlu, daha enerjik, daha hayat dolu hissetmemiz demek.
Çikolataların hormon üzerinde yarattığı etkiler mutlu olmanızı sağlar. Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner. Çikolata serotonin hormonunun harekete geçmesini sağlar.
Çikolata, magnezyum, potasyum ve fosfor mineralleri yönünden zengindir. Magnezyum sakinleştirir, stresi azaltır, insülin hormonunun çalışmasını destekleyerek kanda şeker dengesini korur. Potasyum; vücudun su ve mineral dengesini sağlar, tansiyonun dengelenmesine yardımcıdır.
Sıcak çikolatanızı bardağa doldurun. Arzuya göre üzerine çikolata rendesi ya da marshmallow ekleyerek sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun!
Sıcak ve soğuk çikolata hem yetişkinlerde hem de bebeklerde gaz ve şişkinlik problemleri yaratır. İçerdiği yüksek oranda kafein ile birlikte farklı kaynakları ile bu durumu ortaya çıkarır. O yüzden mutlaka özellikle emzirme dönemlerinde çikolata tüketmeyi önemli oranda azaltmak gerekir.
Ayrıca çikolatanın içerisinde bulunan triptofan, daha sakin ve rahat bir gece uykusu için de yardımcı olur. 20 ile 40 dakika sonra…. Şekerli bir şey yedikten 15-30 dakika sonra kan şekeri yükselmeye başlar. 40 dakika sonra ise kendinizi çok daha dinamik hissedersiniz.
"Her yaştan insan için risk var"
Tüketici haklarını savunmak üzere 1936'da Tüketici Birliği adıyla kurulan kurumun yeni raporunda Hershey's, Godiva ve Trader Joe gibi tanınmış markaların ürünlerinden bahsedildi. Araştırmada incelenen 28 ürünün tamamının kurşun ve kadmiyum içerdiği anlaşıldı.
Bitter çikolata sizin için en iyisidir çünkü en az işlenmiş çikolatadır ve bu en yüksek oranda flavonoid içerdiği anlamına gelir.
Yulaf ezmesi, hurma, kakao ve ceviz kullanarak hem lezzetli hem de sağlıklı kakaolu toplar hazırlayarak çikolata krizlerinizi yatıştırabilirsiniz. Keçiboynuzu pekmezi, çikolata tadına en yakın lezzetlerden biridir. Keçiboynuzu pekmezini kalıplara döküp donmasını sağlayarak çikolata görünümünde tabletler hazırlayın.
Mide üşütmesi nane limon karışımı ile şifa bulur. 1 su bardağı suya, 1 kahve kaşığı nane ve kabuklu olarak limon dilimleri konulur. Bunlar beş dakika kadar kaynatılır. Sonra süzülerek içilir.
Çikolatanın tansiyonu yükseltip yükseltmediği kısmında da ince bir çizgi vardır. Aslında bu durum istisnaidir. Bu durum siyah çikolatanın hipertansiyona iyi gelmesidir. Tabii burada siyah çikolatanın porsiyonu da çok önemlidir.
Araştırmalar, çikolatanın özellikle adet dönemi öncesi ve sonrasında Batıda en fazla arzulanan yiyecek olduğunu gösteriyor. Kan kaybı demir gibi bazı mineral eksikliklerine yol açsa da bilim insanları çikolatanın kırmızı et veya koyu yeşil yapraklı sebzeler kadar demir eksikliğini gidermeyeceğini söylüyor.
Çikolatanın serotonin içerdiğini ve dolayısıyla endorfin üretimini arttırdığını gösteren araştırma sonuçları var. Bunun anlamı şu: Özellikle bitter çikolata doğal olarak bir antidepresandır. Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri