Çikolata, kakaolu besinler uyarıcı özelliğe sahip olduklarından uykuya dalmayı güçleştiriyorlar. Yine çay, kahve, enerji içecekleri ve kola gibi kafein içeren içecekler de kalitesiz uykuya yol açıyorlar.
Hep lezzet, hep mutluluk kaynağı olan çikolata; vücudun uyarılmasını sağladığı için uykunuzun açılmasına yardımcı olur.
Hemen hemen tüm çikolatalar içerisinde bulunan kafein bulunur. Buna teobromin adı verilen uyaranda eklendiğinde kalp ritminin hızlanması ile uykunuzun kalitesizleşmesi kaçınılmazdır.
Bitter çikolata
Çikolata her ne kadar mutluluk hormonu salgılamaya yardımcı olsa da uyumadan önce tercih etmemeniz gereken yiyeceklerden biridir. İçerdiği fazla kafein uyku öncesi sinir sistemini uyararak ve kalp atışını hızlandırarak uykuya dalmanızı zorlaştırır.
Saatlerin ileri alındığı bugünlerde, birçok insan uyku sorunu yaşıyor. Dr. Abdullah Özkardeş, yatmadan önce duş almanın ve bol sıvı tüketmenin uyku sorununu çözeceğini dile getiriyor..
İlgili 30 soru bulundu
Öncelikle belirtmek gerekir ki günde 4 saat uyumak, 65 yaşından daha genç bireyler için uzun süre yaşanmaması gereken bir durumdur. Zira bu yaş grubundaki insanların yeterli sayıda REM uykusu geçirebilmeleri için 4 saat uyku genelde kafi gelmeyecektir.
Ilık süt. Uyumadan yarım saat önce içine ılık bir bardak süt, beynin ve zihnin rahatlamasına yardımcı olacak ve uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. Badem. Badem içerisinde bulunan kalsiyum ve triptofan, kasları gevşetecek ve uykuya geçişi kolaylaştıracaktır.
Hemen hemen tüm çikolatalar içerisinde bulunan kafein bulunur. Buna teobromin adı verilen uyaranda eklendiğinde kalp ritminin hızlanması ile uykunuzun kalitesizleşmesi kaçınılmazdır.Beyaz çikolatalar içerisinde bu bileşenlerin daha az olması nedeni ile uyku kalitesine etkisi daha azdır.
Kan şekerinin düşmesine bağlı olarak uyku, halsizlik ve dikkat dağınıklığı gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Oruç tutarken insanların uykusunun gelmesinde en önemli sebep ise kan şekerinin düşmesidir.
Araştırmalar gösteriyor ki sıcak çikolata içmek zihin gücünü artırırken genel anlamda zihinsel sağlığı koruyor. Sıcak çikolatanın içinde bulunan Flavonoidler kan akışını hızlandırarak beyne daha fazla oksijen gitmesini sağlıyorlar, bu sayede daha iyi düşünebiliyorsunuz.
Terleme de bu sebeple oluşuyor. Dolayısıyla o esnada farklı görevlere daha az enerji ayrılıp bu durum bir öncelik haline getirilmiş oluyor. Sonuçta sersemlik, uyuşukluk ve uyku isteği ortaya çıkıyor. Ancak aşırı terleme de dehidrasyona sebep olduğu için uyku isteğinde artış oluyor.
Sıcak tüketilen çikolata sağlık bakımından büyük risk taşımaktadır. Nedeni ise fazla oranda şeker ve yağ içerdiğinden dolayıdır. Çikolata alırken dikkat edilecek bazı noktalar vardır. Özellikle içerisinde %70 kakao içeren çikolatalar tercih edilmelidir.
Limonlu su, limonata gibi asitli içecekler tüketmek uykunun açılmasında etkili rol oynayacaktır. C vitaminli ve antioksidanlı içecekler tüketmek uykunuzun açılmasını sağlar. Kola, soda, gazoz gibi asitli içecekler tüketmek de uykuyu açar. Ayrıca kola içerisinde kafein barındırmaktadır.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Sebze ağırlıklı akşam yemekleri daha uygun bir tercih olacaktır. Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor.
Muz, özellikle de kabukları, magnezyum ve potasyum açısından çok zengin bir meyve. Magnezyum uyku bozukluklarının tedavisinde çok etkili bir madde. Potasyumla bir araya geldiğinde ise kasların gevşemesini sağlıyor. Dolayısıyla uyku için muhteşem bir yardımcı oluyor.
2 dakikada uykuya dalmak için yapmanız gerekenler:
Omuzlarınızı alçaltarak tüm gerginliği serbest bırakın, kollarınızı yanlarınızda ve parmaklarınızı gevşemiş halde tutun. Derin ve yavaş nefes verin, bacaklarınızı ve ayaklarınızı gevşetin ve orada tutulan tüm gerginliği bırakın.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Doğal dinlenme biçimimiz olan uyku, bedensel fonksiyonlarımızın en önemlilerinden biridir. Fakat depresyon, stres, amfetamin, antidepresan türü ilaçlar, açlık, tokluk, ışık, yüksek ses, sigara, çay, kahve, zihnin meşgul olması gibi birçok neden uyku kalitemizi etkiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri