Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir. Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir. Bu ağaçlar, yapıları sayesinde sağlam bir ahşap evin yapılmasını sağlar.
Sonuç olarak ahşap ev yapımı için gerekli malzemeler incelendiğinde çam ağacı kerestesi ve çam kontrplak sıklıkla kullanılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kaliteli ve dış koşullara dayanıklı ahşap çeşitleri satın almaktır. Bunun için de su kontrası doğru tercih olacaktır.
Ahşap zeminde kullanılacaksa, mekanik darbelere, aşırı aşınmaya karşı dayanıklı poliüretan esaslı malzemeler, dış cephede kullanılacaksa güneşe ve dış ortam şartlarına dayanıklı esnek ve nefes alan dış ortam boyalarını seçmeliyiz.
Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar. Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır.
Tomruklar kayın, sarıçam, kızılçam, meşe ve karaçam gibi ağaçlardan üretilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir. Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir. Bu ağaçlar, yapıları sayesinde sağlam bir ahşap evin yapılmasını sağlar.
Ahşaptır herhangi bir yapı iznine gerek yoktur. Ya da işte belediye beton atılmadığı sürece size cezai bir işlem uygulamaz.
Tıpkı tekerleksiz sabit tiny house"lar gibi bu ağaç evler de İmar Kanunu bakımından “yapı” niteliğinde kabul ediliyor, yapı ruhsatı alınması gerekiyor ve sadece imarlı arazilerde kullanılabiliyorlar.
Eşsiz bir ısı yalıtımına sahip ahşap, yaz kış kullanıma uygundur. Ahşap yalıtkan bir yapıda olduğu için ısıyı yapının içinde tutar ve hem soğuk hem sıcak iklimin olduğu bölgelerde yüksek yalıtımı ile konforlu bir yaşam imkanı sunar.
Sürekli yağmur, güneş ve nem gibi dış etkenlere maruz kalan ahşap evlerin dayanıklı ve sağlıklı olması için iyi kalitedeki materyallerden üretilmesi gerekir.
Standart bir 50 m2 ahşap evin fiyatı, ortalama olarak 50.000-100.000 TL arasında değişmektedir. Ancak, yapılan tasarıma ve malzeme kalitesine göre fiyat aralığı daha da yükselebilmektedir. Eğer ahşap evinizi kendiniz yapmak isterseniz, maliyeti daha düşük olabilir.
Görüntü ve estetik bakımdan oldukça kaliteli bir görünüme sahip olan ahşap evler; dayanıklı, uzun ömürlü, kaliteli ve sağlık yapı malzemelerinden yapıldığı için oldukça geniş bir kullanım alanı söz konusudur. Ahşap ev fiyatları müşterilerine yüksek gelebilir. Fakat betonarme yapılara nazaran oldukça ucuzdur.
Ahşap Kaplama ve Boya: Ahşap yüzeylerinizi koruyucu bir kaplama veya boya ile kaplayarak böceklerin ve mantarların ahşaba zarar vermesini önleyebilirsiniz. Bu kaplamalar ahşabı nemden ve çevresel etkenlerden korur. Düzenli Bakım: Ahşap evlerinizi düzenli olarak bakıma alın.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
En sağlam yapı malzemesi olarak kabul edilen beton kullanılarak yapılan prefabrik evler zemine daha sağlam oturur. Beton prefabrik yapılar içinde oturan insanları doğal afetlerde zarar alması olasılık dışıdır. Beton prefabrik evler diğer malzemelerden yapılan evlere nazaran hava şartlarına göre daha dayanıklı olur.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
Hafif olduğu kadar da sağlam yapıdadır. Kırılması ve çatlaması oldukça zordur. Ahşabın kolay tahrip olmaması onu diğer yapı malzemelerinden ayırır. Ahşap evler ısı yalıtımında mükemmel sonuç verir.
Ahşap doğal bir yalıtkandır ve soğuk ve ısıyı izole etmede çok etkilidir. Bu, taş, beton ve tuğla evlere kıyasla önemli miktarda enerji tasarrufu anlamına gelir. Ahşap, iyi bir ısı yalıtkanı olmasının yanı sıra, ahşap evleri sıcak, rahat ve huzurlu hale getiren mükemmel bir ses emicidir.
Maliyet açısından bakıldığında ahşap ev maliyeti, betonarme bir evin maliyeti göz önüne alındığında oldukça düşük bir maliyet olacaktır. 120 m2 oturum alanı olan bir ev inşa edecekseniz kullanılacak ağaç türüne göre ortalama 30 M3 ağaç gerekecektir. Ağaç metreküp fiyatları kik ağacı için 2200 TL dir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar. Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
İnşa ettiğiniz ev maksimum iki katlı, 6,50 metre yüksekliğinde olmalıdır. Arsanın var olan eğimi nedeniyle en çok 1 kat daha çıkabilirsiniz. Bundan daha fazla kat inşa ederseniz bu kaçak kat sayılacaktır. Tüm bu şartları sağladıktan sonra bağ, bahçe ve zeytinlik gibi imarı olmayan toprak parçalarına ev yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri