Sıcak duş almak, buharın burun kanallarını açmasına ve mukozayı yumuşatmasına yardımcıdır.
5. Yatmadan Önce Sıcak Duş Alın. Sıcak buhar sinüslerin açılmasına yardımcı olur. Buhar kuruyan mukusu yumuşatarak burun tıkanıklığını azaltır.
Buhar: Sıcak buhar, burun mukozasını yumuşatarak tıkanıklığın azalmasına yardımcı olur. Buhar banyosu yapmak, kaynar suyun üzerine bir havlu koyarak yüzünüze tutarak buhar solumak veya nemlendirici cihaz kullanmak etkili olabilir.
Sıcak ve nemli hava burun içi tıkanıklığının açılmasına olanak verir. Banyo sonrasında mukus kolayca temizlenebilir. Burundan nefes almak akciğer kapasitesini geliştirir. Bu nedenle burundan nefes almaya dikkat edilmelidir.
Burun inhalasyonu: Burun nemlendirici bazı yöntemler tıkanıklığa iyi gelebilir. Bunun için bir kâseye sıcak su koyup buharı burundan çekilebilir, sıcak banyo yapabilir veya sıcak havlu tamponu uygulanabilir. Tuzlu su ile burun temizliği: Tuzlu su kullanımı burun tıkanıklığı açma yöntemlerinin başında gelebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Burun boşluklarındaki iltihaplanmanın oluşturduğu basıncı azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı normalden daha yüksekte tutarak uyumak. Müzik dinlemek veya kitap okumak gibi eğlenceli aktivitelerle zihin ve bedeni gevşetmek doğal olarak uykuya yatkın hale getirir ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Burnunuzu her temizlediğinizde bir burun deliğini tutun ve burnunuzu mendilinize hafifçe sümkürün. Bu yöntem gürültülü bir burun sümkürmesi kadar etkilidir, mukusu temkinli bir şekilde burundan çıkarır ve başkalarının duyularını korur. Öte yandan, yüksek ve tiz bir ses çok fazla basınç oluştuğu anlamına gelir.
Sıcak limonlu su içmek sinüslerin ve burnun açılmasına yardımcı olur. Rahat bir uyku için sağlıklı nefes alımını sağlayan limonlu suyun sıcak olarak tüketilmesi uygundur. Mevsim alerjisinden kaynaklanan burun tıkanıklığını ortadan kaldıran limonlu su uyumadan önce tüketilebilir.
Alerjik nezle ya da burun eti büyümesine bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığı için steroid içeren burun spreyleri ya da burun yıkama solüsyonları doktor tarafından önerilebilir. Burun eğriliği gibi İlaç tedavisi ile çözüm bulunamayan burun tıkanıklığını açma için burun ameliyatı yapılabilir.
Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli.
Uzun süreli burun tıkanıklığı genellikle burun orta direğinin eğriliği (Deviasyon), burun eti (Konka) büyüklüğü, Geniz eti büyümesi, nazal polip( alerji veya sinüzit kaynaklı olabilir), Kronik sinüzit yıllardan beri olan burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkabilir.
Tıkalı burun masajı yapın: Parmaklarınızla hafifçe burun köprüsüne ve yanaklara masaj yaparak burun tıkanıklığını hafifletebilirsiniz.
Sıcak duş veya buhar banyosu
Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak gribin iyileşmesini ve kişinin rahatlamasını sağlar. Ayrıca banyoda sıcak su içine nane ve okaliptus gibi uçucu yağlar atarak burun ve boğazlarınızı rahatlatmayı da deneyebilirsiniz.
Bol su içmek, burun mukozasının nemli kalması için gereklidir. Klimalı ya da kaloriferli ortamlarda hava kuruduğu için burun içi kuruluğu ve buna bağlı olarak tıkanıklık sıkıntısı yaşanabilir. Odada buhar makinesi ya da kaynar su bulundurarak burun tıkanıklığı problemini çözebilirsiniz.
Özellikle terlemek soğuk algınlığının yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak soğuk algınlığının geçmesini sağlar.
İçine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir tatlı kaşığı tuz katarak kaynatılan yarım çay bardağı kadar su önce soğutulur. Soğutulan bu karışım ister bir şırınga (iğnesi çıkarılmış) yardımıyla isterse de avuç içine alınarak burna çekilir. Böylece burun tıkanıklığı karbonat ve tuz karışımı ile kolayca açılır.
Bir bardak ılık suyun içerisine bir yemek kaşığı elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı bal eklemek suretiyle hazırladığınız karışımı gün içerisinde 2 kez içerek burun tıkanıklığının önüne geçebilirsiniz.
Örneğin buruna sirkeli su çekmek doğru değildir. Sirkeli su asidik olduğu için burun mukozasına zarar verir. Burnu yıkamak için 1 bardak suya 1 çay kaşığı tuz,1 çay kaşığı yemeklik karbonat konup karıştırılarak buruna çekilebilir. Boğaz şişmesi için 1 bardak suya 2-3 damla sirke eklenerek gargara yapılabilir.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Aynı zamanda sinüsler tıkalı olduğu zamanda bunu açmak içinde sıcak suyla dolu olan bir kabın içerisine biraz Vicks atılır ve bu su buharını solumak gereklidir. Bu işlem sayesinde tıkalı burun açılır ve rahat nefes alma gerçekleşir.
İlk olarak, nemli hava solumak, nemlendirici veya buhar makinesi kullanmak, geniz akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su içmek vücudu nemli tutar, mukusu inceltir ve geniz akıntısını hafifletebilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğazı yatıştırabilir ve mukusu temizleyebilir.
Yatak odasının havalandırılması, nem dengesinin sağlanması, gece oluşan burun tıkanıklıklarının azalmasını sağlayabilir. Kişinin genel sağlığının bozulmasıyla birlikte gelişen gece burun tıkanıklığı vakalarında ise uzman bir hekime görünerek odak hastalığın tedavi edilmesi önerilir.
Değindiğimiz gibi nezle nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu tarafından yanıtlanan bir sorudur ve Saraçoğlu en etkili yöntem olarak soğan kürünü önermektedir. Kabuklarını soyup dörde bölerek kaynattığınız soğanın suyunu hem hastalığı daha kolay atlatmak hem de tekrar nezle olmamak için tüketebilirsiniz.
Geceleri, yatar pozisyonda oluşan burun tıkanıklıklarının nedeni genellikle alt burun etlerindeki zengin damar ağı içinde kan birikmesidir. Ayakta iken yer çekiminin de etkisi ile alt burun etleri içindeki kan kalbe daha rahat dönmekte ve etler küçülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri