Karaların ve denizlerin farklı ısınıp farklı soğumasından kıyı meltemleri oluşur (Şekil-44). Karalar denizlere göre daha çabuk ısındığından, ısınan hava yükselir ve yerinde alçak basınç merkezi oluşur, deniz üzeri henüz ısınma olmadığı için buradaki basınç karaya göre daha fazladır yani yüksek basınçtır.
→ Soğuktur. → Hava merkezden çevreye doğrudur. → Alçalıcı hava hareketi görülür.
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Isınan hava yükselir (alçak basınç), soğuyan hava aşağı doğru çöker (yüksek basınç), ısınan havanın boşalttığı alana doğru soğuk hava akım yapmaya başlar.
Termik Alçak Basıncın oluşması ise ısının etkisi ile oluşmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Yüksek basıncın genel anlamı havanın düzeleceğini gösterir. Yüksek basıncın görüldüğü yerlerde hava genellikle açıktır ve yağış görülmez. Basınç farkına bağlı olarak rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser.
Akla ilk olarak kutuplar ve çevresi gelmektedir. Bunlar dışında kara ve deniz üzerinde mevsimsel olarak termik yüksek basınç alanları oluşmaktadır. Ülkemizde de etkili olan termik yüksek basınç merkezi bulunmaktadır. Bunun ismi kış mevsiminde etkili olan Sibirya Termik Yüksek Basınç Merkezi olmaktadır.
Termik Yüksek Basınç, soğumaya bağlı olarak oluşan basınçtır. Havanın alt bölümlerinde basınç çok yüksektir. Hava soğuktur ve etkisi altına aldığı yerlerde sıcaklığı düşürür.
Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir. Alçak basınç alanlarında hava çevreden merkeze doğru hareket eder. Bu durum yüksek basınç alanlarında tam tersidir.
Alçak basınç alanlarında yerden yukarı doğru hareket eden hava olduğu için genel olarak yağış, rüzgâr, fırtına gibi hava olaylarını beraberinde getirir. Alçak basınç merkezlerinde yükselici hava olduğu için, hava hareketleri çevreden, alçak basınç merkezine doğru olur. Merkezde de hava yükselmeye başlar.
Sıcaklık (T) azalırsa, basınç (P) da azalır. Yani kapalı, hacmi değişmeyen yalıtılmış bir kaptaki gazı ısıtırsak, basınç artacaktır. Hacmi (V) ve sıcaklığı (T) sabit tutup, molekül sayısını (N) artırırsak basınç artacaktır. Yani kapalı, sabit hacimli bir kaba sabit sıcaklıkta gaz eklenirse, basınç artar.
Termik Basınç
Bunun sonucunda Termik Yüksek Basınç alanı oluşur. Hava ısındığı zaman ise genleşerek hafifler, yükselir ve yere uyguladığı basınç azalır.
Sıcaklık: Sıcaklık arttığında ısınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır. Dolayısıyla birim hacimdeki havanın ağırlığı azalır ve bunun sonucunda açık hava basıncı da azalır.
Alçak basınç alanlarında yükselici hava hareketleri etkilidir. Yükselen hava giderek soğur ve yoğuşur. Bu nedenle gökyüzünde bulut, yağmur gibi birçok yoğuşma ürünü görülür.
Açıklama: 1. Yüksek basınç olan yerler soğuk olur. 2. Sıcak olan yerlerde basınç az olur.
Basınç ağırlıkla doğru orantılıdır. Ağırlık arttıkça basınç artar. Örneğin; Bir tuğlanın üzerine bir tuğla daha eklendiğinde basınç daha da artar. Basınç yüzey alanı ile ters orantılıdır.
Dünyadaki sürekli yüksek basınç alanları dünyanın en büyük çöl alanlarıdır.
Barometrenin normal basınç değeri olan 1013 milibarın biraz üstüne veya altına doğru hareket etmesi devamlı ve sakin havayı gösterir. 1013 milibar'ın hızla altına düşmesi ve ardından sert bir çıkış yapması fırtına habercisi. Yağmur yağacak.
Yüksek basınç hayatımızı ciddi anlamda etkiliyor. Günlerdir bültenlerimizde alerjik bünyeler ile astım hastalarını uyarıyoruz. Yüksek basınç ayazla hem sise sebebiyet veriyor, hem de yatay ve düşey yönde hareketi zayıflatarak kirleticilerin havada dağılmadan kalmasına sebebiyet veriyor.
Yaz aylarında Türkiye'de Basra Termik Alçak Basıncı görülebilirken, kış aylarında ise Sibirya Termik Yüksek Basıncı'nın etkisi görülebilmektedir. Termik hava basınçları sürekli ve güçlü hava Basınç Merkezleri olduğundan dolayı etkilerini daha uzun süreli ve fazla hissettirirler.
Termik yüksek basınç kutuplarda ve karaların iç kesimlerinde görülür. Dinamik yüksek basınç 60° enlemlerinde görülür. Çöl oluşumuna neden olur.
Yazın ülkemizde Basra Termik Alçak Basıncı görülebilirken, kışın ise Sibirya Termik Yüksek Basıncı'nın etkisi görülebilir. Termik hava basınçları güçlü ve sürekli hava basınç merkezleri olduğu için etkilerini daha uzun süreli ve fazla hissederiz.
sıcaklık azaldıkça yoğunluk artacağından hava basıncı da artar. atmosfer basıncı da azalmaktadır.
Hava basıncı temel bilgiler ;
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar.
Açık hava basıncı atmosferdeki akıntılar nedeni ile değişiklik gösterebilmektedir. Denizden yükseldikçe de atmosfer basıncı azalır. Açık hava basıncının az olduğu yerler alçak basınç alanı olarak adlandırılır. Fazla olan yerler ise yüksek basınç alanı olarak isimlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri