Soğuk ve sıcak su kesinlikle olmamalı.
Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Bitki uzmanları "İlkbahar ve sonbaharda, sabahın erken saatlerinde sulayın, ancak yazın tam güneşte sulama yapmak bitkilerin yanmasına neden olabileceğinden akşama kadar beklemek en iyisidir" dedi.
Öğle saatlerinde veya güneşin yakıcı olduğu vakitlerde çimlerin sulanması kesinlikle sakıncalıdır. Sulanan çimler güneşte kaldığı için üzerindeki su damlacıklarıyla yanmaktadır. Aşırı sıcakların vurduğu su zerrecikleri mercek görevini yaparak çimi yakmaktadır.
Gün ışığında yapılan çim sulama hem güneşin kavurucu sıcağının çim üzerinde olumsuz etkisine neden olur. Hem de sulama yapılan alanda su hemen emilmediği için, bir kısmının buharlaşarak yok olmasına neden olur.
İlgili 39 soru bulundu
Kural 3: Gece geç ya da sabah erken saatlerde sulama yapın
Akşam ya da gece soğumuş toprağı suladığınızda gün içinde ısınan toprağa göre daha az su buharlaşır. Böylece bitkiler, ertesi günün sıcağı gelmeden önce yeterince su alabilir.
Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar. Şayet bitkinin yeni sürgünlerinin yaprak kısımları solmaya başlıyor, gelişimi yavaşlıyor, yaprak renginde farklılaşmalar ve dökülmeler meydana geliyor ise çiçeğin susuz kaldığına işaret etmektedir.
Soğuk ve sıcak su kesinlikle olmamalı. Bitkiyi hem strese sokarsınız hem de yaprak lekesi, kök çürüğü gibi sorunlara sebep olabilirsiniz.
Püskürtme yöntemiyle sulanan yapraklı çiçekleri güneş ışığına maruz bırakmadan sulamanız gerekmektedir. Güneş ışığında yapraklara püskürtülen su, yapraklar üzerinde kahverengilekeler bırakacaktır. Çiçeği mevsimlere göre, yazın daha fazla, kışın daha seyrek sulamanız çiçeğinizin ömrünüuzatacaktır.
Sabah saatleri ve akşam üzeri sulamak en iyisi. Suyu sık sık ve hafif sulama yapmak çok sağlıklı.
Aşırı sulama ise bitki köklerinin zarar görmesine, bu sebeple bitkilerin su ve besin alamamasına, çiçeklerin küflenmesine, yaprakların dökülmesine sebep olabilir. Bitki köklerinin zarar görmesi, bitkinin ölümüne neden olabilir1.
kurak bölgelerde 15-20 günde sulama yapmak gerekir. toprak su seviyesi azaldığında su verilir.) eylül sonlarına kadar sulanır.
Bitkinin suya ihtiyacı olduğu nasıl anlaşılır? Toprağın kuru olduğu anlaşıldığı anda su verilmelidir. Toprağın ne kadar kuru olduğu elle kontrol edilebilir. Toprak kuru ve yapraklar soluyorsa bitkinin suya ihtiyacı olabilir.
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. 2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar. 3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
Sulama işlemi genellikle sabah veya akşam saatlerinde yapılmalıdır. Böylece, sıcak havalarda su buharlaşarak fidana zarar vermez. Yeni dikilen fidanların sulanması, doğru zamanda ve doğru miktarda yapılmalıdır. İlk sulama işlemi, toprağın iyice nemlenmesi için yeterli miktarda su verilerek yapılmalıdır.
Çevre dostu ve uzun vadede tasarruflu enerji kaynakları arasında güneş enerjisi, verimli bir alternatif olarak öne çıkıyor. Tarımda güneş enerjisi kullanımı, düzenli elektrik maliyeti olmaksızın sulama yapabilmeye, serayı ısıtmaya, soğutma deposu kullanmaya imkan tanıyor.
Bitkinizin her hafta aynı günde sulanması önemlidir. Birden fazla su vermek yerine sulama miktarını azaltıp sulama sayısını artırabilirsiniz.
Bitkilerinize göre en ideal tekniği tercih ederek su tasarrufunda bulunabilirsiniz. Bitkileriniz için doğru sulama zamanını bulmak oldukça önemlidir. Sabah vakitlerinde ya da akşamüstü sulama yapmak, bitkilerin nem dengesinin sağlanmasının yanında su buharlaşmasına karşı da muhafaza edecektir.
Sebzelerde sulama saatleri çok önemlidir: En ideali gün doğumuna yakın saatlerde sulama yapmanızdır. En sıcak yaz günlerinde sabaha karşı 04.00 eğer sizin için uyanmak sorun değilse iyi bir saat olabilir. Erken kalkamam diyorsanız o zaman güneş çekildikten sonra yani gün akşama dönerken de sulama yapabilirsiniz.
Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Küp şekerleri ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz. Fakat şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.
Saksının Alt Deliği
Şayet bitki bakımında uzmansanız, altı delik olmayan saksılara; saksı dibine çakıl taşı, ponza taşı vb. drenaj yaratacak malzemeler döşeyip bitki dikiminizi yapabilirsiniz. Altı delik olmayan her türlü saksı içindeki bitkinizi sularken sulama miktarına daima dikkat etmelisiniz.
Bir bitkinin büyümesi için tüm bu koşullara ihtiyacı vardır. Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri