Romatizmal ağrılar, solunum yolu problemleri, sindirim sorunları, obezite, şeker, gut gibi hastalıkların destekleyici tedavisinde termal suyun önemi oldukça fazladır. Termal sular yeraltı kaynaklarından gelerek doğal yollarla ısınmış olan şifalı sulardır.
Sıcak su içmek, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı için mükemmel bir doğal çözümdür. Balgam çözer ve solunum yollarının açılması için faydalıdır. Sıcak su regl kramplarını da hafifletir. Sıcak su karın kasları üzerinde yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir ki bu da kramp ve spazmları hafifletir.
Sedef, egzama, akne gibi cilt rahatsızlıklarında, Kireçlenme, bel fıtığı, romatizmal rahatsızlıklarda. Felç, ameliyat sonrası hareket bozukluğu, çocuk felci gibi kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır.
1 – Sandıklı Hüdai Kaplıcaları / Afyon
Ülkemiz genelindeki en şifalı kaplıcalardan biri olduğunu düşünülen Sandıklı Hüdai Kaplıcası'ndaki termal su 72 derece sıcaklıkta çıkarılıyor. Bu kaplıcanın ülkemizdeki diğer pek çok kaplıcadan farkı ise çamur banyoları.
İlgili 32 soru bulundu
Termal suyun, sinir boyunca yayılan iltihaplanmalar (nevralji / sinevralji), sinir ucu iltihaplanmaları (nevrit/polinevrit), tenden iltihabı (tendinit), eklem zarı iltihabı (periartrit) gibi iltihaplanmaya bağlı rahatsızlıkların tedavisinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Bu yüzden şifa bulmak için gidilecekse en uygun zamanlar ilkbahar ve sonbahar dönemleridir. Kaplıcaların doluluk oranlarının en yoğun olduğu dönem yaz mevsimi olsa da yapılan araştırmalar şifa bulmak için ilkbahar ve sonbahar dönemler de kaplıcaya gidenlerin daha olumlu sonuçlar aldığını ortaya koymaktadır.
Kaplıcaya girdikten hemen sonra duşa girmek doğru değil. Kaplıca suyunda minimum 10 dakika maksimum 20 dakika kadar kaldıktan sonra çıkmalısınız ve sonrasında en az 30 dakika uzanarak dinlenmelisiniz.
Söz konusu şifalı termal sular olduğunda merak edilen en önemli sorulardan biri de termal suda ne kadar kalınmalı sorusu oluyor. Uzmanlar bu konuyla ilgili olarak termal sudan terleme başladıktan 5 dakika sonra çıkılması gerektiğini, bunun da ortalama 20 dakika olduğunu söylüyor.
Sabahları 250-300 ml ılık su içmek, iç organların daha aktif çalışmasını sağlar. Bu yüzden günde maksimum 300 ml sıcak su içmek, sağlık açısından faydalıdır. Sıcak suyun sabahları mide boşken içilmesi önerilir.
Termal kaplıca havuzlarını kullanırken baş kısmı suyun içine sokulmamalıdır. Tatlı sularda ve 28-42 derece de üremesi kolay olan amipler burun yoluyla vücuda girerek rahatsızlık oluşturabilmektedir.
Termal su sayesinde vücutta oluşan şişlikler azalır. Ödemin aktif dönemlerinde şişlik var iken sıcak soğuk uygulama (şoklama) uygulanarak kullanılmalıdır.
Etkin bir kaplıca tedavisi, konu ile ilgili uzman doktorun yönlendirmesi gerekmektedir. Kaplıca tedavisinde termal suyun banyo kürü olarak kullanımında seans başı 10-20 dk arasında olmalıdır. İnsan vücudu 20 dk içerisinde gerekli olarak mineralli almaktadır. Termal su vücutta etkisini 48 saat sonra kaybetmektedir.
Bunun sebebi olarak ise özellikle sabahları güne sıcak su ile başlamanın sindirim sistemini uyandırdığına dikkat çekiyor. Soğuk suyun aksine ılık su içmenin vücuda kanıtlanmış herhangi bir zararı veya riskli durumu bulunmadığından, ılık su tüketmek daha güvenli ve sağlıklı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Suyun ısısının karın kaslarının üzerinde yatıştırıcı ve dindirici etkisi vardır ki bu nihayetinde kasılmaları ve spazmları azaltmaya yardımcı olabilir. Sıcak su içmenin bir başka önemli faydası ise kaslarınızın ve sinir sisteminizin düzgün çalışması için önemli olan kan dolaşımını arttırmasıdır.
Sıcak su özellikle eklem ağrılarına çok iyi geliyor. Soğuk su, kalp krizine karşı koruyor. Özellikle sıcak yaz aylarında soğuk su içmek vücudu rahatlatıyor, sıcak çarpmasına da iyi geliyor. Soğuk su, sıcak suya göre midede daha az kalıyor ve vücut tarafından daha hızlı emiliyor.
Kaplıca kürlerinde en az 21 banyo tavsiye edilir. Banyo süresini 10 daikadan başlayarak 20 dakikaya kadar arttırınız. Kaplıca suyuna girilebilecek kadar bekletildikten sonra suya girilmelidir. Soğuk su, içme suyu olduğundan kesinlikle ilave etmeyiniz.
Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir.
-Kaplıcaya girmeden önce çok aç ya da çok tok olmamanız gerekiyor. Hafif bir yemek yedikten sonra 1 ya 1,5 saat geçtiğinde kaplıcaya girebilirsiniz. -Kaplıcaya girmeden önce bol su içtiğinizden emin olmalı, -Kaplıca suyunun sıcaklığı 38°C ile 42°C arasında olmalı.
Kaplıca suyuna kesinlikle soğuk su karıştırmayın, soğuk su mineral oranını ve yoğunluğunu azaltır. Suyu soğutmak için bekleterek dinlendirme yöntemini kullanmalısınız. Termal sular kesinlikle sabun, şampuan gibi kimyasal maddeler karıştırmayın. Ne aç ne tok karna girin.
Bilinçsiz bir kaplıca tedavisiyle vücuttaki kronik iltihaplanmalar tetiklenebilir. Kaplıcalar özellikle kalp-damar, tansiyon, iltihaplı romatizma gibi kronik hastalığı olanlar, kanser, hamileler organ yetmezliği olan hastalar, kalp krizi geçirenler, kan sulandırıcı kullananlar ve obezler için tehlikelidir.
Ankara kaplıcalarıKalsiyumlu, klörürlü, sodyumlu ve karbondioksit içeriklidir. Romatizmal hastalıklar ve eklem rahatsızlıkları için. İzmir kaplıcaları Sıcaklığı 45-140 derece arasında değişen bu kaynak sulardan yine romatizmal hastalıklar ve kireçelenmede yararlanılıyor.
Kaplıca suyunda uzun süre kalmanın da faydayı artırmadığını dile getiren Hizmetli, “Kaplıca suyunda ortalama 10-20 dakika kalınmalı. Vücut bu sürede gerekli mineralleri alıyor. Bu nedenle uzun süre kalmanın bir anlamı da yok. Uzun kalınca vücut sadece fazla ısı almış oluyor.
Kaplıca suyu kullanımı sırasında özellikle ortak kullanım olan termal havuzlar da bakteri üretmeyen mayo, bikini, haşema tarzı ürünler tercih edilmelidir. Günlük iç çamaşırı kullanımı ortak kullanım alanlarında bakteri üretme olasılığı olduğu için tercih edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri