Belli bir sıcaklıkta sıvı ile buhar dengede iken ölçülen bu basınca “buhar basıncı “ denir . Buhar basıncı sıcaklık arttıkça artar ve kritik noktada sınır değerine erişir.
Sıcaklık arttıkça moleküllerin kinetik enerjileri de artar. Buna bağlı olarak etraflarındaki moleküler çekim kuvvetlerini yenerek daha çok sayıda molekül gaz fazına geçer ve sonuç olarak ta buhar basıncı artar.
Sıcaklığın arttırılması, oluşan buhar miktarını ve dolayısıyla buhar basıncını arttırır.
Buhar Basıncının Etkileyen Faktörler
Bu faktörlerden en bilineni ve en fazla etkiye sahip olanı, olan sıcaklık arttıkça buhar basıncı da artmaktadır. Zira sıcaklığın artması, sıvının molekülleri arasındaki mesafenin artması ve sıvıdan gaz ya da buhar formuna geçmek isteyen molekül sayısının artması demektir.
c) Sıcaklık: Doymuş buhar basıncı sıcaklığa bağlı olduğundan buharlaşma oranı, hava ve su sıcaklıklarından büyük miktarda etkilenir.
İlgili 24 soru bulundu
Sıcaklık arttıkça buharlaşma artar. Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşmaktadır. Buharlaşma arttıkça buhar basıncı da artar.
Bir sıvının buhar basıncı, molekülleri arasındaki kuvvetlerle doğrudan bağlantılıdır. Bu kuvvetler ne kadar büyükse, buharlaşma oranı ve buhar basıncı da kadar düşük olur.
Buharlaşma miktarı su yüzeyindeki buhar basıncıyla suyun üstündeki havanın buhar basıncının arasındaki fark ile orantılıdır. Suyun sıcaklığı artıkça; • moleküllerin hızları artar, yüzeysel gerilim azalır ve • doymuş havadaki nem miktarı (su yüzeyindeki buhar basıncı) artacağından buharlaşma kolaylaşır. 2.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Örneğin aynı sıcaklıkta etil alkol, sudan daha hızlı buharlaşır. Bunun nedeni ise etil alkol, 25°C'de 0.08 atm buhar basıncına sahipken, aynı sıcaklıkta su 0.03 atm buhar basıncına sahiptir.
Buhar basıncı yüksek olan sıvılar uçucudur ve kaynama noktaları düşüktür. Vakum işlemiyle buhar basıncı arttırılarak, kaynama noktası yüksek olan sıvılar oda sıcaklığında kaynatılabilir.
ü Sıvıların aynı ortamda kaynama noktaları ile buhar basınçları arasında ters orantı ilişkisi vardır. Yani kaynama sıcaklığı yüksek olan sıvının buhar basıncı daha düşüktür.
Sıcaklık: Hava; soğumayla sıkışarak ağırlaşır; ısındıkça genleşerek hafifler. Bu durum soğuk olması halinde basıncın yükselmesine, ısındıkça basıncın düşmesine neden olacaktır.
Buhar basıncı ya da buhar denge basıncı; kapalı bir sistemdeki katı ya da sıvı fazdaki maddelerin termodinamik denge durumundaki buharının, belirli bir sıcaklıkta uyguladığı basınçtır. Bu değer, buharlaşma hızıyla doğru orantılıdır.
Aynı ortamda kaynama anında tüm sıvıların buhar basıncı eşittir. sıcaklık arttıkça sıvıların buhar basıncı da artar. dış basınç ne kadar yüksekse buhar basıncı da o kadar yüksek dolayısıyla kaynama noktası artar.
Aynı ortamdaki bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir, ancak maddelerin kaynama sıcaklığı maddenin cinsine, saflığına ve ortamın dış basıncına bağlıdır.
Sıcaklık: Sıcaklık arttığında ısınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır. Dolayısıyla birim hacimdeki havanın ağırlığı azalır ve bunun sonucunda açık hava basıncı da azalır.
Atmosfer basıncı ve havanın yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır.
Bu nedenle sıcaklığın fazla olduğu yerlerde hava kütlesinde genleşme ve yukarı doğru yükselme olur. Bu yukarı hareket basıncın düşmesine neden olur. Hava soğuyunca ağırlaşır ve aşağı doğru bir hareket başlar. Bu basıncın artmasına neden olmaktadır.
Bir çözeltiye su eklenirse derişimi düşer, buhar basıncı artar, donma noktası yükselir.
Buharlaşma hızı sıcaklık arttıkça artar. Buharlaşma hızı, kaynama noktasında en yüksek değere ulaşılır.
Buhar basıncı kaynama noktası ile beraber dış basıncı arasında belli bir ilişki bulunmaktadır. Bu ilişki doğrultusunda buhar basıncı ile dış basınca eşit olduğu zaman sıvı kaynama noktasına gelmektedir.
Sabit basınçta sıvının sıcaklığı arttıkça -sıvı moleküllerinin kinetik enerjisi arttığından- buhar basıncı da artar. Buhar basıncı dış basınca (sıvı ağzı açık bir kapta bulunuyorsa atmosfer basıncına) eşit olduğunda sıvı kaynamaya başlar.
Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerin- den o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer, yani su için konuşacak olursak buharlaşırlar. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekle- şir. Ancak buharlaşma düşük sıcaklıkta çok yavaş olurken sıcaklık arttıkça giderek hızlanır.
Buhar basıncının oluşumu sıvı tanecikleri ile meydana gelmektedir. Bu tanecikler gaz haline geldikleri zaman buhar basıncı meydana gelmektedir. Buhar basıncının gerçekleştiği alanlar ise sıvı yüzeyleri olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri