Isı, iki sistem arasındaki sıcaklık farkından dolayı birbirinden diğerine geçen akım veya enerjidir. Hacminin değişmesi ile kendi sıcaklığı hakkında bilgi veren cisimlere termometre denir.
Termometre sıcaklık ölçer maddelerin sıcaklıklarını ölçmemizi sağlayan cihazlardır. Sıcaklık ölçü birimlerinden en çok kullanılanları (°C) Santigrat, (°F)Fahrenhayt ve (K)Kelvin'dir. Günlük hayatta en çok kullanılanlar, civalı ve santigrat derece cinsinden gösterim sağlayan termometrelerdir.
Sonuç olarak hava durumunun tespitinde; Kara istasyonlarında atmosfer basıncını ölçebilmek için barometreler, hava ve deniz yüzeyi üzerindeki sıcaklığı ölçmek için özel termometreler, rüzgar hızı için anemometreler, yağış ve nem miktarlarını ölçebilmek için de hidrometre gibi cihazlar kullanılmaktadır.
➢ Sıcaklık, maddenin ortalama kinetik enerjisini ile orantılı bir büyüklüktür. Termometre ile ölçülür. Birimi derecedir.
Sıcaklıkölçer ya da Termometre, (Antik Yunanca'dan: thermos sıcaklık ve métron ölçü; eski dilde: mizanül-harâre) sıcaklığı ölçmek için kullanılan alet.
İlgili 42 soru bulundu
Günlük hayatta sıcaklık birimi olarak en çok derece Celsius (°C) kullanılmaktadır. Bilimsel işlemlerde ise daha çok Kelvin ölçeği kullanılır.
Bunlar; Gazlı termometreler. Metal termometreler (Katı Termometreler) Sıvılı termometreler şeklindedir.
Deri yoluyla beden sıcaklığı ölçme
Tek kullanımlık (renk göstergeli) veya dijital termometre kullanılabilir. Dijital termometre ile alın veya boyundan ölçüm yapılabilir. Ölçüm sonucu ortam sıcaklığı ve terlemeden etkilenir.
2) Dolaylı Ölçme:
Termometre ile ısı ölçme veya baskül ağırlık ölçme: birinci durumda civanın genleşmesi yardımıyla ısı hakkında fikir sahibi olurken, ikinci durumda yayın uzamasına bağlı olarak ağırlık hakkında bir şeyler söyleyebiliriz)
Bir ortamın bir evin sıcaklığının ölçülebilmesi için kullanılan malzemeye termometre adı verilir. Termometre oda içerisinde bir noktaya sabitlenerek odanın sıcaklığı ve nem dengesinin ölçülmesi sağlanır.
Terazi ve kantar gibi aletler ağırlık ölçen aletlerdendir. Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kuvvet ile alakalıdır. Ağırlık bir kuvvettir ve yeryüzüne yakın olan her şey bu kuvvetten etkilenerek bir kütleye kavuşur.
Havanın nisbi nemini doğrudan doğruya gösteren aletlere higrometre denir.
Higrometre havadaki nemi ölçmek için kullanılan bir araçtır. En basit higrometreler, birisinin haznesi devamlı ıslak tutulan iki termometreden oluşurlar. Islak olan haznenin etrafındaki sıvının buharlaşması, o termometrenin devamlı daha düşük sıcaklık göstermesini sağlar.
Uygun Aralıklarda Anemometre Fiyatları
Anemometre rüzgar ölçer olarak da bilinir. Rüzgarın hızını ve kuvvetini ölçebilen bu cihazlar, teknolojinin kolaylaştırıcı etkilerinden biri olur.
Termometrelerdeki cıva birbirinin tersi yönde hareket ederek ortam sıcaklığını gösterir. Buna göre soldaki minimum termometresi ısı azaldıkça aşağı iner, sağdaki maksimum termometresi de ısı arttıkça yukarı yükselir. Cıva tüplerinin içinde cıva tarafından hareket ettirilebilen mavi renkli parçalar bulunur.
denge söz konusudur. Hava kütlesinin 1 atmosfer (1 atm) basınçta sahip olduğu sıcaklığa havanın potansiyel sıcaklığı denir. Sıcaklık yerden 2 m yükseklikte güneş görmeyen beyaz boyalı siperlerde termometrelerle ölçülür.
Ateş ölçer 2-3 dakika yanak içinde ya da dil altında tutulur. Değer 37.3'ün üzerindeyse ateş olduğu kabul edilir. Yenidoğan döneminden sonra çocuklarda en çok tercih edilen ölçüm yöntemi; kulaktan ölçümdür. Değer 37.5 üzerindeyse ateşin varlığından söz edilebilir.
Ateş Ölçer Nedir? Ateş ölçer için insan vücudu sıcaklığı ölçmek için tasarlanmış hastalık halinde sıklıkla kullanılan medikal cihazlardır. Ateşlenme ve hastalık durumlarında ateş dereceleri belirten bu aletlere tıbbi termometre de denilmektedir.
Buradan da anlayacağınız üzere dijital termometreler en temel kullanım amacı sıcaklığı ölçmek olur.
Termometre sıcaklığı ölçmek için kullanılan bir alettir.
Sıcaklık ise, bir sistemde bulunan atomların ve moleküllerin ortalama kinetik enerjisini gösterir. Sıcaklığın sembolü T'dir. Sıcaklığın uluslararası birim sistemine göre birimi ise Kelvin'dir (K). Isıyı ölçen aletin adı kalorimetre, sıcaklığı ölçen aletin adı ise termometredir.
Celsius ölçeği, 1742'de İsveçli astronom Anders Celsius'un ismiyle adlandırılmış bir sıcaklık ölçme birimidir. Celsius, sıcaklık birimidir ve 0 °C, suyun donma noktasına, 100 °C ise kaynama noktasına denk gelir. Bu özellikleri nedeniyle Celsius, özellikle günlük kullanımda sıcaklığı ölçmek için yaygın bir birimdir.
Fahrenhayt veya fahrenheit, Alman fizikçi Daniel Gabriel Fahrenheit tarafından 1724 yılında oluşturulan bir sıcaklık ölçüm birimidir. Bu birime göre, suyun donma sıcaklığı 32, kaynama sıcaklığı ise 212 derece olarak alınmış ve iki nokta arası 180 dereceye bölünmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri