Sıcak havaya bağlı olarak taze betonda; çökme kayıp hızının artması, priz süresinin kısalması, plastik rötrenin artma olasılığı gibi problemler ortaya çıkar. Sıcak havada betonun erken kürü daha büyük önem kazanır, mümkün olduğunca kür başlangıcını erkene alıp, kür süresini uzatmak gereklidir.
Beton kurumamalı, donmamalı ve sarsıntıya uğramamalıdır. Beton dökümü için en elverişsiz ortam yüksek ısıdaki kuru ortamdır. Sıcak hava düşük nemi de beraberinde getirir. Sıcak havalarda beton yüzeyindeki suyun buharlaşması plastik rötreye ve farklı oturmalara yol açar.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
Isıl çatlamalara neden olur. - Beton yüzeyindeki su hemen buharlaşacağı için hızlı priz alır ve dayanımsız olur.
SICAK HAVADA BETON DÖKÜMÜ
TS 1248, ortalama hava sıcaklığı artarda üç gün süre ile 30 °C 'nin üzerinde bulunduğu süredeki hava durumunu “ aşırı sıcak hava” olarak tanımlamaktadır. STANDART EN DÜŞÜK TAZE BETON SICAKLIĞINI +5 °C OLARAK ÖNGÖRMEKTEDİR. EN UYGUN BETON DÖKÜM SICAKLIĞI 15-20 °C ' KABUL EDİLEBİLİR.
İlgili 35 soru bulundu
Yaz aylarında beton kür süresi en az bir hafta olmalıdır. Doğru kürleme ile beton yüzeyinden ani su kaybı önlenebilir. Beton yüzeyi sürekli olarak kontrol edilmeli ve kürleme işleminin sıklığı suyun buharlaşma hızına bağlı olarak belirlenmelidir.
Beton dökümü tamamlandıktan sonraki 12 saat sonrasında kür uygulanmasına başlanmalıdır. Belirtilen süre içerisinde günde en az 2 defa beton sulanmalıdır. Beton sulaması yapılırken sabahın erken saatleri ya da akşam güneş batımı saatleri tercih edilmelidir.
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür.
Betonun taşınması transmikser, beton pompası, konveyör, vinç veya küçük işlerde, el arabası ile taşınır. Taşıma ve döküm sırasında ayrışma (segregasyon) olmamalıdır. Kullanılan çimento cinsine ve ortam şartlarına göre katılaşma 45–60 dakika içinde başlar ve 5–10 saat içinde tamamlanır.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Beton dökümü kesintisiz ve sürekli olmalıdır. Soğuk derzlere olanak verilmemelidir. Bunun için döküm hızı çok iyi planlanmış olmalı ve uygulanmalıdır. Döküme ara vermek zorunluluğunda iş derzleri bırakılmışsa dökümün devamında derz düzeyi temizlenmeli ve suya doygun kuru duruma getirilmelidir.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Sıcak hava koşulları, betonun kalitesini ve performans bek- lenen özelliklerini olumsuz yönde etkileyebilir ve karıştırma, yerleştirme ve kür işlemlerinde sorunlara neden olabilir. Bu sorunların çoğu, hidratasyon hızının ve taze beton içindeki suyun buharlaşma hızının artması kaynaklıdır [2].
İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında. Akşam 19:00'dan sonra beton dökmek dahi yasak.
Beton özünde yangına dayanıklıdır. Yanmaz, ateşe verilemez ve alevlerle temas ettiğinde zehirli duman çıkarmaz. Betonun düşük ısı iletkenliği veya düşük ısı transferi oranı sayesinde beton etkili bir yangın kalkanıdır.
Pompa kullanılmadan beton dökümü yapıldığında, saatte ortalama 10 - 12 metreküp beton dökülebilirken, modern beton pompalama teknolojisi kullanılarak yerleştirme hızı saatte 70 metreküp'e kadar ulaşabilmektedir. Pompa kullanımı inşaatın yapım hızını da yükselttiğinden ek kazanç getirmektedir.
Çoğu hallerde yedi gün kafidir. Genellikle betonun suyunun buharlaşması sonucu sertleştiği zannedilir. Gerçekte bu doğru değildir. Su olmaksızın ne hidratasyon ne de sertleşme olabilir.
Beton sulanmazsa veya alternatif yöntemlerle bakımı yapılmazsa istenen dayanımı sağlayamaz. Yani C30/37 sınıfında attığınız beton o dayanımı hiçbir zaman yakalayamaz. Özellikle ilk 7-10 gün boyunca betonun sürekli olarak nemli görüntüsünü korumasını sağlamak; betona yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır.
Isıtma kablolarının betona gömülerek uygulanan yöntemde kablolar donmayı önleyerek beton sertleştirme işlemini yani kurumayı hızlandırır.Beton kurutma sayesinde Sibirya gibi dünyanın en soğuk bölgelerinde bile kalıpları çıkarmak mümkün hale geliyor.
Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
Bu çatlamaların nedenleri arasında donma ve çözülme, alkali - aktif silis reaksiyonu, karbonatlaşma, donatının korozyonu/paslanması, sülfat - asit -tuz gibi beton için zararlı maddelerin yol açtığı reaksiyonlar sayılabilir.
Gece sıcaklığı gündüz sıcaklığından daha az olacağı için, çok sıcak ve kuru havalarda akşam veya gece vakti beton dökülmelidir. Sıcak havada beton dökümü öncesi kalıp ve donatı su ile ıslatılmalıdır. Güneş altında sıcaklığı artan donatı ve kalıbın ısısı düşürülerek betonun zarar görmesi engellenmiş olur.
Öğle saatlerinde veya güneşin yakıcı olduğu vakitlerde çimlerin sulanması kesinlikle sakıncalıdır. Sulanan çimler güneşte kaldığı için üzerindeki su damlacıklarıyla yanmaktadır. Aşırı sıcakların vurduğu su zerrecikleri mercek görevini yaparak çimi yakmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri