Havaların ısınması ile birlikte yazın, yemek yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler mide sorunlarını da artırabiliyor. Hazımsızlık, mide yanması, şişkinlik, gaz, geğirme, bulantı, karın bölgesinde rahatsızlık şekilde kendini gösteren mide sorunları, yalnızca ileri yaştakileri değil gençleri de olumsuz etkiliyor.
Sıcak hava, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında artışa neden olabiliyor.
Halsizlik, susuzluk, bayılma hissi, mide bulantısı… Son günlerde etkisini daha çok hissettirmeye başlayan sıcak havalar günlük yaşamda kısa süreli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, sıcak havada ferahlatıcı önerilerde bulundu.
En yaygın belirtiler, mide üstünde ağrı ve acıma, karın üst kısmında, kaburgaların hemen altında hissedilen keskin veya kramp şeklindeki ağrı, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, geğirme ve gaz gösterilebilir. Daha az yaygın belirtiler arasında ateş, sırt ağrısı ve ağızda metalik tat yer alır.
İlgili 15 soru bulundu
Mide Kanserinin Ağrısı Nereye Vurur? Hastalar genellikle mide bölgesinde rahatsızlık, yanma hissi veya ağrı yaşarlar. Mide kanseri ağrısı nerede hissedilir sorusuna göbek deliği ile göğüs duvarı arasında kalan bölüm olan epigastrik bölge olarak cevap verilebilir. Mide kanserinde görülen ağrı bu bölgede hissedilir.
Mide kanserinde hangi belirtiler görülür? Siyah dışkılama, kusmuk ve dışkıda kan, az yenmesine rağmen tokluk hissi, yutma güçlüğü, geğirme isteği yanı sıra hazımsızlık, şişkinlik, mide de ağrı, bulantı ve fazla kilo kaybı mide kanserinde görülen belirtilerdendir.
Özellikle bahar ve yaz aylarında en sık rastlanan ya da var olan sorunların daha da arttığı hastalıklar; Ülser, reflü ve gastrit olarak sıralanmaktadır. Mide ağrısı genellikle üst karın bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Bu şikayetler, yanma ve kazınma şeklinde de kendini gösterebilmektedir.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Sıcak Çarpması (Hipertermi) Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sıcak çarpmasının belirtileri şunları içerebilir: yüksek vücut sıcaklığı (genellikle 38°C ve üzeri), baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı nabız, solunum güçlüğü, huzursuzluk, sersemlik, terleme veya terleme eksikliği, kusma ve bilinç değişiklikleri.
Kafaya güneş geçmesi durumunda; mide bulantısı, baş dönmesi, halsizlik, ishal, çarpıntı, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Güneş çarpması ciddi bir durumdur ve en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeniz önerilir.
Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur? Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Huzursuz bağırsak sendromunun nedenleri nelerdir? Enfeksiyon, gıda intoleransı, yeteri oranda lif içermeyen beslenme şekilleri, stres, antibiyotik, antiasit ve ağrı kesici gibi ilaçlar, alkol ve sigara tüketimi huzursuz bağırsak sendromunun bazı nedenleridir.
Reflü krizi belirtileri arasında sıklıkla mide ekşimesi, mide asidinin ağza gelmesi, göğüste ağrılı yanma, boğaz ağrısı, öksürük, kusma, ağız kokusu şeklinde olabilir. Reflünün şiddeti ve devamlılığına bağlı olarak kanama, astım, dişlerde erozyon, ses kısıklığı gibi oluşumlar görülebilir.
Mide Zarı İltihabı (Gastrit) Nerelere Vurur? Mide zarı iltihabı genellikle mide iç yüzeyinde bulunan mukoza tabakasını etkiler ve bu durum mide duvarında iltihaplanmaya neden olur. Buna bağlı olarak, mide zarı iltihabı çoğunlukla üst karın kısmında hissedilen ağrı ve rahatsızlık ile kendini gösterebilir.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli.
Akut gastrit çoğunlukla hazımsızlık, iştahsızlık, siyah renkli dışkılama, kusma, bulantı, midede ağrı ve şişlik hissi hatta kanlı kusma belirtileri ile kendini gösterir. Bu belirtilerin bir haftadan uzun bir süreye yayılması halinde acilen tedavi için hastaneye gidilmesi gereklidir.
Yüksek yağlı gıdalardan uzak durmak ve protein içeriği zengin gıdalar ile beslenmek reflü hastaları için oldukça idealdir. Yağ içeriği yüksek besinler arasında tam yağlı süt/yoğurt, krema, tam yağlı peynir çeşitleri, kakao, kızartma ürünleri, şarküteri ürünleri (sosis, salam gibi) bulunmaktadır.
Mide kanseri, midenin yüzeyini kaplayan hücrelerin kontrolsüz büyüme ve çoğalması sonucu oluşan bir kanser türüdür. Yemek borusu ile midenin birleşim yerinde veya midenin gövdesinde oluşabilir. Diğer kanserlere nazaran daha yavaş gelişim gösterir.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri