Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Fildişi Sahili'ni, %15'er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir. Diğer kakao üreticileri, küçük miktarlarda olmakla beraber, Brezilya, Nijerya ve Kamerun'dur.
Fildişi Sahili:
Birçok ülke kakao çekirdeği üretirken, en çok üretim yapan ülke Fildişi Sahili dir. Dünyanın kakao arzının% 30'unu oluşturan Fildişi Sahili, 1995'te 900.000 ton üretime sahipken, kakao üretimindeki artış güneydoğudan güneybatıya doğru kaymıştır.
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür.
Kakao Türkiye'de nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemizde dört mevsim yaşanıyor olmasına rağmen kakao üretilmemektedir. Bunun en büyük nedeni arada yüksek sıcak farklılıkları ve nem oranıdır. Buna karşın Avrupa ülkeleri arasında en fazla çikolata ihraç eden 2. ülke Türkiye'dir.
Türkiye'de yetişmeyen kakaonun neredeyse tamamı, Afrika ülkeleri Fildişi Sahili ile Gana'dan ithal ediliyor.
İlgili 37 soru bulundu
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Fildişi Sahili'ni, %15'er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir. Diğer kakao üreticileri, küçük miktarlarda olmakla beraber, Brezilya, Nijerya ve Kamerun'dur.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
Çikolata üreten ilk fabrika olan Van Houten 1815'te Hollanda'da kurulmuş olmakla birlikte çikolatanın asıl gelişim yeri İsviçre'dir. 1819 yılında François-Louis Cailler'in Vevey'de ismini taşıyan Cailler çikolata fabrikasını açmasıyla İsviçre`nin çikolata macerası başlamış.
Milattan önce 1500'lü yıllarda Olmekler ile başlayan çikolata tarihi ve ilginç yolculuğuna gelin hep birlikte çıkalım. MÖ 1500–400 yılları arasında Meksika Körfezi'ndeki Olmekler, “kakawa” ismini verdikleri kakao ağacını ıslah eden ilk toplum olur. Böylece lezzetli çikolata tarihi başlar.
Dünya üzerindeki varlığı milattan önceye, Olmek topluluğuna dayandığı düşünülen kakao ağaçlarından bu yana çikolata hayatımızda aslında. Ama çikolatanın bu topraklara gelmesi, Osmanlı mutfağına giriş yapması görece çok daha yeni bir tarihe, 17. yüzyıla dayanıyor.
Kakao bitkisi Amerika'nın ekvatoral bölgelerine özgü tropikal bir ağaçtır. "Theobroma cacao" ya da Hint bademi olarak da bilinir.
Kakao bitkisinin üç ana çeşidi Forastero, Criollo ve Trinitario'dur. Birincisi, dünya kakao üretiminin %80-90'ını oluşturan en yaygın kullanılanıdır. Criollo çeşidinin kakao çekirdekleri daha nadirdir ve nefis bir yiyecek olarak kabul edilir.
Çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi 2050 yılında tükenebilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın ham maddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
Çikolata en az % 35 kakao bileşenlerini ihtiva eder. Eğer ürün % 35'ten az kakao bileşeni ihtiva ediyorsa buna kakao ürünü denir. Çikolata genel olarak çikolata barlarına ve çikolata ürünlerine verilen özel bir isimdir.
1) Vakko Patisserie
Vakko Patisserie tarafından hazırlanan çikolataların bir numunesi İsviçre'ye onay için gönderilmektedir. Yani İsviçre çikolataları ile eş değer olan Vakko çikolata, lezzetin ve kalitenin adresidir. El yapımı çikolataları sütlü ve bitter olmak üzere İsviçre'nin en iyi firmalarından onay almıştır.
Tropik kakao ağacının çekirdek tohumlarından yapılan ve tarihi milattan öncesine dayanan çikolatanın bilinen çeşit sayısının son 12 yılda 1068 çeşit artarak 2 bin 238 çeşide ulaştığı öğrenildi.
Sıcak çikolatanın tarihi 1500'lü yıllara kadar dayanıyor. Ana vatanı Meksika olan bu içecek, soğuk olarak hazırlanabilse de bölgede daha çok sıcak olarak tüketiliyordu. Doğrudan kakao çekirdekleriyle hazırlandığında tadı oldukça acı olan bu içecek; vanilya, bal, çiçek özleri ve çili biberiyle lezzetlendiriliyordu.
Bolçi - Bolu Çikolatası ve Fazlası BOLÇİ, ülkemizde doğal güzellik denince akla ilk gelen şehir Bolu'nun meşhur markası ve tescilli çikolata üreticisidir.
İsviçre'de üretilen ve dünyanın ilk üçgen çikolatası olarak anılan Toblerone, sütlü özel formülü ile ağzınızda lezzetli ve unutamayacağınız bir tat bırakır.
İşte bu sorunun cevabını Almanya Stiftung Warentest 25 farklı çikolata ürününü farklı kriterlere göre inceledi ve şu sonuca vardı: Özellikle Lidl Marketlerinde satılan Fair Trade- Die güte Schokolade, hem fındıksı tadı, hemde hafif karamela ve vanilya tadıyla 1,9 derecesiyle en iyi çikolata seçildi.
Fransızca cacao "Orta Amerika"a özgü bir bitki ve çikolata yapımında kullanılan tohumu" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İspanyolca aynı anlama gelen cacao sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Nahuatl (Aztek) dilinde cacauatl "uatl ağacı" sözcüğünden alıntıdır.
çikolatanın çok pahalı olmasının sebebi kakao ve kakao yağının her geçen gün daha az bulunuyor olması. endüstriyel kakao ağaçları olmadığı için ve tropikal ormanlar katledildiği için durum böyle.
Dış kabuğu epey sert olan meyvenin içinde yapışkan, etli bir doku bulunur. Kakao tarımında işçiliğin de meyvenin kendisi ve iklim koşulları kadar yer tuttuğu bilinir. Tam zamanında toplanmamış kakao meyvesinin tadı da kalitesi de kötü olur. Herhangi bir işlemden geçmeyen kakao meyvesinin ham tadı acıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri