Başlat' ı tıklatın Programlar' ı, Donatılar' ın, Sistem Araçları' nın üzerine, Sürücü Dönüştürücüsü'nü (FAT32)ve İleri' yi tıklatın. Sürücüler kutusunda FAT32 dosya sistemine dönüştürmek istediğiniz sürücüyü tıklatın. İleri' yi tıklatın ve sonra Tamam' ı tıklatın.
FAT32 dosya sistemi, 4 GB'tan büyük dosyaları depolayamaz, ancak NTFS dosya sistemi depolayabilir. FAT32 ile karşılaştırıldığında NTFS dosya sisteminin daha yüksek disk kullanımı vardır ve disk alanını daha verimli şekilde yönetebilir. NTFS'nin okuma ve yazma hızları da FAT32'ninkinden daha yüksektir.
Disk Yönetimi'nde, exFAT USB veya harici cihazınıza sağ tıklayın, "Biçimlendir" seçeneğini seçin. Adım 4. Dosya sistemini FAT32 olarak ayarlayın, "Hızlı Format" ı işaretleyin ve onaylamak için "Tamam" ı tıklayın. Biçimlendirme işlemi bittiğinde, cihazınız dosyaları FAT32 biçiminde kaydetmeye ve aktarmaya hazırdır.
USB boyutu 32 GB'ın üzerinde olduğunda FAT32 seçeneği normal Windows biçimlendirme araçlarında bulunmadığından, bunu aşmak için diğer yetenekli USB biçimlendirme aracına ihtiyacınız vardır.
İlgili 33 soru bulundu
Windows 11 işletim sistemi
Windows arama çubuğuna [Dosya Gezgini] yazın① ve [Aç]② öğesine tıklayın. Dosya Gezgini penceresinde, [Bu Bilgisayar]③ öğesini seçin. USB flash sürücünüze sağ tıklayın④, ardından [Biçimlendir]⑤ öğesini seçin. Dosya sistemini [FAT32]⑥, ardından [Başlat]⑦ öğesini seçin.
exFAT dosya sistemi 2006 yılında kullanıma sunuldu ve flash sürücüler için geliştirildi. FAT32'nin geliştirilmiş sürümü olarak kabul edilen exFAT, boyut sınırlarına takılmıyor ve 4GB'tan büyük dosyalar ile 32GB'dan büyük disk bölümlerine imkan tanıyor.
Bu FAT32 sınırlamasından dolayıdır. 4GB' tan büyük olan dosyalar FAT32 hacmine kaydedilemez. Flaş belleği exFAT veya NTFS' e biçimlendirme sorunu çözecektir.
Araç teyiplerinin çoğu NTFS yada EXFAT gibi şeyleri desteklemez FAT32 yapıp taktığınızda çözülecektir.
exFAT, birden fazla işletim sistemiyle uyumlu olduğundan harici SSD'ler, sabit sürücüler ve SD kartlar gibi çıkarılabilir veri saklama cihazları için yaygın olarak kullanılır. İlk olarak 2006 yılında Windows CE 6.0 ile tanıtılmıştır.
NTFS, FAT32′ye göre daha hızlı çalışır. Fakat belleğinizin ömrü de ona göre kısalır. Sonuç olarak USB belleklerinizde FAT32 kullanmanızı öneririm. Yüksek kapasiteli harici diskleriniz de NTFS kullanmanız daha iyi olacaktır.
exFAT, 4 gigabayttan daha büyük boyutlu olan dosyaları saklamaya olanak sunmaktadır. exFAT birçok farklı işletim sistemine sahip cihazlarda çalışabilme açısından FAT32 ile benzerlik gösterir. Apple kullanıcı açısından da bu sistem son derece popüler olmuştur.
Genellikle, USB sürücü gibi, 32 GB veya daha düşük depolama alanına sahip SD kartlar varsayılan olarak FAT32'ye ayarlıdır. ExFAT, 64GB veya 128GB'lık daha büyük SD kartlar için varsayılan dosya sistemi olarak ayarlanır.
Bellekleri Windows'ta formatlamak
"Cihazlar ve sürücüler" kısmında, flash belleği sağ tıklatın ve Biçimlendir öğesini seçin. "Dosya sistemi" aşağı açılır menüsünde tercih ettiğiniz öğeyi seçin. "Ayırma birimi boyutu" aşağı açılır menüsünde varsayılan seçimi kullanın.
NTFS, 16 TB'a kadar dosyalara sahip olabilir. * FAT32 kullanıyorsanız, bir sürücü yalnızca 8TB'ye kadar çıkabilir. Varsayılan olarak, Windows 32 GB'den büyük bir FAT32 sürücüye izin vermez. NTFS'nin böyle bir sınırı yoktur, bir sürücü için 100'lerce TB'ye kadar çıkabilir.
FAT32 dosya sisteminin en büyük özelliği diğer işletim sistemleri ile uyumlu olarak çalışabilmesidir. Ancak bunun yanı sıra birçok farklı özellikten de bahsetmek mümkündür. FAT32 dosya sistemi ikili – boot ihtiyaçlar için oldukça ideal bir sistemdir. Bunun yanı sıra MS-DOS sistemini de desteklemektedir.
genelde fat32 eski sistem olduğu için genelde o kabul görür.
exFAT, NTFS'nin uygulanabilir bir çözüm olmadığı (veri yapısı ek yükü nedeniyle), ancak standart FAT32 dosya sisteminden daha büyük bir dosya boyutu sınırı olduğu durumlarda kullanılabilir (örn. 4 GB ). exFAT, SD Association tarafından 32 GB'den büyük SDXC kartları için varsayılan dosya sistemi olarak benimsenmiştir.
Rufus (The Reliable USB Formatting Utility, with Source), Microsoft Windows için önyüklenebilir USB bellek aygıtlarını veya Canlı USB'leri biçimlendirmek ve oluşturmak için kullanılan özgür ve açık kaynak kodlu bir programdır.
FAT32 sadece 32 GB kadar bir bellekde yapabilirsiniz. Yani disk yönetimine girin birimi sil deyin flash belleğinizi seçip sonra yeni birim oluştur deyin 30000 yazın ileri deyin. Biçimlendir seçeneklerinde çıkacakdır fat32.
FAT32 sürücülerinde kullanılan küme kapasiteleri disk sığalarına göre aşağıdaki gibidir: Disk kapasitesi Küme sığası: 260 MB'den az 512 bayt. 260 MB - 8 GB 4 kilobayt.
FAT32, hem Mac hem de Windows işletim sistemleri tarafından tanındığından sık duyduğunuz bir seçenektir ancak güvenlik sunmaz ve dosya boyutunu 4GB ile sınırlandırır.
ExFAT — Fat32'nin dosya boyutu limiti kaldırılmış versiyonu. Windows ve MacOS tarafında sorunsuz destekleniyor ancak Linux'de çalışmak için ilave yazılım kurmanız gerekebiliyor.
Android normalde Linux tabanli bir isletim sistemidir ve exFAT destekler, garip bir durum sanirim mecbur formatini degistireceksiniz.
FAT32 formatına sahip bir USB bellek, Mac, Windows, Linux fark etmeksizin sorunsuz bir şekilde çalışacaktır. FAT32'nin en önemli dezavantajı ise tekil dosyalar için boyut sınırının olması. FAT32 formatına sahip USB belleklere 4 GB'tan büyük bir bir dosya atamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri