Büyüme plakları kapandıktan sonra doğal yollarla uzama olmadığı gibi, uzama için ameliyat dışında da bir seçenek artık kalmamıştır.
Uzun kemiklerin büyüme plakları kapandıktan sonra omur boylarının artması ve gövdenin bir miktar daha uzamasıyla nihai boya ulaşılır. Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır.
Ergenlik döneminde kemiklerin uç kısımlarındaki büyüme plakları kapanır. Bazen 20 yaşında gelip boylarının uzatılmasını isterler Büyüme plakları kapanınca boyun uzatılması mümkün olmaz.
Kemikler uzar, kalınlaşır ve güçlenir. Bu devrede ihtiyaç olan kalsiyum ile D vitamini mutlaka karşılanmalı. Ayrıca kemik yapımının uyarıcısı olan egzersizi de ihmal etmemek gerekir. Büyüme çağında kemiklere yük verildikçe, bu yükü karşılayacak şekilde kemikler büyür ve güçlenir.
Menarş sonrası kızlar ortalama 6 cm daha uzar, ancak uzama 3-11 cm arasında değişebilir. Ergenliğin son 2-2,5 yılında büyüme giderek yavaşlar ve büyüme plaklarının kapanması ile kızlarda 15-16 ve erkeklerde 17-18 civarında büyüme tamamlanır.
İlgili 43 soru bulundu
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Büyüme (boy anlamında) kızlarda 18, erkeklerde 19 kemik yaşına ulaşıldığında tamamlanıyor.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Vücut boyunun büyük bir kısmı genetik faktörlere bağlıdır, bu yüzden genellikle anne ve babanızın boyunuza bakarak bir fikir edinebilirsiniz. Ancak, beslenme, uyku ve genel sağlık durumunuz da boyunuzu etkileyebilir. İleride maksimum ne kadar boyunuzun olacağını öğrenmek için, bir doktordan yardım alabilirsiniz.
Bacakların ameliyatla kaval kemikleri (tibia) veya uyluk kemikleri (femur) veya her ikisi de uzatılarak bacak boyu uzatılabilir. Kemik doku uzarken diğer damar, sinir, kaslar ve diğer dokular birlikte uzar. Bu şekilde boy uzamış olur.
Sağlıklı bir çocuğun boy ve ağırlık ölçümlerinin, erişkin boyutuna gelene dek yaşına ve cinsine uygun gerçekleşmesi gerekiyor. Artışların düzenli devam etmemesi sorun olduğu anlamına geliyor. Büyüme (boy anlamında) kızlarda 18, erkeklerde 19 kemik yaşına ulaşıldığında tamamlanıyor.
Erkeklerdeki boy uzama hızı ortalama 19-20 yaş arası yavaşlamaya başlar ve 22 yaş itibariyle boy uzaması durur. 20 yaş ve üzeri erkeklerin düzenli olarak spor yapması iskelet sistemini olumlu yönde etkilemesi sebebiyle uzayan boy eğrilmelerine karşı koruyacaktır.
18'den sonra boy uzaması oldukça yavaşlasa da erkeklerde 22 yaşına, kızlarda ise 20 yaşına kadar gelişme devam edebilir. Fakat 24-25 yaşları arası genelde boy uzaması için geç kalınmış dönemlerdir. Yine de, 20'li yaşlarda da sabırlı bir çalışma göstererek boyunuzun uzamasını sağlayabilirsiniz.
Düzenli şekilde yapılacak egzersizler ile beraber boy uzatma hareketleri 3-4 santimetre kadar boy uzamasına olanak veriyor. Tabii omurlar arasını açmak ve boyu uzatabilmek için en önemli hususlardan biri, boy uzatma hareketlerini periyodik olarak düzenli gerçekleştirmektir.
Yaş ilerledikçe yapısal ve çevresel etkenler sonucu büyüme plakları kapanır. Kızlarda ortalama 18 erkeklerde ise 21 yaşında boy uzaması durur. Siz de 18 yaşın altındaysanız bir endokrinoloji doktoruna 18+ yaşındaysanız bir ortopedi doktoruna görünüp büyüme plaklarınızı kontrol ettirebilirsiniz.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
"Ortalama boy uzaması kadınlar için 20 yaşına kadar devam eder. Bu durum kadın ve erkeğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin erkeklerde boy uzaması 22 yaşına kadar sürer.
1-2 yaş arasında boy uzunluğu yılda 10-12 cm olması beklenir. 2-4 yaş arasında büyüme hızı dahada yavaşlar ve yılda yaklaşık 7 cm uzar. 4.yaşında bir çocuk doğum boyunun iki katı olması gerekir.Yani 50 cm doğdu ise 100 cm olması beklenir.4 yaş ile ergenliğin başladığı 10 -12 yaşına kadar yılda 5-6 cm uzaması beklenir.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Ay Ay Boy Gelişimi
Boy ilk üç ayda 9-10 cm, ikinci 3 ayda 6-7, üçüncü 3 ayda 4-5 cm, birinci yılın son 3 ayında ise 3-4 cm uzar.
Epifiz plakları (büyüme kıkırdakları) uzun kemiklerin uçlarına yakın yerde yer alırlar ve kemiklerin uzamasını sağlarlar. Çocuklarda büyüme kıkırdakları ortalama olarak kızlarda 14-18, erkeklerde 16-20 yaşında kapanır ve boy uzaması sonlanır.
Boy Uzatma Yöntemleri
Femur uzatma ile yaklaşık 6-8 cm, tibia uzatma ile ise 5-7 cm kadar boyunuz uzatılabilir.
Kemik oluşumu, bebeğin anne karnından başlayarak, uzun bir süre devam eder. Süreç, 20'li yaşlarda tamamlanır fakat kemik kitlesi en yüksek seviyelere 30-35 yaşlarında ulaşır.
Bu plaklar kemiklerin uzunlama büyümesini sağlayan özel hücrelerden oluşur. Büyüme plakları daha az mineral içerdiklerinde, röntgen görüntüsünde kemiğin diğer kesimlerine göre daha siyah olarak görünürler. Bu nedenle röntgen filmlerinde ayırt edilmeleri oldukça kolaydır.
Büyümenin sonunda (yaklaşık 20 yaş) büyüme plağı tamamen kaybolur ve diyafiz ve epifiz birlikte kemikleşir. Kemik kırıkları, ameliyatlar ve büyüme plağı bölgesindeki diğer mekanik travmalar ve radyasyon da büyümenin durmasına ve kemiğin büyümesinin durmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri