İlaçlı su ile sulandıktan sonra şebboy çiçeği tohumu, viyol gözeneklerinin tam ortalarına gelecek şekilde ekilir. Ortalama 15 ile 18 derece arasında çimlenme beklenir. Tohumların 20'şer santim ara ile ekilmesi önerilir. İki hafta içerisinde çimlenmeye görülecektir.
Dikkat etmeniz gereken husus, toprağın hiçbir zaman susuz kalmamasıdır. Çoğaltma; Şebboy Çiçeği'ni, sadece tohum ve fide yoluyla yetiştirmeniz ve çoğaltmanız mümkündür. Kökten ayırarak çoğaltma işlemi Şebboy Çiçeği için çoğu zaman işe yaramamakla beraber, mevcut çiçeğe de zarar vermektedir.
Şebboy çiçeği her mevsim yetiştirilebilir ancak tohumların ekimi için önerilen 4 ayrı zaman dilimi vardır. Bunlar: Temmuz sonları, ekim, kasım ve aralık aylarıdır. Temmuz ayının sonlarında ekilen tohumlar, eylül ayında kalıcı olarak duracakları yerlerine alınır. Bu tohumun ilk çiçekleri kasım veya aralık ayında açar.
-Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 7-14 günde çimlenir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir.
Şebboylar da bu bitki türlerinden biridir. Güzel olan kokusu, rengarenk görünümü ile hem bahçelerde hem de evlerde tercih edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Besin bakımından zengin toprakları seven şebboy çiçeği, 10 dereceye kadar dayanıklıdır. Aşırı soğuk havalara karşı ne yazık ki dayanıklı değildir.
Şebboy çiçeği, oldukça hoş kokulu ve güzel çiçeklere sahip bir bitkidir. Çiçeklenme dönemi ilkbahar başlarından yaz sonuna kadar devam eden şebboy çiçekleri, kış aylarının çok soğuk geçmediği yerlerde çok yıllık olarak yetiştirilebilir.
Şebboy çiçeği güneşi seven bir bitkidir, ancak yazları havaların çok sıcak olduğu ve güneşin tam olarak tepede olduğu saatlerde biraz gölge alabileceği bir yerde konumlandırılmasında fayda vardır.
Tek bir sapında üst üste onlarca çiçek açtığı için görüntüsüyle de herkesin hayran kaldığı şebboy çiçeği, çok yıllık bir bitki olması ve önemli noktalara dikkat edildiği takdirde evde kolayca yetiştirilebiliyor olması sebebiyle de çok sevilen ve tercih edilen bahçe/balkon bitkilerinden biri oluyor.
· Şebboy çiçeğinin toprağı her zaman nemli kalmalıdır. Bunun yanı sıra şebboy çiçeğinin toprağı çok fazla ıslak veya çok fazla kuru olmamalıdır. · Şebboy çiçeğinin yaprakları çiçek sayısına göre oldukça azdır. Bu nedenle yaprak sayısı az diye endişe etmenize gerek yoktur.
Şebboy çiçeği (Matthiola incana), Brassicaceae familyasının Matthiola cinsine ait kırmızı, açık sarı ya da mor çiçekleri olan odunsu ve otsu bir bitkidir. Peyzaj bitkisi olarak dekoratif amaçlı kullanılan şebboy çiçeği aynı zamanda popüler bir kesme çiçek bitkisidir.
adı, farsça şeb (gece) ve buy (koku) sözcüklerinden gelen mis kokulu çiçek. glayölü andırır tip olarak bu da uzun uzundur ama hem saplarında hem de çiçeklerinde daha bol yaprak bulunur ve de güzel kokar.
Şebboy çiçeğinin bakımı oldukça kolay ama bir o kadar da özen isteyen bir durumdur. Düşük sıcaklıklara dayanıklı olan bu bitkinin özellikle havaların çok soğumadığı, ılıman Akdeniz ikliminde yetiştirilmesi daha kolaydır.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz. Kestiğiniz dal fazla yapraklıysa suya girecek olan sapa yakın yaprakları kesin.
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
Mor şebboy ise asaleti temsil eder ve özellikle saygı duyulan kimselere hem bu saygıyı hem de duyulan sevgiyi ifade edebilmesi açısından önem taşımaktadır.
Yüksek sıcaklığı sevmezler ancak soğuğa karşı da dayanıklı bitkiler değildir. Kış aylarında ortalama 10 derece sıcaklık isteği vardır. Sera yetiştiriciliğinde bu sıcaklık ayarlanabilirse iyi bir sonuç elde edilebilir. Şebboy ışığı çok sever.
Kentsel alanlarda süs bitkisi olarak kullanılan ''pelin otu, loğusa otu, pembe trompet, şimşir, şebboy, kasımpatı, gelin duvağı, kauçuk, lale ve siklemen'' gibi çiçeklerin meyve ve yumrularının zehirli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yücel, ''Baldıran, bir süs bitkisidir.
Anavatanı Akdeniz ve Akdeniz havzası olan bu bitki hoş görünümü ve büyüleyici kokusuyla tanınmış bir bitkidir.
Yukarıda da değindiğimiz gibi çok hoş kokulu olan bu çiçekler mavi, pembe, mor, sarı, beyaz ya da gül rengindedir. Kokusu ve görünüşüyle çok güzel olan şebboylar, çiçek tarhlarının vazgeçilmez çiçeklerindendir.
8- Vazodaki 1 litre suya ¼ çay kaşığı karbonat eklerseniz dalından koparılan çiçekleriniz daha uzun süre tazeliğini koruyabilir. 9- Çiçeklerin solmaması için az miktarda saç spreyi sıkabilirsiniz. Ama sprey sadece yaprakların ve taç yaprakların alt tarafından sıkılmalı.
Frezya çiçeği ilkbahar aylarında çıkmaya başlar ve çiçekçi dükkanlarında güzel, hoş kokularıyla tüm dikkatleri üzerine çeker. Güzel kokularından dolayı çokça tercih edilir. Buket ve aranjmanlarda sıkça kullanılır. Beyaz frezya: Umut anlamını ifade eder.
Mis gibi kokusuyla ve cezbedici çiçekleriyle bilinen şebboy turpgiller familyasında yer alır. Karanfile benzeyen çok yoğun kokusu vardır, bu koku çiçeklerinde bulunan uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır. Sıcak iklim sevmeyen şebboy çiçeği çok soğuklara da dayanıklı olmadığı için kış aylarında rahatlıkla evde bakılabilir.
Kışın solmadan dayanabilen bitkiler arasında kasımpatı, çuha çiçeği, kardelen, nergis, sıklamen, şebboy, yılbaşı çiçeği, sümbül, açelya ve orkide söylenebilir. Bu bitkilerin yanı sıra kış çiçekleri içinde noel gülü çiçeğini de sayabiliriz. Bu bitki güçlü yapraklara sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri