olmasına, ortaya çıkmasına yol açmak, sebep olmak.
SEBEP KELİMESİNİN ANLAMI
Neden anlamına gelir. Bu kelime genellikle sebeb şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sebep şeklinde olmalıdır.
yok etme, yok olma manasındaki kelime. aslı * mahvdır, hemen hemen hep bu şekilde kullanılır. (bkz: mahvetmek) (bkz: mahvolmak) (bkz: mahvına sebep olmak) ek almadan mahıv şeklinde nedense hiç kullanılmaz, kullanılınca kulağa garip gelir.
Neden sözcüğü ise Türkçedir. Türk Dil Kurumu'nda neden sözcüğü, bir olguyu doğuran ve bir başka olguyu sorgulamak için kullanılan bir söz şeklinde açıklanmıştır. Aynı zamanda bir olguyu veya vaziyeti gerektiren, meydana getiren başka durum veya olay, sebep anlamına da gelmektedir.
Sebep kelimesinin yakın anlamı bulunmaktadır. Kelimenin eş anlamlısı neden kelimesidir.
İlgili 22 soru bulundu
Sebep Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Kelimelerin zıt anlamlısına bakarken olumsuzuna değil anlamca karşıtına bakıyorduk. Bundan hareketle sebep kelimesinin anlamca karşıtı da sonuçtur. Yani sebep kelimesinin zıt anlamlısı ''sonuç'' kelimesidir.
Eş anlamlı kelimeler yerine anlamdaş veya yakın anlamlı kelimeler de kullanılabilir. Sebep kelimesi eş anlamlısı ve anlamdaşı neden kelimesidir.
Sesli Sözlük - yıkımına yol açmak, mahvına sebep olmak.
SEBEP NASIL YAZILIR? Bu kelimenin sebep mi, sebeb mi? olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sebep şeklinde olmalıdır.
Dilimizdeki hac, şad, yâd gibi birkaç örnek dışında, alıntı kelimelerin özgün biçimlerinin sonlarında bulunan yumuşak ünsüzler sertleşir: kitap (<kitab), sebep (<sebeb); bant (<band), bent (<bend), cilt (<cild), etüt (<etüd), metot (<metod), standart (<standard); ahenk (<aheng), hevenk (<aveng), renk (<reng) vb.
Kelimeyi telaffuz ederken “a” harfini uzatarak okuyoruz. Birini anmak, hatırlamak anlamında yâd etmek birleşik fiilini kullanıyoruz. Buna ek olarak dilimizde, birini hatırlatmak anlamına gelen yâd uyandırmak birleşik fiili de bulunmakta.
Bu kelime türkçe'ye şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Türkçeye şeklinde olmalıdır.
sıfat,eskimiş Belirsiz, karışık, düzensiz.
Bir yere sürekli olarak giden, gedikli anlamına gelen “müdavim” kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Kökeni “devam” kelimesidir.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
sebep, olmuş, bitmişin başlatıcısı, ilk evresi, olmuşun cevabı. neden ise, başlangıçta olaylar bütününü içinde yer bulmuş, bahaneler, mazeretler... örnek: (tiryakiyim- iyi bir içiciyim) sigara içmek sağlığa zararlı, içtin ve akciğer kanseri oldun. kanser olmana neden olan sigara, kanser oluşun ise sebep.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Bu zıt anlamlı kelime gülmek fiilini ifade eder.
GÜLMEK ZIT ANLAMLISI NEDİR? Gülmek kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ağlamak kelimesidir.
Arapça dilinden Türkçe'ye geçen Neşe kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan zıt anlamlı (karşıt) sözcükleri; Keder. Elem. Üzüntü
Buna göre "art arda" kelimesinin sözlük anlamı olarak "arka arkaya" ifadeleri yer alıyor. Yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', "ardarda" ve "artarta" şeklindedir. Kelimenin doğru yazılışı "art arda" şeklindedir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri