Sebum, yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı. Yağ bezleri normalde sebum adı verilen bir madde salgılarlar. Bu salgı bildiğimiz yağ özelliklerini taşır ve amacı cildi korumaktır. Yağ bezlerinin önemli kısmı vücutta kıl köklerinin içinde yer alırlar ve salgı bu kıl kökünün yüzeyine olur.
Sebum, vücuttaki yağ bezlerinin ürettiği yağdır ve cildi dış etkenlerden korumaya yarar. Yüz, saç derisi ve sırtta daha yoğun olmak üzere, vücudun yüzeyinde bulunur. Sebum sadece yağdan değil, ter, cilt hücreleri ve lipitlerden oluşur. Tüm bu maddeler, cildin neminin dengede kalmasını sağlar.
Sebumun vücutta çok fazla üretilmesi durumunda gözenekler tıkanır ve cilt yüzeyi ile saç diplerinde yoğun bir yağlanma görülür. Yağlanma sonucu sivilce ve akne gibi problemler baş gösterebilir. Aksine sebumun az miktarda üretilmesi cilt yüzeyinde kuruluğa sebep olur.
Yağ bezecikleri (sebaceous filaments) de yine sebum ve ölü deri hücrelerinden oluşsa da siyaha dönmeyen, beyaz ya da gri renge sahiptir. Siyah noktalar gibi gözenekleri tıkamazlar, tam tersi yumuşak ve nemli yapısını koruması için cildin dış katmanına ihtiyacı olan yağı sağlarlar.
Öncelikle seçeceğiniz cilt temizleme ürünleriyle cildinizi, gözeneklerin içine kadar temizlemelisiniz. Temizleme jeli, tonik, haftada bir ya da iki kere maske/peeling yaparak cildinizi sürekli olarak temiz tutmalısınız. Daha sonra ise sebum kontrol kremini her gün düzenli olarak kullanabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Bunların dışında sebum fazlalığı kozmetik anlamda da bazı sorunlar ortaya çıkarabilir. Ciltte parlak ve yağlı bir görünüm ortaya çıkar. Ayrıca makyaj ve bakım ürünlerinin kullanımı da zorlaşmaya başlar. Cilt yüzeyinde biriken ve zaman içerisinde bozulan sebum salgısı ciltte kirli bir görünüm ortaya çıkarabilir.
Sebum, yağ bezlerinin meydana getirdiği salgı. Yağ bezleri normalde sebum adı verilen bir madde salgılarlar. Bu salgı bildiğimiz yağ özelliklerini taşır ve amacı cildi korumaktır. Yağ bezlerinin önemli kısmı vücutta kıl köklerinin (foliküllerin) içinde yer alırlar ve salgı bu kıl kökünün yüzeyine olur.
Yüksek potasyum, lif, çinko, lektin, A, C ve E vitamini içeren besinler (muz, avokado, salatalık); cildinizi oksidatif stres ve erken yaşlanmadan korur, sivilcelere neden olabilecek bakterileri uzak tutar ve sebum yağı üretiminizi düzenlemeye yardımcı olur.
Ciltte Sebum Neden Artar? Sebum, cildin nem seviyesini dengeleyen doğal bir sıvıdır. Cildin nem dengesi bozulmuşsa cilt kendini korumak adına daha fazla sebum üretmeye başlar. Fazla sebum üretimi ise bir süre sonra gözenek dışına çıkarak cildin yağlanmasına sebep olur.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Akne durumunda sebum üretimi neden artar? Yağ bezleri, androjen adı verilen hormonlara bağlıdır. Yaşamın belirli dönemlerinde, özellikle ergenlik çağında, daha büyük miktarlarda bulunan bu androjenler, yağ bezlerinin büyümesini ve sebum üretimini tetikler.
T bölgesi yağlanması hormonal salgılar, uzun süre güneşe maruz kalmaya veya kullanmakta olduğunuz ürünlerin sert kimyasallar içermesinden de kaynaklanabilir. Bu nedenle T bölgesi yağlanmasından kurtulmanın ilk şartının doğru cilt bakımı ve doğal içerikler olduğunu unutmamamız gerekir.
Sebum Dengesi: Yağlı ve Akne Eğilimli Ciltlerin Problemi. Karma, yağlı ve akne eğilimli ciltlerdeki sebum miktarı ve kalitesi düzensizdir. Bu durum sivilce ve akne kaynaklı leke oluşma riskini artırır. Ergenlik sivilcesi sık görülse de gençleri psikolojik yönden de etkiler.
Sebum Nasıl Geçer? Beslenmenize göstereceğiniz özen, stresli ortamlardan uzak durmaya çalışmak, bol su içmek gibi önerilerle birlikte özel bir bakım programı uygulamak da sebum dengesizliği ile mücadelenizde size yardımcı olabilir.
Düzenli cilt temizliği: Sabahları ve akşamları, nazik bir temizleyici ile yüzünüzü temizleyin. Bu, ciltteki yağı ve kirleri temizler, sivilcelerin oluşumunu önler. Kuru havlu ile yüzünüzü silin: Yüzünüzü temizledikten sonra, kuru bir havlu ile nazikçe kurulayın. Bu, ciltteki yağ üretimini azaltmaya yardımcı olabilir.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Sebese Bez ve Sebum Yapımının Rolü Sebase bezler; trigliserid, serbest yağ asitleri ve parçalanma ürünleri, balmumu esterleri, skualen, kolesterol ve kolestrol esterlerinden oluşan sebum yapımını sağlamakta. Tek başına bir kanal ile yada pilosebase ünitte ortak kanal ile deri yüzeyine açılmakta.
Cilt altında olan yağ bezlerinin yağ salgılaması 'sebum' denilen bir madde nedeniyle olmaktadır. Bu yağlanma fazla olduğunda saç dökülmesine olan etki ortaya çıkar.
Yüz ve saç derisi vücutta en çok yağ bezi bulunduran bölgelerdir. Bu bölgede deri altında bulunan bezlerin salgılarını fazla üretmesi cilt yağlanmasına yol açar. Cildin aşırı yağlanmasının yaşa bağlı hormon üretimi, yanlış kullanılan kozmetik ürünleri, yaşam tarzı kaynaklı nedenleri olabilir.
Niacinamide içeren serumlar retinoidler, nikotinik asit, glikolik asit, salisilik asit gibi aktif asit bileşenleri ile birlikte kullanıldığında cildin tahriş olmasına neden olarak ciltte sivilce oluşmasına neden olabilir.
Cilt temizliği önemlidir ancak abartılmadan yapılmalıdır. Akneli cildin PH dengesi çok kolay bozulur. Bu açıdan sadece PH 5-5 temizleyicilerin ve tercihen alfa hidroksi asitli (AHA) ürünlerin kullanılması gerekir. Jel kıvamındaki temizleyiciler ciltten kolayca arındığı için daha güvenlidir.
Yanak bölgesine peçete testi yaptığınızda peçete kuru, burun çevresi ve alın bölgesinde ise yağlı bir görünümdeyse karma cilt tipi, Peçete tüm yüz bölgesine uygulandığında oldukça yağlı ve nemli bir görünüme sahipse bu durum yağlı cilt tipi göstergesidir.
Cilt tipimiz zamanla değişir mi? Cilt tipiniz ve cildinizin durumu zamanla ve mevsime göre değişebilir; hormonal değişimler, hava kirliliği, hayat tarzınız (diyet, stres vb.) ve iklim değişiklikleri gibi dış etkenler buna sebep olabilir.
Spor Yapmak / Hareketsiz Yaşam. Spor yapmak ve hareketli bir yaşam cildin su ve yağ dengesinin sağlanmasında önemli bir faktördür. Hareketsiz yaşam da cildin su ve yağ dengesinin bozulmasında bir o kadar etkilidir. Spor ve egzersiz kas pompasını ve dolaşımı güçlendirerek, vücudun ciltten toksin atılımına yardımcı olur.
Cilt bariyeri zayıfladığında veya bozulduğunda, cilt dış etkenlere karşı daha hassas hale gelir ve bu durum genellikle ciltte kızarıklıkla sonuçlanır. Kaşıntı, bir başka yaygın belirtidir. Cildin nem dengesi bozulduğunda, cilt genellikle kaşınır ve pul pul dökülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri