Tam olgun domatesler, 0 °C ile 2 °C sıcaklık ve %85 bağıl nemli depolarda saklanmalıdır. Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir. Depolama sonunda hızla tüketime verilmelidir.
Domates, sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Gündüz 17–26˚C, gece ise 14–18˚C'dir. Sıcaklık -2°C'ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. 10˚C'nin altında ve 30˚C'nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır.
Özetle domates oda sıcaklığında 1-5 gün, buzdolabında 5-7 gün, buzlukta ise 2-3 ay dayanır.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
İlgili 23 soru bulundu
Domatesleri küp küp keserek buzlukta saklayabileceğimiz gibi rendeleyerek de dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için rendelediğiniz domatesleri ince süzgeçten az miktarda suyunu salacak kadar süzün. Çok fazla suyunu süzer iseniz, kıvamı salça gibi olur. Ardından poşetlere koyup, dondurucuda saklayabilirsiniz.
Sonuç olarak domatesleri buzdolabında saklamak kesinlikle onların daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır ancak bu şekilde onların lezzetini daha hızlı bir şekilde kaybetmesine de yol açacaktır. Belki de çözüm kısa sürede tüketebileceğiniz miktarda almak ve onları oda sıcaklığında bekletip kullanmaktan geçiyordur.
Domatesler soğuğa duyarlı ürünlerdir. Depolanma koşulları olgunluk düzeyine bağlı olarak değişir. Tam olgun domatesler, 0 °C ile 2 °C sıcaklık ve %85 bağıl nemli depolarda saklanmalıdır. Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir.
Dilerseniz bu aşamada içerisine sarımsak, kekik gibi malzemeler ilave edebilirsiniz. Ayrıca lezzetlendirmek için az miktarda şeker ve sirke de ekleyebilirsiniz. 1 kilo domates için yarım çay kaşığı şeker ve sirke yeterli olacaktır. İyice yoğunlaşınca ocaktan alın. Dilerseniz blenderdan da geçirebilirsiniz.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Açık arazide İklim isteği: Domates, ılık ve sıcak iklimlerin bitkisidir. Soğuklardan çok zarar görür. Yetiştirildiği dönemde sıcaklık -2, -3 0C düştüğünde bitki donar ve ölür.
Pazardan ya da manavdan aldığınız domatesleri buzdolabında saklamak doğru bir yol değil. Domatesler soğudukça lezzetini kaybederler. Bunun yerine hem domateslerin ömrünü uzatan hem de lezzetini koruyan bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Domatesi buzdolabının dışında saklayarak raf ömrünü uzatabilirsiniz.
Genelde, domatesin hem bol bulunduğu hem de fiyatının daha ucuz olduğu Temmuz-Ağustos aylarında domates konservesi yapılır. İklimin daha ılıman olduğu bölgelerde Eylül ayında da domates bol bulunduğundan, domates konservesi yapmak için daha uzun bir döneme sahip olurlar.
Kurutulacak domateslerin yağmurlu bir günde ve yağmur sonrasında toplanmamış olmasına, size ulaşmadan önce ıslatılmamış ve su değmemiş olmasına dikkat edin. Su değen domatesler kurutulurken kararır. - Yeteri kadar pamuklu kumaştan yapılmış örtü (naylon ve sentetik örtüler hava aldırmadığı için kullanılmamalıdır).
Sıcak havalarda kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılır.
İklim İsteği
Domates ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Soğuklardan hoşlanmaz.Yetiştirme döneminde sıcaklık -20C ye düşerse bitki tamamen zarar görür. Sıcaklık 140C derecenin altına düştüğü zaman olgunlaşma gecikir ve verim düşer. Bitki büyümesi için en uygun sıcaklık 22-260C dir.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Derin bir tencerenin içerisine domatesleri, zeytinyağını ve tuzu koyun. Karışımı orta ateşte yaklaşık 1 saat ara ara karıştırarak pişirin. Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı. Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı.
Domates - Salatalık
Salatalığın da düşük ısılara karşı duyarlı olması sebebiyle domates de olduğu gibi oda sıcaklığında saklanması daha doğru olur. Her ikisinin de diğer sebzelerden ayrı ve hava alabilen bir ortamda muhafaza edilmesi son derece önemlidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Domates dışarıda bozulur mu? Çünkü ısısı 12 derecenin altına inen domatesin tadında bozulma oluyor. Bilim insanları domatesin 12 derecenin altında tutulduğunda soğuk atmosferin sebzenin nispeten taze kalmasını sağladığını ama tadının tamamen değiştiğini belirtti.
Domates buzdolabında nasıl saklanır? Olgunlaşmamış domatesler olgunlaşana kadar oda ısısında bekletilir. Olgunlaşan domatesler Koroplast Buzdolabı Poşetine konur. Ağzını kapamadan buzdolabına yerleştirin.
Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri