Pancar, havuç ve patates gibi kök sebzeler, daha az doğrudan güneş ışığına sahip olan kısmen gölgeli alanlarda yetişebilse de, en az yarım gün tam güneşe ihtiyaç duyacaklardır. Pazı, ıspanak ve salata yeşillikleri gibi yapraklı sebzeler gölgeye en fazla toleransı olan sebzelerdir.
Güney balkonu yani güneş alan bir balkon için fasulye, salatalık, patlıcan, pırasa, biber, tatlı kabak, domates, rezene, mercanköşk, kekik, biberiye, narenciye ve çilek muhteşem seçimler olabilir. Kuzey balkonu içinse havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, kış kabağı, pazı, biberiye, nane ve maydanoz daha uygundur.
Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Marul serin ve fazla güneş almayan ortamı seven bir bitkidir. Yaz aylarında hafif gölgede diğer zamanlarda güneşe koyabilirsiniz.
Bitkiler, tanımları gereği kaçınılmaz olarak fotosentez yapan ve kendi besinlerini üretebilen canlılardır. Fotosentez de güneş ışığı olmadan gerçekleştirilebilen bir kimyasal süreç değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Soğan, sarımsak gibi fazla sudan hoşlanmayan sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar döneminde ve kışın fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. türlerin yetiştiriciliğinde de kullanılır.
Marulun Su İstekleri
Normalde az fakat sık sulama yapmak tercih edilir. Sıcak yaz aylarında, her gün marul bitkilerini sulamamız ve belki de bitkilere gölge sağlamamız gerekebilir.
Gölgede Yetişen Sebzeler
Tam gölgede, kısmı gölgede veya günde 3-6 saat kadar az güneş ışığında yetişen bol miktarda sebze vardır. Salatalık, domates, biber ve kabak gibi bir çiçekten meyve veren sebzeler, gölgeli alanları en sevmeyen sebzelerdir. Bunları doğrudan güneş ışığı gören alanlarda yetiştirmelisiniz.
Sıcağı seven sebzeleri öğrenelim. Patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce.
Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur. Salata ve marullar soğuğa kısmen dayanıklı, nemli hava koşullarına gereksinim duyan serin, ılık iklim sebzesidir.
Marul tarımı yapılan arazilerde gübreleme şu şekilde yapılmalıdır; Taban gübresi olarak fosforun ve potasyumun %70′i kullanılır. Bu da dekara 12-18 kg fosfor ve 15-20 kg potasyum verilmelidir. Hasattan 30 gün öncesinde geri kalan miktarlar dekara 3-4 kg fosfor ve 6-8 kg potasyum olarak uygulanmalıdır.
Marul iyice yıkanır ve ardından tuzlu ya da sirkeli suda bekletilir. Bu şekilde acısının bir kısmı alınmış olur. Sudan çıkarılınca yeniden yıkanır ve yanına dilenen salata malzemeleri ile servis edilir.
Hava koşulları, bahçe bitkilerinin ne zaman sulanacağını da belirler. Örneğin, sıcak ve kuru ise, daha sık sulamanız gerekir. Tabii ki, yağışlı koşullarda, çok az sulamaya ihtiyaç vardır.
Kural 3: Gece geç ya da sabah erken saatlerde sulama yapın
Akşam ya da gece soğumuş toprağı suladığınızda gün içinde ısınan toprağa göre daha az su buharlaşır. Böylece bitkiler, ertesi günün sıcağı gelmeden önce yeterince su alabilir.
Vahşi sulama yerine daha az su kullanımının olduğu 'susuz tarım' olarak tabir edilen ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla başta lavanta, kekik ve ada çayı olmak üzere çeşitli bitkiler yetiştirilerek, su tasarrufu sağlanmaya çalışılıyor.
Özetle: Bitkiler sadece ışığın olduğu durumlarda fotosentez yapabilmektedir; ancak canlı oldukları için sürekli solunum yaparlar.
Bitkiler yeterince ışık alamazsa; yaprakları sararır, küçülür ve sapları cılız kalır. Yeterince ışığa ulaşamayan bitkiler sonunda renklerini kaybeder ve ölür. Bitkilerin çok fazla ışığa maruz kalması da bitki gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri