Sebze ve meyveler çiğ tüketilmelidir. Yani yenilebilen kabuklarını soymayın. Eğer soymanız gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyun. Birçok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunur, iç kısımlarda yoğunlukları daha azdır.
Pişirme sırasında sebzelerin kendi suyunu bırakacağı Unutulmamalı ve sebze yemekleri az suda pişirilmelidir. Böylece; Besin değeri korunarak vitamin kayıpları önlenmiş olur. sebzelerde pişirme sırasında B vitamininde % 30- 90, C vitamininde % 70 civarı kayıplar görülmüştür.
Sebzeler tüketimden veya pişirilmeden hemen önce kesilmelidir. Sebzelerin boyutunu çok fazla küçültmemeye çalışalım. Kesilen sebzeler bekletilmeden ısı uygulamasına geçilmelidir. Böylece C vitamini kaybı olabildiğince azaltılır.
Sebze yemeklerine ne kadar su ilave edilirse vitamin kaybı o kadar fazla olur. Sebzeler mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmelidir. B vitaminleri ve C vitamini gibi bazi vitaminler ısı ile kolayca kayba uğrar. Sebzelerin haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir.
Yeşilliklerin önemli bir özelliği pişirilmiyor olmaları. Yapraklarını taze bir şekilde salataların üzerine serpebilir, sandviçlere ya da çorbalara katabilir, blender'da meyve, sebze suyunuzun içine karıştırabilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Diğer tüm yeşillikleri bir kenara bırakın! Tere besin değeri bakımından en yüksek bitki seçildi! Amerika'da yapılan bir araştırma, sebzelerin meyvelerden daha faydalı olduğunu doğruladı ve en faydalı sebzenin de 'tere' olduğu ortaya çıktı.
Yeterince sebze ve meyve tüketmezseniz diyabet riskiniz zaman içinde artabilir. Öncelikle daha fazla meyve ve sebze yemek, kilonuzu azaltmanıza yardımcı olur ve bu da tip 2 diyabetin gelişmesi riskinizi azaltır. Ayrıca meyve ve sebzeler lif bakımından yüksektir ve bu da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Sebze ve meyveleri çiğ tüketmeyi tercih edin. Yenilebilen kabuklarını soymayın, eğer soymanız gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyun. Birçok vitamin ve mineral sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunurlar, iç kısımlarda yoğunlukları daha azdır.
Bozulmuş, bombaj yapmış, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış ambalajlı gıdalar, risk taşıyabileceğinden satın alınmamalıdır. Konserve gıda alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş, zedelenmiş kutuları almayınız. Küflenmiş, çürümüş, Page 2 bozulmuş gıdaların hiçbir bölümü tüketilmemelidir.
Günde en az üç porsiyon sebze ve iki porsiyon meyve yemelisiniz. Bir porsiyonu; 50 gramı salatada tüketilmek şartıyla 150 gram sebze, 150 gram meyve ya da meyve suyuna eşdeğerdir. Günde 1-3 porsiyonu aşmamak gerekir.
Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı beslenme için günde en az 400 gram meyve-sebze tüketilmesini tavsiye ediyor. Türkiye'de 15 yaş ve üzerindeki nüfusun sadece yüzde 3'ü günlük beslenmesinde 5 porsiyon ve üzerinde meyve-sebzeye yer veriyor.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
Sebze suyu yapımında ağırlıklı olarak tuz, tane karabiber ve tane kişniş tohumu tercih edilir. Damak zevkinize göre suyun rengini değiştirmeyecek ve lezzet katacak başka baharatlarda kullanabilirsiniz.
Fırınlamanın olumlu yanı, ekstra yağ ilave etmenize gerek kalmamasıdır. Besinler içerdikleri yağ veya suyla pişer ve bu şekilde lezzetlerinden hiçbir şey kaybetmezler bu nedenle sağlıklı pişirme yöntemleri arasındadır.
C vitamini, lif ve manganez yüklüdür ve muhtemelen var olan en lezzetli yiyecekler arasındadır. Diğer sağlıklı meyveleri kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, şeftali, armut, ananas, erik ve ahudududır.
Sebzeleri öncelikle bir kabın içerisinde, soğuk duru suda bekletebilirsiniz. Bu arada marul, lahana gibi ürünlerin üst ve zarar görmüş yapraklarını ayırmayı unutmamalısınız. Ardından temiz suyun altında tüm sebze ve meyveleri, hafifçe ovarak yıkamalısınız.
Meyveler aç karna yenmeli ve başka bir şeyle birlikte tüketilmemeli. Bunun nedeni meyvelerin sindirim sürecini çok hızlı çalıştırması ve vücudun meyveleri sindirmek için farklı enzimler salgılaması.
Sebzeyi pişirirken suyun az ve kaynar olmasına dikkat etmeli ve rengini koruması için limon suyu ilave etmelisiniz. Pişme suyuna atılan bir miktar tuz da C vitamini kaybını önler. Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık sık açmamalısınız. Eğer su ilave etmeniz gerekiyorsa sıcak su koymalısınız.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
Sebzelerin iyi kilo verdirmesinin temel sebebi; sadece az kalori içermeleri değil daha çok yüksek diyet lifi, folik asit, potasyum, A ve C vitamini gibi zayıflamaya yardımcı olan besin ögelerinden zengin olmalarıdır.
AKŞAM YEMEĞİNDE ZEYİNYAĞLI SEBZE YEMEĞİ VE YOĞURT İDEAL!
Özellikle lifli besinler olan, ıspanak, pazı, enginar, kereviz, taze fasulye gibi sebzeler tercih edilmelidir. Patates, pirinç ve makarna gibi glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri