Sebze ve meyveler kurutulurken, kükürt buharına tutulursa, gölgede kurutulursa veya kurutulmadan önce sebzeler su buharında ısıtılırsa vitamin kaybı azalır. Kurutmakla A vitaminindeki kayıp da daha azdır. Kurutulan sebze ve meyveler karanlık ve serin yerde saklanırsa vitaminlerindeki kayıp daha da az olur.
Kurutulmuş sebze ve meyveler, kolay ve hızlı tüketilebilen bir atıştırmalık olmasının yanı sıra yüksek oranda lif içeren yapıları ile tercih sebebi oluyor. Yapılan çalışmalar kuru meyve ve sebze tüketmenin, sağlıklı bir diyette yararlı ve obezite düzeyinin düşürülmesinde de etkili olduğu saptanmıştır.
Bunlardan biri, toplanan besinin daha sonra kullanılabilmesi için kurutulmasıdır. Bu sayede gıdaların içindeki su oranı ortalama %85-90 iken, kurutma işleminden sonra %10-20 civarına indirilerek bakteri ve mantar gibi organizmaların üremesi engellendi.
Gıda kurutucuları dikkatli ve kaliteli beslenenler için oldukça yararlı cihazlardır. Kurutulan gıdaların uzun raf ömründen dolayı gıda israfını önlemeye yardımcıdırlar. Özellikle sağlıklı atıştırmalıklar, granola gibi ara öğünler, çocuklar için atıştırmalıklar hazırlamada tercih edilmelidir.
Kurutulacak sebze ve meyvelerin kurutmaya uygun olgunlukta olmasına (ham ya da fazla olgun olmamasına) dikkat etmek gerekir. Daha sonra içlerindeki yaprak, çöp, sap, taş gibi yabancı maddeler ayıklanıp yıkanmalıdır. Kurutma işlemi yapılacak sebze ve meyveler yara almamaları için çırpılarak değil, elle toplanmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Kurutmak istediğiniz domateslerin üzerine bir miktar tuz serpin. Bu yöntem, domateslerin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır; ancak bir yandan da domateslerin sulanmasına neden olup kurumasını geciktirecektir. Bu nedenle tuz miktarını fazla kaçırmamaya dikkat edin.
Meyve sebzelerin içerdiği su, onların uzun süreli raf ömrüne sahip olmasına engel olur. Genellikle bu oran %80 – %95 arasındadır. Doğru teknolojilerle yapılan kurutmada suyun %10 – %20 arasında indirilmesi amaçlanır. Böylece meyve ya da sebzeler, daha uzun süreli raf ömrüne sahip olur.
sürekli ısı almaktadır. Kurutma Süresi: Yüksek sıcaklıkta kısa sürede kurutmak doğrudur. Fırında 4 saatte kurutulan sebzenin kalitesi güneşte 2 günde kurutulan sebzenin kalitesinden daha iyidir. Kurutma süresi ürünün cins ve miktarına göre değişiklik gösterir.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Besinlerin kurutularak saklanması, besinlerde bulunan fazla suyun uçurularak, besinlerin bozulmasına sebep olan küçük canlıların (mikroorganizmalar), faaliyet gösteremeyecekleri bir duruma getirilmesi ile sağlanır ve bu özellik uzun süre depolama imkanı sağlar.
Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir.
Kuruttuğunuz meyve ve sebzelerin daha dayanıklı olmasını istiyorsanız, açık havada kuruttuktan sonra meyve ve sebzeleri düşük ısılı fırında da ısıtabilirsiniz. Fırında kurutma işlemi içinse 75-100 dereceye ayarlanmış fırınınızda 15 dakika kurutmanız yeterli.
Sebzelerde suda eriyen vitaminlerin zengin olduğu ve kurutma işlemiyle vitamin kaybı armaktadır. Kurutulan sebzelerde C vitamininin çok çabuk kaybolduğunu ve sebzelerin uzun süre güneş ışığına maruz kalması bu kaybı arttırmaktadır.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Kurutma meyve ve sebzelerin bünyesindeki % 80-95 oranlarındaki suyun % 10-20 oranlarına düşürülerek uzun süre dayanmasını sağlama işlemidir.
Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.
Gıdaları hem uzun süre hem de besin değerleriyle beraber saklamak için dondurarak kurutma yöntemi pratik bir çözüm. Temel prensip olarak düşük basınç ve sıcaklıkta maddenin hal değişiminden yararlanılarak yapılan bir işlem.
Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Kurutma yani dehidrasyon işlemi doğal meyvenin taze halindeki besin değerlerini genellikle korur. Buharlaşan su ile zengin vitamin ve mineraller kaybolmaz. Bir taze elma ağırlığındaki kurutulmuş elmadan, taze elmanın kendisinden daha fazla vitamin ve mineral alırsınız.
Genellikle 40-50 derecede meyveleri kurutabilirsiniz. Ayrıca fırın ısısının 75-100 dereceye de ayarlanabileceği belirtilir. Bu işlem kurutacağınız meyve miktarına, meyvenin türüne ve yapısına göre saatler sürebilir. Ayrıca fırında pişirme işlemi için fırın kapağının üç parmak kadar açık bırakılması tavsiye edilir.
Kışın sera domatesi yerine kahvaltılarda ve salatalarda kurumuş domates kullanabiliriz. Bu yıl ben de ilk defa yaptım ve sonuçtan çok memnun kaldım. Öncelikle belirmeliyim ki sebze kurutabilmeniz için yaşadığınız yer kuru hava ve rüzgarlı olmalı. Kurutmak için ağustos eylül en ideal aylar.
Bisküvi kek, kraker gibi ürünlerin içerisinde kullanılabilir, Makarna, mantı ve erişte hamuruna katkı olarak yada ürünün içerisinde kullanılabilir, Kuş ve evcil hayvan yemi içerisinde kullanılabilir, Tarifler İçin Tıklayınız.
Nohut, kuru fasulye, mercimek ve buğday tarlalarda kendi kendine kuruyan kuru baklagiller ve tahıllara örnek olarak verilebilir. Besinlerin bünyesinde bulunan suyun uçurulması yani kurutma ile besinlerdeki mikroorganizmalar çalışamaz hâle gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri