Bunun için tek yapmanız gereken bir tencerede su kaynatmak ve tencerenin üzerine yerleştirdiğiniz bir süzgeç üzerine sebzeleri doğrayıp yerleştirmek. Tencereden çıkan buhar sebzelerin ağır ağır ve en sağlıklı şekilde pişmesini sağlayacaktır. Afiyet olsun!
Sebzeleri doğru haşlayın
Dikkat edilmesi gereken ilk husus: Sebzelerin rengini kaybetmemesi için limon suyu ve tuz ilave edilmesi… Tencereye eklenecek bir miktar tuz, haşlanan sebzelerin içinde bulunan C vitamini kaybını da engellemeye yetiyor.
8. Sebzelerin haşlanma süreleri
Brokoli, kabak gibi sebzeler ise 5 dakika içerisinde haşlanan sebzeler kategorisinde yerini alır. Sebzeleri haşlarken bu nedenle öncelikli olarak havuç ve patates gibi sert sebzeleri ekleyin.
İlgili 45 soru bulundu
Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Ancak bu süre sebzeden sebzeye değişebilir. Yeşil sebzeler için maksimum 5 dakika yeterliyken havuç, patates gibi sebzelerde bu süre 10 dakikayı bulabilir.
Haşlanmış Sebzelerin Faydaları Sindirim sağlığı: Haşlanmış sebzeler, lif bakımından zengin oldukları için sindirim sistemi sağlığını destekleyebilir. Lif, sindirim sisteminin düzgün çalışması için önemlidir ve kabızlığı önleyebilir. Besin değeri: Sebzelerin besin değerleri, pişirme yöntemine göre değişebilir.
Pişirme sırasında sebzelerin kendi suyunu bırakacağı Unutulmamalı ve sebze yemekleri az suda pişirilmelidir. Böylece; Besin değeri korunarak vitamin kayıpları önlenmiş olur. sebzelerde pişirme sırasında B vitamininde % 30- 90, C vitamininde % 70 civarı kayıplar görülmüştür.
Derin bir tencereye aldığınız etleri üzerini geçecek kadar su ilavesiyle kısık ateşte pişirin. Et haşlama esnasında tencerenin yüzeyine çıkan köpükleri aldıktan sonra doğradığınız sebzeleri katıp pişirme işlemini sürdürün.
Önce havuçları kaynar suyun içine koyup 10 dakika haşlıyoruz. Sonra brokolileri ekleyip tencerenin kapağını kapatıp buharla birlikle haşlıyoruz. 15 dakika sonra kontrol edin damak zevkinize göre yumuşak isterseniz birazdaysa bekleyebilirsiniz.
Tencereye su koyun ve tuz ekleyip kaynamaya bırakın. Çabuk ve geç pişme sırasına göre öncelikle taze fasulyeleri ayıklayın ve kaynayan suya atın ardından havucu soyun ve ikiye ayırın. Kabakları da kalın bir şekilde yuvarlak yuvarlak doğrayın. Kabak ve havucu da haşlanmak için tencereye atın.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
Her sebzenin pişme süresi farklıdır. Dolayısı ile farklı sebzelerden oluşan bir yemeğin malzemelerini pişme sırasına göre tencereye atmalısınız. Örneğin; önce havuç, sonra kabak eklemek doğru pişirme sırasına örnektir.
Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Tavuk Haşlanırken tencere kapağı kapatılır mı? Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Çok kısa müddet kaynatma yöntemi. 1- Sebzeleri 30 saniye civarı kaynar sudan geçirmek. 2- Etleri soğuk suya koyup bir dakika kaynatıp soğuk sudan geçirdikten sonra süzmek.
Etin büyüklüğüne göre üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediniz ve düdüklü tencerede ise 30 dakika kadar; normal tencerede ise 70 dakika kadar kaynatınız.
Sebzeyi pişirirken suyun az ve kaynar olmasına dikkat etmeli ve rengini koruması için limon suyu ilave etmelisiniz. Pişme suyuna atılan bir miktar tuz da C vitamini kaybını önler. Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık sık açmamalısınız. Eğer su ilave etmeniz gerekiyorsa sıcak su koymalısınız.
Tencere kaynamaya başladıktan sonra kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna alınacak ve saat'a bakılacak not edilecek. Taze fasulye, kavurma ya da salata yapmak için kullanılacaksa 25 dakika süre ile haşlanacak. Çorba yapmak için kullanılacaksa 20 dakika süre ile haşlanacak.
Sebze suyu yapımında ağırlıklı olarak tuz, tane karabiber ve tane kişniş tohumu tercih edilir. Damak zevkinize göre suyun rengini değiştirmeyecek ve lezzet katacak başka baharatlarda kullanabilirsiniz.
Buharda pişmiş sebzeler, diğer yöntemle pişen sebzelerden daha besleyici olmakla kalmaz aynı zamanda tatları da daha iyi olur. Kızartmalar sebzelerin yağ çekmesine neden olur. Kavurma yöntemi, tadı etlere çok yakışmasına rağmen yapısı daha yumuşak, aroması daha hafif olan sebzeler için en iyi yöntem olmayabilir.
Sebzeler farklı
Yapraklı sebzeleri çiğ ya da az su ile kısa sürede pişirerek yiyin. Köklü sebzeler ise iyi pişirilmeli, aksi takdirde hazımsızlık yapabilir.
Semizotu yeşil yapraklı çok faydalı bir bitkidir. Pek çok alanda doğal olarak yetişebilen semizotunun yaprak ve sapları çiğ ya da pişmiş olarak yenilebilir. Salatasından turşusuna, çorbasından yemeğine kadar pek çok şekilde hazırlanabilir.
Dr. Osman Erk, “DSÖ verilerine göre günde 5 porsiyon (400 gr) sebze ve meyve tüketmek hayati öneme sahip” dedi ve şunları söyledi... İngiltere'de yapılan bir araştırma, sağlıklı bir yaşam için daha önce Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından tavsiye edilen “Günde 5 porsiyon sebze ve meyve” miktarını 10 porsiyona çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri