Yeşil yapraklı sebzeleri haşlamak için kaynattığınız suya az miktarda karbonat veya şeker eklemek sebzelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır. Kerevizin kabukları soyulduktan sonra yarım limonla her tarafı limonlanıp daha sonra pişirilmesi, renginin koyulaşmamasına yardımcı olur.
Salkımlı yiyeceklerinizi önce sıcak bir suda yıkayın ve ardından saklayın. Bu yönteme termoterapi adı veriliyor. Sıcak su, yiyeceklerin üzerinde küf yapacak kökleri öldürüyor ve onların daha uzun süre taze kalmasını sağlıyor. Çilek, ahududu ve yabanmersinini 50 derecelik bir suda 30 dakika bekletin.
Tam bir temizlik için önce isteğinize göre içine sirke ya da karbonat ekleyeceğiniz suda ortalama 5-10 dakika beklettiğiniz meyve sebzeleri sonrasında ovalayarak da yıkamanızı öneririz. Akan ve biraz basınçlı suyun altında yıkanan gıdaların her noktası tamamen temizlenecektir.
Meyve ve sebzelerde bulunan fenol bileşikler de polifenol oksidaz enziminin yardımıyla oksijen ile reaksiyona girer. Bahsetmiş olduğum bu polifenol oksidaz enzimi gıdalarda yaygın olarak bulunan bir enzimdir. Oluşan reaksiyon sonucunda esmerleşme (kararma) meydana gelir.
İlgili 17 soru bulundu
Meyve ve sebzeleri buzdolabının ılık kısmında saklayın
Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Lezzetlerini biraz daha uzun süre korumalarını istiyorsanız eğer, meyve ve sebzelerinizi, buzdolabında ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın.
Yeşil yapraklı sebzeleri haşlamak için kaynattığınız suya az miktarda karbonat veya şeker eklemek sebzelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır. Kerevizin kabukları soyulduktan sonra yarım limonla her tarafı limonlanıp daha sonra pişirilmesi, renginin koyulaşmamasına yardımcı olur.
Öğr. Üyesi Bölek, "Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde karbonatlı su tercih edilmelidir. Sirkeli su mikroorganizma yükünü azaltmada etkili olmasına rağmen tarım ilacı kalıntılarını temizleyememektedir." dedi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Dr.
Sirkeli suda bekletilen sebzeler ve meyveleri gönül rahatlığıyla tüketmektedirler. Fakat sirkeli su, pestisit kalıntılarını yok etmede değil, mikroorganizma yükünü azaltmada etkilidir. Yapılan bazı çalışmalarda sirkeli suda bekletilen sebze ve meyvelerde pestisitlerin büyük bir kısmının yok olmadığı gözlenmiştir.
Sebze ve meyveleri yıkarken deterjan veya sabun kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yeşillikleri cam kavanozda veya cam saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Daha önce dediğimiz gibi saklama kabının en alt kısmına mutlaka kağıt havlu yerleştirin. Yeşillikleri saklamak için en uygun sıcaklık 3-4 arasıdır.
Domates - Salatalık
Salatalığın da düşük ısılara karşı duyarlı olması sebebiyle domates de olduğu gibi oda sıcaklığında saklanması daha doğru olur. Her ikisinin de diğer sebzelerden ayrı ve hava alabilen bir ortamda muhafaza edilmesi son derece önemlidir.
Blanching, temel olarak kaynar çiğ olan malzemelerin suda pişirilmesine verilen isimdir. Fransızca bir kelime olan blanche, dilimizde daha çok “blanche etmek” şeklinde kullanılır. Blanching için tam ve temel bir pişirme yönteminden ziyade bir ön pişirme yöntemidir diyebiliriz.
Ortalama 130 derecede sebzelerin kısa süreli kızartılması sayesinde besin değerleri korunmakta ve parlaklık da aynı kalmaktadır. Bu bir ön hazırlık yöntemi olduğundan ve aynı zamanda biraz pişme de sağladığından esas pişirme aşamasının da kısa sürmesine yardımcı bir yöntemdir.
Şoklama, haşlanan sebzeleri buzlu suya koymaktır, tazeliğini korumaya yardımcı olur. Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz. İçeride hava kalmadığına emin olmalısınız. Haşlanıp soğutulmuş sebzeleri dondurucuya koymadan önce çok iyi süzmelisiniz.
EN DOĞRU TEMİZLEME ŞEKLİ: KARBONATLI SUDA BEKLETME
Yapılan bilimsel çalışmalara göre meyve sebzelerin karbonatlı su içerisinde bekletilerek yıkanması, sirkeli suda bekleyen sebze ve meyvelere göre daha fazla pestisit kalıntının temizlenmesine yardımcı olduğu kanıtlandı.
Meyve, sebze ve yeşilliklerin, içine 1/3 oranında Torku Beyaz Sirke eklediğiniz bol suda yıkayarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
"10 gram kadar İngiliz karbonatı da denilen bikarbonat koyarak en az 10 dakika bu suyun içerisinde sebzeleri ve meyveleri bekletmek ve ardından da durulamak pestisit kalıntılarını gidermede en etkili yöntemdir.
Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde sirkeli su yerine karbonatlı su tercih edilmelidir. Sirkeli su mikroorganizma yükünü azaltmada etkili olmasına rağmen tarım ilacı kalıntılarını temizleyememekte ve hatta bazılarının etkilerinin artmasına neden olabilmektedir.
Sirkeli suda bekletmek, annelerimizden, anneannelerimizden gördüğümüz, pek yakından bildiğimiz, en sık kullandığımız yöntemlerden biri. Yaklaşık 3 su bardağı oda sıcaklığında suya 1 su bardağı kadar sirke ilave ediyor, bu karışıma sebze ve meyveleri koyup maksimum 20-25 dakika bekletiyorsunuz.
Sirke ile karbonat arasında bir kimyasal reaksiyon gerçekleşiyor ve karbondioksit denilen bir gaz açığa çıkıyor. Karbondioksit gazlı içeceklerde de bulunan bir gaz türü ve gazlı bir içeceği salladığınızda karbondioksit heyecanlanır ve kabararak dışarı çıkmaya çalışır.
Brokolileri kaynayan suda fazla tutmamalısın. Brokoli haşlama süresi 2 ya da 3 dakikayı geçmemelidir. Aksi halde besin değerini kaybedebilir. Haşlanmış olan brokolileri canlı yeşil renklerini kaybetmemeleri için haşlama suyundan çıkarıp buzlu su dolu bir kaba al ve 2 dakika kadar da burada bekletip şokla.
Bu durum da erkenden çürümeye neden olur. Buzdolabında sebze ve meyveleri çok iyi saklamak için buzdolabı poşetlerinden yardım alabilirsiniz.
Tencere içinde suyla beraber brokoli haşlamak istediğinizde 5 dakikayı geçmemelidir. Eğer havuç ve patatesle beraber brokoli haşlamak isterseniz; tüm sebzeleri aynı boyutta kesip 6 – 7 dakika haşlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri