üzüm suyu oksijenli ortamda fermente olursa sirkeye, oksijensiz ortamda fermente olursa şaraba dönüşüyor. üzüm suyundaki şeker, sirkede asetik asite dönüşürken; şarapta etil alkole dönüşmüş oluyor. fark bu kadar.
Şarabın mayalanma sürecini hızlandırmak için, farklı bir sirkeden mayalanma yapılabilir. Ortalama dört - beş hafta sonra kırmızı şarap sirkesi tüketilebilir.
Sirkenin fermantasyon aşaması şaraptan ayrılır. Burada iki aşamalı bir fermantasyon işlemi görülmektedir. Öncelikle mayaların şekeri parçalaması ile etil alkol oluşumu ve ardından da sirke bakterileri tarafından alınan etil alkolün Asetik aside dönüşmesi işlemi vardır.
Elma sirkesi, iki aşamalı bir süreçte hazır hale gelir. İlk adım, ezilmiş elma ve kabuklarının mayalanmaya bırakılmasıdır. Mayalanma sırasında elmanın içeriğinde bulunan şekerler fermente olarak alkole dönüşür.
Kırmızı şarap sirkesi, üzümden üretilen kırmızı şarabın fermantasyonu sonucunda elde edilen açık kırmızı renkli sirkedir. Fermantasyon işlemi sırasında, hava ile temas eden kırmızı şarabın içindeki alkol oksitlenir ve şarabın sarhoş edici özelliği ortadan kalkarak, şarap sirkeye dönüşür.
İlgili 27 soru bulundu
Bu aşama özellikle renk yönünden kırmızı şarapta daha önemlidir. Kırmızı şarap üretimi için bu işlem 10-15 gün, rosé şarap için 8-48 saat kadar beklemek yeterli olur.
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur. Eski usul elma sirkesi yapımı ile ninelerimizin el lezzetini yakalamaya hazır mısınız?
Sirke oluşumu iki aşamalı bir fermantasyon sürecidir. İlk aşamada mayalar oksijensiz solunumla meyvedeki şekerin oksijenini kullanır ve şekeri parçalar. Açığa karbondioksit ve alkol(etil alkol) çıkar.
Alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. Sirkeleşme devam eder ve 8-12 hafta sonra tamamlanır. Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker.Bu noktada tuz ilave etmekte sadece sirkenizin tuzlu sirke olmasını sağlar. Oksijen teması ile sirkeleşen hiçbir sıvı alkole dönüşemez.
Yani bilinçli şekilde sirke yapan birisi sirke kurarken tuz kullanmaz.
Gerçek sirkenin oluşması en az 40 gün sürüyor. Gerçek sirkenin rengi bulanık, tortulu olur, içinde sirke anası denen bir tabaka oluşur. Modern tüketiciler “ayy bunun rengi bulanık, bozulmuş bu” diyerek satın almayacaklardır belki. Üreticiler de kolay tarafından bir günlük kimyasal karışımları sirke diye satarlar.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür. Bu nedenle sirke ilk kurulduğunda hava geçirgenliği sağlayan tülbent gibi materyallerle kapatılması gerekir. Bu duruma meyve oranının su oranından fazla olduğu durumda da karşılaşılır.
Tat değişimi: Özellikle hava ile temas eden sirkelerde yaşanan bir durumdur. Sirkenin tadı yumuşar ve keskinliği azalır. Hala kullanılabilir olsa da tariflerinizin, salatalarınızın lezzetini bozacaktır.
Şarabın fermantasyonu biraz zaman alır. Çeşide bağlı olarak beyaz şarap yapımı evde için iki ila üç hafta, kırmızı şarap için dört gün ila bir ay sürer.
Şaraplarda sirkeleşme denilen bu hastalığa presleme sırasında zedelenmiş üzümlerden şıraya geçen asetik asit bakterileri neden olmaktadır. Bunların başlıcaları; Acetobacter pateurianum, A. Ascendes, A. Vini acetati ve A. Xylsonides'dir.
serum setinin bir ucunu hava çıkarmayacak şekilde pet şişe kapağını delip oraya sabitleyin diğer ucunu da bir bardak suyun içine salın böylece gaz dışarı çıkarken su sayesinde ters bir akım olamayacak. ve bu şekilde yavaş yavaş tepkiyerek 20 günde şaraba dönüşecek.
Üzüm suyuna tuz atarsan sirke olur, şeker atarsan şarap olur.
Süzülen sirkenin tadına bakın, eğer sirkeleşme olmuş tadı sirke gibi keskin ise şişelere doldurup ağzı kapaklı olarak loş bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde sirkede ki fermantasyon devam eder. Sirkeniz henüz keskinleşmemişse süzdükten sonra yine kendi kavanozuna dökün, posasını çöpe atın.
Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma görülür. Sirke bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir ve tümörleri küçültebilir.
Egemen İslam fıkhında şarapla birlikte bütün alkollü içeceklerin haram kabul edilmesi aslında bir kıyasa dayanmaktadır. Buna göre, Kur'an'da şarap haramdır. Şarabın haram olmasına sebep olan şey onun sarhoş edici özelliğinin bulunmasıdır. O halde sarhoş edici özelliği bulunan her şey haramdır.
Meyvelerden, oksijenli ortamda sirke bakterileri ile elde edilen sirkenin helalliği üzerinde bütün fakihler görüş birliğindedir.
Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan sirke anası, doğal ve katkısız bir madde olduğu için hamile ve emzikliler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Sabah aç karnına ılık su ile birlikte tüketilen sirke, vücuttaki toksin maddelerin vücuttan atımını kolaylaştırarak detoks etkisi yapar.
Üzümleri saplarından ayırarak cam bir kavanoza aktarın. Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Çöktükten sonra tercihen süzerek yada öylece beklemeye aldığınız anda direkt olarak sirke anası oluşuyorsa bu sirke suya dönmez, küf olmaz, kef hiç olmaz. Ama önce kef oluyorsa ve sürekli temizlemek zorunda kaldıysanız ve en sonunda ana oluştuysa siz sirke yaptım sanmış olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri