Seccade üzerinde uyumak hakkında İslam dini açısından kesin bir hüküm bulunmasa da, bazı kesimler bunun doğru olmadığını, günah olduğunu, bazı kesimler ise aksine hoş bir durum olduğunu ifade etmektedir. Ancak bu durum ile alakalı kesin bir hüküm bulunmamaktadır.
Halkımız arasında seccade yerde serili kaldığı zaman şeytan o seccadenin üzerinde namaz kılar onun için seccadeyi açık bırakmamak lazım inancı vardır. Öncelikle şunu bilmemiz gerekir ki böyle bir inancın islamiyette yeri yoktur. Şeytanın namaz kılması diye bir durum söz konusu değildir.
Cevap. İbni Âbidin'de Hâniye'den naklen der ki: “Bir yaygı veya seccadenin üzerinde el-Mülki Lillah (Mülk Allah'a mahsustur) yazsa, onu kullanmak ve yere yaymak mekruhtur. Onun üzerine oturmak mekruhtur.
Seccade tartışmasıyla ilgili yeni bir açıklama yapan Diyanet, "Seccade, kutsal bir şey değil. Manevi anlamı var. Niyeti ne olursa olsun iyiye yoramayız.
Namaz kılmak, İslam dininde önemli bir ibadet olarak kabul edilir ve bu nedenle seccâde, namaz kılarken Allah'a yönelen Müslümanların önünde yer alır. Ancak seccade bir obje olarak kutsal değildir, yani kendisi başlı başına bir ilahi güç taşımaz. Kutsallık, İslamiyet'te yalnızca Allah'a aittir.
İlgili 35 soru bulundu
Evet. Ters çevrilirse veya üstü örtülürse mekruh olmaz. Sual: Namazda gözleriyle başka yerlere bakmak mekruh mu? Evet, tenzihen mekruh olur.
"Bir din bilginine danıştım, şöyle dedi: Din-i mübin-i (hak ve hakikatı açıkça söyleyen) İslam'a göre seccadeye ayakkabı ile basmak diye bir günah yoktur.
Seccadesiz namaz kılınması şartların el vermemesi durumunda yapılabilir. Ancak bununda şartları vardır. Namaz kılınacak olan mutlaka temiz olmalıdır. Eğer seccade benzeri temiz bir örtü var ise onunla da kılınabilir.
İslam Kültüründe Seccadenin Yeri? Resulullah (s.a.v.) zamanında namaz yaygın olarak seccade ismine rastlanmaz. “Yeryüzü benim için mescit ve temiz kılınmıştır." buyuran Peygamber Efendimiz, yağmurla çamurlaşmış toprak üzerinde dahi namaz kılmıştır.
O halının diğer yerlerinde namaz kılınabilir. Halı yıkama makinasıyla halıdaki necaset bulunan yeri üç defa yıkarsanız temizlenmiş olur. Çünkü her defasında makina suyu veriyor ve geri çekiyor. Normal yıkamada olduğu gibi suyun sıkılması gerçekleşmiş olur.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Bir kimsenin karşısına geçme, ona karşı durma; cemaatle namaz kılarken bir kadının veya yetişkin bir kız çocuğunun bir erkeğin önünde veya hizasında arada engel olmaksızın durarak namaz kılması anlamında bir fıkıh terimi. Böyle bir durumda önünde veya hizasında kadın bulunan erkeğin namazı bozulur.
c. Namaz kılan kimsenin kendisinin duyabileceği kadar gülmesiyle yalnızca namaz bozulur. Kişinin kendisinin ya da yakınındakinin işitmeyeceği şekilde gülümsemesi namazı da abdesti de bozmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/11).
Dıştan bakınca namaz kılıp kılmadığında şüphe uyandıran, insana kesin bir kanaat vermiyen hareketler ise, namazı bozmaz. Bu hareketlere de amel-i kalîl, yani az iş, namaza mâni olmayan iş denir. Namazda iken seccadeyi düzeltirken ameli kesire girecek ölçüde hareket namazı bozar. Aksi ise namazı bozmaz.
Bazı Müslümanlar bu duruma her ne kadar inanmasa da tedbir için uygulamakta, bazı Müslümanlar ise yalnızca alın konulan, secde edilen yerin temiz kalması, üzerine kimsenin basmaması ve bu gibi durumlara önlem almak amacıyla seccadenin ucunu kıvırmaktadır.
Üzerinde namaz kılınan, secdeye varılan yaygı. Kumaş, halı, hayvan postu, hasır vb. şeylerden yapılır. Seccadenin imal edildiği madde bizatihi, haram veya mekruh olmamalıdır. Genellikle bir kişinin rahatça namaz kılabileceği büyüklüktedir.
Seccade üzerinde uyumak hakkında İslam dini açısından kesin bir hüküm bulunmasa da, bazı kesimler bunun doğru olmadığını, günah olduğunu, bazı kesimler ise aksine hoş bir durum olduğunu ifade etmektedir. Ancak bu durum ile alakalı kesin bir hüküm bulunmamaktadır.
baş konulan yere ayak basılmasını engellemek içindir.
Dilerseniz sadece öğretici mekanizmayı ve aparatlı akıllı pusulanızı cebinize koyarak her yere götürüp çalıştırıp ve namaz kılabilirsiniz.
Karanlıkta namaz kılmanın dini açıdan hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Sadece can güvenliği olmayabileceği ve sağlık tehdidi oluşturabilecek durumlara düşülebileceği endişesi bulunmaktadır. Karanlıkta namaz kılmanın günah olmadığı fakat kasıtlı olarak gözü kapatmanın doğru olmadığı bildirilmektedir.
Canlıya ait boy resimlerini, (insan, hayvan ve diğer canlı varlıklar gibi) odanın duvarına asıp, bakınca tümüyle görünür hâlde bırakmak, bu odada namaz kılmayı mekruh hâle getirmek demektir. Bu itibarla, duvarlarında canlılara ait boy resimleri bulunan odada kılınan namaz mekruh olur.
Odada televizyon açık iken namaz kılınabilir. Ancak televizyon açık iken tam karşısına geçerek namaz kılmak mekruhtur. Kapalı olursa bir sakıncası olmaz.
Cevap: Âyet-i kerimeleri ve Allahü teâlânın isimlerini, yerde serili şeyler ve seccadeler üzerine yazmanın tahrimen mekruh olduğu Halebîde yazılıdır. Kâbe-i muazzamanın ve camilerin resimlerini yere sermenin hükmü de böyledir.
Allah onlardan razı olsun. Yani namazın aslı çıplak zemin üzerinde kılınmasıdır.
CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Platformu'nun düzenlediği iftar programına katıldı. Kılıçdaroğlu iftar sonrasında yer aldığı fotoğraf karesinde, seccadeye bastığının görülmesi nedeniyle sosyal medyada tepki çekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri