Sedasyonla tedavi, diğer tedavilere göre daha mı pahalıdır? Sedasyonla tedavi, diğer tedavilere göre daha pahalı olabilir. Ancak, sedasyon kullanımı, tedavinin daha rahat ve daha etkili bir şekilde yapılmasına yardımcı olduğu için, bazı hastalar için maliyet farkı kabul edilebilir olabilir.
Devlet hastanelerinde çoğunda genel anestezi ile diş tedavileri şeklinde bir uygulama yoktur. Belli şartları taşıyan hastalara, gerekli durumlarda sedasyon veya genel anestezi uygulanmaktadır.
Sedasyon, hekim kararıyla ve anestezi uzmanının müdahalesiyle gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla sedasyon işlemi riskli değildir. Özellikle de genel anestezi ile kıyaslandığında çok daha güvenli ve fonksiyonel bir yöntem olarak öne çıkmaktadır.
Günümüzde diş hekimliği uygulamalarında teda- viler lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında yapılmaktadır. Dental tedavilerin yapıldığı bi- rimin özelliklerine göre oranları değişmekle birlikte, diş hekimliği uygulamalarının önemli bir kısmı lokal anestezi altında gerçekleştirilebilmektedir.
Orta Düzey Sedasyon: Bilinçli sedasyon veya prosedürel sedasyon olarak da adlandırılan orta düzey sedasyonda hasta, yarı bilinçli durumdadır. Kendi kendine soluk alabilme ve uyarılara yanıt verebilme hali devam ederken hastanın acı, endişe ve rahatsızlık hisleri önemli ölçüde azalır.
İlgili 16 soru bulundu
Sedasyon uygulanan hasta ortalama olarak on dakika sonra uyanır. Yarım saat sonra da sedasyonun etkisi yok olur ve işlem geçirmemiş gibi hissedebilir. Bazı kişilerde hastalığın durumuna göre uyku hali iki ya da üç saat sürebilmektedir.
Sedasyonun aksine genel anestezi uygulanan hastalar bilinçlerini tamamen kaybeder; etrafında olanların farkında olmaz, sesleri duymaz. Sedasyon uygulamasında ise hastanın bilinci yerindedir, yalnızda ağrı ve acı hissi baskılanır.
Sedasyonun riski çok düşüktür. Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor. Diş tedavisinde sedasyon nedeniyle sadece bir komplikasyon gelişebiliyor.
Sedasyon ile diş tedavisi yapılması gereken çocuklar için yaş sınırlaması var mıdır? Sedasyon yapılması gereken çocuklar için sistemik olarak var olan bir hastalığı engel olmadığı sürece yaş sınırlaması yoktur.
Diş Tedavisinde Genel Anestezi Kullanılması Riskli Mi? Pek çok tedavi için genel anestezi kullanılmasında herhangi bir sakınca görülmüyor. Anesteziye uygun olan herkes için tüm operasyonlarda bu metot tercih edilebiliyor. Haliyle diş çektirirken genel anestezi uygulanmasında sağlık yönünden bir sakınca bulunmuyor.
Özellikle birden fazla dişe uygulanacak tedavilerde ya da uzun süreli tedavilerde sedasyon yöntemi tercih edilmektedir. Çocuklarda sedasyon anestezi uygulaması, uzman kişiler eşliğinde yapıldığında, çocuğun sağlığı bakımından herhangi bir tehlikeye yol açmaz ve güvenli bir işlemdir.
Bilinçli sedasyon her yaştan insana uygulanabilir. Bilinçli sedasyon uygulamanın risk yaratabileceği sağlık sorunları olmayan, uzman diş hekimleri tarafından bilinçli sedasyon için uygun olduğuna karar verilen herkese uygulama yapılabilir.
Operasyon veya girişim öncesinde hastaların belli bir süre ağız yoluyla hiçbir şey almamaları çok önemlidir. Genel bir kural olarak işlem öncesi gece yarısından itibaren hiçbir şey yiyip içmemeleri gerekir.
Sedasyon tekniği, farklı ajanlar kullanılarak bilinç düzeyinde hafif bir azalma oluşmasıdır. Sedasyon tekniği sayesinde hastanın bağımsız ve devamlı hava yolunu koruyabildiği, fiziksel uyarılara ve sözel komutlara yeterli bir şekilde yanıt verebildiği durumdur.
Sedasyon yöntemi, diş hekimi korkusu olan, iğne fobisi olan, uzun süreli işlemleri tek seansta bitirmek isteyen hastalarda, mide bulantısı nedeniyle diş tedavilerini yaptıramayan hastalarda, çocuk,yetişkin, sağlıklı ya da engelli tüm hastalarda kolaylıkla uygulanabilir.
Bu yöntem öncelikle hastanın damar yolunun açılmasıyla başlar. Damar yolunun açılmasının ardından anestezi uzmanı hastaya gerekli ilacı gerekli dozda verir. Kişi uyku haline girer ve kişinin refleksleri korunur. Bu sayede diş hekimi tedavisine başlar ve tedavisini kolay bir şekilde sonlandırır.
Sedasyon /genel anestezi uygulaması öncesinde çocuk hastanın üst solunum yolu ile ilgili herhangi bir rahatsızlığı (grip, öksürük, nezle, burun akıntısı, geniz akıntısı) olmaması gerekmektedir. Böyle durumlar geliştiği zaman doktorunuza bilgi vermek için işlemden bir gün öncesine kadar beklenmesi önerilmektedir.
Sedasyon, genel anestezi ile karıştırılmamalıdır. Sedasyon sadece sedatif gazın koklatılmasıyla gerçekleştirildiğinden genel anestezi risklerini taşımaz. Sedasyon işlemi sonrası hastanın kendine gelme süresi oldukça kısadır. Sedasyon ve anestezi farkı ise hastanın ilaçların alınması sonrası durumu ile ilgilidir.
Genel olarak sedasyon uygulanan bir hasta işlemden beş ya da on dakika kadar sonra uyanır. Aradan yarım saat geçtikten sonra da herhangi bir işlem geçirmemiş gibi hisseder. Ama bazen hastanın durumuna göre uyku durumu iki saate ve hatta üç ya da dört saate kadar uzayabilir.
Uygulama sırasında verilen ilaçlara karşı alerjik reaksiyonu bulunmayan her türlü hastaya tıbbi işlem öncesinde sedasyon uygulanabilir. - Sünnet. Genel anesteziye oranla çok daha güvenli ve kolay bir uyutma işlemi olan sedasyonun riskleri ve yan etkileri de çok daha azdır.
Sedasyon işlemi sırasında alerjik reaksiyon olur mu? Hayır, bilimsel olarak sedatif ilaçlara karşı alerji gelişimi çok nadirdir. Ayrıca sedasyon sırasında damar yolu açık olduğu için meydana gelebilecek bir alerjik reaksiyonda müdahale etme şansı çok daha hızlı olmaktadır.
Lokal anestezi, sadece vücudun küçük bir bölümünün ağrı duyusunu ortadan kaldırır. Örneğin cilt kesisi olduğunda dikiş atmak için yararlanılabilir. Sedasyon ise, hastayı rahatlatmak ve sakinleştirmek için kullanılır. Bilinç açıktır, geçici hafıza kaybı söz konusudur.
Ameliyat öncesinde susuz kalmak, vücutta susuzluğa neden olur. Susuz bir vücut, kan dolaşımını etkileyebilir, kan viskozitesini artırabilir ve genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde su içmek, vücuttaki susuzluğu önlemeyi sağlar.
Minimal Sedasyon: Minimal sedasyon seviyesi, hastayı rahatlatırken hastanın bilinci açıktır. Dolayısıyla fiziksel ve sözlü uyarılara karşı yanıt verme durumu söz konusudur. Orta Sedasyon: Orta sedasyon seviyesinde kişi kendini daha bir uyuşuk hisseder ve bazen işlem sırasında uykuya geçebilir.
Yeni doğan sünnetlerinde ve büyük yaşta, uyumlu, kendini hazırlamış çocuklarda bu olumsuz etkilerin minimal olduğu kabul edilir. Sedasyon ile sünnet, sedasyon yapıcı yani uyku veya uyuşukluk verici ilacın genellikle şurup şeklinde verilmesi ile yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri