"Ona gusül gerekmez." Kişiden gelen sıvı meni ise gusül abdesti alması gerekir; mezi veya vedi ise abdest bozulsa da gusül gerekmez.
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
Küçük abdesti yaptıktan sonra gelen kokusuz, beyazımsı bulanık yapışkan sıvıya denir. Kişinin gusül alması gerekmez.
Islaklığı fark ederse. ' cevabını verdi” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bkz. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Dolayısıyla kadınların da erkekler gibi ihtilam olmalarından sonra çamaşırlarında ıslaklık görmeleri hâlinde gusletmeleri gerekir.
Temiz sayılan akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaz için herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Arınmak ve temizlenmek için alınan gusül abdestindeki temel amaç, hükmi kirlilikten kurtulmak olmaktadır. Cünüplük, adet dönemi ve lohusa durumunda, gusül abdestin alınması gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
"Ona gusül gerekmez."
Kişiden gelen sıvı meni ise gusül abdesti alması gerekir; mezi veya vedi ise abdest bozulsa da gusül gerekmez.
Hanefi mezhebine göre kadınların vajina bölgesinden gelen normal ıslaklıkların insanların burun ya da ağız gibi bölgelerinden gelen akıntı gibi değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle ıslaklığın temiz olması halinde kişilerin abdesti bozulmamaktadır.
3- Karı-koca oynaşırken, çıplak resme bakarken veya düşünürken mezi gelse, fakat meni gelmese gusül gerekmez. 4- İdrar yaptıktan sonra veya büyük abdestten sonra gelen yapışkan prostat sıvısı ve vedi guslü gerektirmez.
Örneğin çıplak gözle siyah bir iç çamaşırında küçük bir kan lekesi veya beyaz bir iç çamaşırı üzerinde meni lekesi görmek mümkün değildir. Farklı renk ve dokudaki kumaşlarda SAFE Pro Akıllı Telefon gibi multispektral görüntüleme cihazları ile biyolojik materyalleri tespit etmek oldukça kolay olabilir.
Mezi, meniden önce gelir. Vücudun reaksiyon göstermesi ile gelir. Meni yakınlaşma eylemi sonucunda gelen bir sıvıdır. Mezi ince bir sıvı meni daha kalın ve beyaz renge yakın bir sıvıdır.
Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Şehvetsiz olarak gelen meniden dolayı gusül abdesti almaya gerek yoktur. Ancak, ihtilam olan veya cinsel ilişkide bulunan bir kimse, idrarını yapmadan veya çokça yürümeden veya yatıp uyumadan yıkansa da, sonra kendisinden meninin arta kalan kısmı çıkacak olsa, ikinci kez yıkanması gerekir.
Çoğu insan menisi beyaz renklidir. Zaman zaman griye veya sarıya çalan renkte meni görülmesi de mümkündür; bu olağan bir durumdur. Ancak menide kan görülmesi veya meninin pembeye çalan renkte olması, hematospermia isimli tıbbi bir rahatsızlık işaretidir ve acilen doktor kontrolü gerektirmektedir.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
- Mezi normal abdesti bozar mı ve elbise değiştirilmeli mi yani namaz kılınabilir mi o elbiseyle? Değerli kardeşimiz, Mezi gelirse namaz abdesti bozulur, ancak gusül abdesti bozulmaz.
Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.
1- Meni: Özelikle cinsel birleşmeden sonra gelen beyaz renkli ve akışkan bir sıvıdır. Bu sıvı cinsel birleşme dışında da zaman zaman gelebilir. Bu durumu yaşayanların gusül abdesti alması gerekmektedir. 2- İdrar: İdrar yapan kişinin abdest alması yeterli olacaktır.
Bu mesele İmam Ebû Yusuf'a göredir. İmamı Azam ile İmam Muhammed'e göre, gelen akıntının mezi olduğunu anlıyorsa, gusl etmesi gerekmez. Fakat meni olduğunu biliyor veya şübheye kapılıyorsa, gusletmesi gerekir. İhtiyata uygun olan da budur.
İlişki sırasında erkeğin menisi vajinaya boşalmadan hissedemez.
el Cevab: Mezi meninin incelmiş halidir. Uykudan uyandığında mezi ya da meni ıslaklığının çamaşırda görülmesi durumunda ihtiyaten gusül gerekir. Uyanıkken mezi gelmesi sadece abdest gerektirir.
Halk arasında bel soğukluğu olarak bilinen tıp dilinde üretrit (üretra-idrar yolu iltihabı) olarak tanımlan bu hastalık cinsel yolla bulaşan mikropların yarattığı bir enfeksiyonu tanımlar. Akıntı şeffaf ve renksiz olabileceği gibi sarı bir koyu kıvamlı bir sıvı şeklinde de olabilir.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Âişe, Resûl Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivâyet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
Bazı kadınlardan sarıya yakın renkte olan sıvı kesilmekte ve fakat bundan sonra beyaz sıvı gelmemekte, ancak bir kuruluk sözkonusu olmaktadır. Bu kuruluk durumu, yaklaşık olarak bir tam gün devam ederse, -beyaz akıntı gelmemiş olsa bile-, kadın temiz (âdetten temizlenmiş) sayılır.
Âlimler şöyle demişlerdir: Erkeğin menîsinin sıhhatli halindeki vasfı; beyaz renkte, kalın ve yoğun olan, tazyikle çıkan, hızlı akan, arka arkaya fışkıran ve şehvetle çıkan bir sıvıdır. Sahibine haz verir. Menînin çıkışının ardından durgunluk ve bitkinlik gelir ve hurma tomurcuğunun kapçığı gibi bir koku çıkarır.
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri