Meyveler: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm, şeftali, kızılcık, ceviz.
Eylül meyveler;
Elma,üzüm, karpuz, kavun, şeftali, mürdüm eriği, kayısı, armut, taze ceviz, taze fındık, böğürtlen, frambuaz incir.
Şeftali. Yaz aylarının en çok tercih edilen meyvelerinden bir tanesi olan şeftali, yüksek potasyum içeren sarı meyveler grubunda yer alır.
EYLÜL AYI DİKİLECEK SEBZELER
Tıpkı, ilkbahar gibi sonbahar ayları da tohum ekmek için en ideal zamanlardandır. Lahana, ıspanak, pancar, tere, brokoli, pazı, marul gibi sebzelerin dikiminin tam zamanıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Eylül: Semizotu, bakla, kekik, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir. Ekim: Semizotu, ıspanak, brokoli, roka, maydanoz, nane, taze soğan ve dereotu ekilir. Kasım: Brokoli, ıspanak, bakla ve turp ekilir.
Bu ay: Bakla, ıspanak, karnabahar, lahana ekin.
Pancar, tere, brokoli, pazı, marul gibi sebzeleri de dikebilirsiniz.
İlkbaharda erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle benzer. Çeşitlerine göre Haziran'dan Eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye'de yaklaşık 64 çeşit) vardır.
Haziran'da bolca tüketeceğimiz şeftali, sindirim sistemini koruyan yaz meyvelerindendir. 100 gramında yalnızca 44 kalori bulunan şeftali, bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak, hazmı kolaylaştırır.
Haziran ve Temmuz aylarında bol bol şeftali ile karşılaşmak ve bu sayede şeftali tüketmek mümkündür.
Sonbahar Meyveleri:
Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz.
Mürver, kivi, elma, armut ve ayva gibi sonbaharda yetişen meyveler hakkında seni kısaca bilgilendireceğiz. Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
Sonbaharın belirtileri
Gündüzler kısalır, geceler uzar. Güneş, erken batar. Daha az ısı ve ışık verir. Serin, yağmurlu ve rüzgarlı günlerin sayısı artar.
Ekim ayı meyveleri: Mandalina, mürdüm eriği, elma, armut, muz, incir, üzüm, nar, hünnap, kızılcık.
Hasat zamanı : mayısın 3. haftası sonrası
Yoğun çiçeklenmeden dolayı seyreltme gereksinimi duyulmaktadır. Erkenci bir çeşit olmasına rağmen yüksek verime sahiptir.
Eğer uygun koşullar sağlanırsa şeftali ağacı genelde 1 ya da 2 yılda bir meyve verir. Diğer bir ifadeyle fidanı ile beraber alındığında ve uygun koşullar içinde, bir veya iki yıl sonra meyve vermeye başlar.
Kayısı, yaz mevsimi meyvesidir. Mayıs-Temmuz ayları arasında hasat edilir. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve manavlarda kayısının en lezzetli haline rastlamak mümkündür.
Marmara Bölgesinde yer alan Bursa, en fazla şeftali yetiştirilen ilimizdir. Bursa'da son beş yılda her yıl ortalama olarak 170 - 200 bin ton şeftali üretiliyor.
Birkaç ilimiz hariç diğer illerimizde şeftali yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler içerisinde üretimin %49'u ve ağaç sayısının %41'i ile Marmara Bölgesi (özellikle Bursa) başta gelmektedir.
Erik ve şeftalinin aynı dalda aşılanmasından meydana geldiği bilinen nektarin birçok hastalığa iyi gelmektedir. Tüysüz şeftali diye kendini halk arasında tanıtmıştır.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Eylül ayında açık tarlaya marul, karnabahar, lahana ve brokoli fidesi dikilebilir.
Ekim ayında ılıman iklime sahip yerlerde açık alana fide olarak marul, karnabahar, maydanoz, kereviz, lahana ve brokoli dikimi yapılabilir. Tohumdan ıspanak, maydanoz, tere, roka, dereotu ve turp gibi sebze çeşitleri ekilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri