Şeftali Kebabı veya yalnızca Şeftali, Kıbrıs'a özgü bir yemektir. Koyun veya keçinin "gömlek" de denilen yağlı iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile doldurulup, dolma biçiminde sarılmak suretiyle, şişte veya ızgarada pişirilmesi şeklinde yapılan bir kebap çeşididir.
Vejetaryen değilseniz bu lezzet şölenini denemeden Kuzey Kıbrıs ziyaretinizi tamamlamış saymayın! Şeftali, kuzunun karın kısmındaki iç organlarını çevreleyen zar yani kuzu gömleği kullanılarak malzemelerin sarılarak yapıldığı crépinette denilen derisiz bir kebap türüdür.
Diğer bir söylenti de, köftelerin sarıldığı dokusu ve piştiğinde oluşan hafif pembemsi görüntüsü ile şeftali meyvesini andırdığı için adının şeftali kebabı olarak kabul gördüğüdür.
Kıbrıs'ın en ünlü kebabıdır. Şeftali Kebabının hikayesi aslında basit bir kelime oyununa dayanıyor. Orijinal ismi Şef Ali Kebabı olan yemek, zamanla söylene söylene Şeftali Kebabı şeklini almıştır.
Kıbrıs mutfağının en popüler tariflerinden olan Şeftali Kebabı, koyun ya da keçinin yağlı iç zarının kıyma, soğan, maydanoz ile doldurulmasıyla yapılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Şeftali Kebabı, veya yalnızca Şeftali, Kıbrıs'a özgü bir yemektir. Koyun veya keçinin "gömlek" de denilen yağlı iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile doldurulup, dolma biçiminde sarılmak suretiyle, şişte veya ızgarada pişirilmesi şeklinde yapılan bir kebap çeşididir.
Şeftali Kebabı 29 TL - Eziç Mağusa, Gazimağusa Resmi.
Ankara'da ilk defa Tunalı'da yeni açılan “Gurme'99” isimli restoran yapmaya başladı şeftali kebabını. İbrahim Cantürk, Ukraynalı eşi Liza ile birlikte kendi ülkelerinin geleneksel lezzetlerini, ünlü şef sevgili Tongar Fırat'ın danışmanlığında bir araya toplamışlar. Ortaya enfes bir varyasyon çıkmış.
şeftali kebabı yenilebilecek bir yer: Niazi's Restaurant And Cafe, Gazimağusa, Kıbrıs - Tripadvisor.
Nektarin, şeftalinin tüysüz halidir. Nektarin şeftali kadar oldukça lezzetli bir meyvedir. Genelde sindirim sistemi üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Nektarin aynı zamanda erik ve şeftali ile aynı aileye aittir.
Şeftalileri 4'e bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine şeftalileri dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırın içerisinde 15-20 dakika kadar şeftalileri pişirin. Üzerlerinin hafif kızarması yeterli olacaktır.
Şeftali, değişik iklim şartlarına uyabilen meyve türlerinden biridir. Ekvatorun güney ve kuzeyinde 24-25 enlem dereceleri arasında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde sıcak iklim Akdeniz ve Ege Bölgesi, mutedil Marmara Bölgesi ve soğuk iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Şeftali, gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesidir.
Şeftali (Prunus persica L.), gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesi. Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Şeftalinin anavatanı Çin'dir Bu meyvenin botanik adına (Prunus Persica L.)
Şeftalinin, bilimsel adıyla Prunus persica'nın Roma İmparatorluğu tarafından 1. yüzyılda İran'dan getirildiği bilinmekte. Bu türün bilimsel isminde de İran'ın İngilizce ismine atıfla “persica“ kullanılmıştır. Şeftalinin aslında Çin'den dünyaya yayıldığı bilinmekte.
Meyveler: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm. Tam zamanı: Mürdüm eriği, üzüm, bamya, dut, iç bakla.
Kıbrıs'ın en meşhur yemekleri şüphesiz şeftali kebabı, kleftiko, hellim peyniri, Kıbrıs kahvesi, Kıbrıs tatlısı, köfte ve kolakas.
Özellikle bayramlarda yapılan Kıbrıs tatlısı gullurikya, keçiboynuzu pekmezi olarak da bildiğimiz harnup pekmezi ile yapılıyor. İşte damaklarda hoş bir tat bırakan az malzemeli ama çok faydalı Kıbrıs gullurikya tatlısı tarifi ve yapım aşamaları...
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Kalınlığında, 3 cm. Eninde ve 90-120 cm. Uzunluğunda Olmalıdır. Şişe Saplanan Et Miktarı Bir Porsiyon İçin 180 gram, Bir Buçuk Porsiyon İçin 270-280 gram Olmalıdır.
Şeftali çeşitleri arasında en verimli olan Blake şeftali çeşidi ülkemizde yaygın olarak yetiştirildiği bölgeler ise Güney Doğu Anadolu bölgesi, Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesinde yetiştirilmektedir. Olgunlaşma sürece ve hasat zamanı ise Temmuz ayının ortaları ile sonları arasında olgunlaşarak hasat zamanı oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri