Gelin damat evine giderken bardak, testi veya tabak kırılır. Bunun anlamı ise damat evindeki bütün eşyaların gelin için feda edildiği anlamına gelir. Muş'ta düğünler çarşamba günü başlar. Kızın baba evinde şerbet içildikten sonra, damadın babasının evinde toplanan kadınlar, daha sonra hep birlikte kız evine geri gider.
Yeni evlenen çiftler kapıda bekletilir damadın annesi gelin ayağının altına cam bardak alır ve kırması beklenilir. Gelin bardağı kırıp evine girer yeni evine girdiği zaman hem evine kıymet vermesi hem de evdeki tüm eşyaları sahiplenmesi beklenilir tüm eşyaların ona ait olduğu anlamına geliyor.
Yeni evlenen çiftler kapıda bekletilir damadın annesi gelin ayağının altına cam bardak alır ve kırması beklenilir. Gelin bardağı kırıp evine girer yeni evine girdiği zaman hem evine kıymet vermesi hem de evdeki tüm eşyaları sahiplenmesi beklenilir tüm eşyaların ona ait olduğu anlamına geliyor.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar. Daha sonra boşalan kabı yere çarpmak suretiyle kırar.
GELİN GÖÇÜ VE SU KÜLTÜ
Gelin evden çıkarılırken su dökülmesi, oğlan evinde içeriye alınırken gelinin su dolu testiyi kırması, ocak başına kadar su dökerek gitmesi (Duymaz-vd. 2003: 142; Santur 1995: 201) gelin göçü sırasında su kültünün önemine işaret etmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Gelin gerdek odasına girmeden önce kapıya bir parmak yağ çalar,çivi çakar,gelinin eline ekmek verilir.Gelin ekmekleri omzundan geri atar.Orada bulunanlar ekmekleri toplarlar.Gerdek gecesi akşamı hoca çağrılır.Daha önce kıyılmış resmi nikaha ilaveten dini nikah kıyılır.Damat sağdıcı tarafından yumruklanarak gelin ...
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Gelin kız ve sağdıç el öperler. Gelin kızın avucuna bir parça kına konularak, bunun üzerine bahşişler verilir. Kız evinde eğlence oğlan evi gittikten sonra daha çok olur.
Gerdek gecesi gelinliğin altına ne giyilir diyen ve sadelikten yana olan gelin adaylarına, külot ve sütyen takımları, tül ve dantelin bir arada kullanıldığı beyaz renkteki iç çamaşırları tavsiye edilebilir. Mayo tipi tek parça iç çamaşırlar ve jartiyerler giyilebilir.
Rüyada bardak kırmak rüya sahibinin bir arkadaşıyla küslük yaşayacağına delalet etmektedir. Bu rüyanın işareti biriyle tartışmak ve bu tartışma sonucunda yenilmektir. Rüya yorumcuları rüyada bardak kırmayı kişinin zor bir işte başarılı olmaya çalışması şeklinde nitelendirmektedir.
Rüyasında kırık bardak gören kişi aldığı hayır dualar sonucunda başındaki dertlerden kurtulacağına alamettir. Doğru hareketleri ve kendi çabası ile başarılı olacağına, kazancının artmasına işarettir.
Bir cam kırıldığında “ronahî ye” der Kürtler. Ama bu evlerimizde böyle, özel alanlarımızda. Toplumsal alanda cam kırılması, kırılan camlar toplumsal yaşamın, bir toplumun karşılaşacağı en büyük uğursuzluğun gelmekte olduğunun işaretidir.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Gelin Damadın Ayağına Neden Basar? Aslında sadece gelinler değil damatlarda gelinlerin ayağına basabilir asıl önemli olan kimin daha hızlı olduğu diyebiliriz. Gelinin damadın ayağına basması hem eğlenceli bir gelenek. Hem de evde ayağa basanın sözü geçer manasına geliyor, tabi kadınlar genelde daha hızlı davranıyor.
Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.
Ertesi gün öğleden sonra damat tarafı hediyeler verir, takılar takar. Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler. Ailesi tarafından damat ve kızlarına çeşitli hediyeler verilir.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir. Evin dar gelmesi ve ge lenin çok olması halinde komşu evlerde ağırlanan misafirler yemekten sonra müzik çalıp oynayarak eğlenirler.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
İlk gece gelinliğin damat tarafından çıkarılması bir adettir ancak adet olmasa bile gelinlik, gelinin tek başsına çıkarabileceği bir elbise değildir. Bu nedenle ilk gece boyundan kuyruk sokumuna kadar düğmeli ya da ipli olan bu elbisenin çıkarılması için damadın desteğine mutlaka ihtiyaç duyulacaktır.
bitmemekte, gelinin ebeveynlerine misafirliğe gittiğinde de simgesel olarak sırtına vurularak dövülmektedir. Lvova ve arkadaşları, “affetme” ve “barış” anlamlarına gelen bu simgesel vuruşların bir örneğini Hakaslardan aktarmışlardır: “Hakas düğünlerinin sonunda genç evliler, gelinin ebeveynlerine misafirliğe giderler.
Bu gece, iki rekat nafile namaz kılıp dua edilir.
Bugünlere kavuşmanın şükrü ve gelecek günlerin saadeti için, Allah Teâlâ'ya dua edilir. Bu arada, oturup, bir müddet sohbet etmelidir. Böylece, fazla heyecan atılmaya çalışılır. Her kız, bu ilk gecede, az-çok ürkeklik ve çekingenlik gösterir, utanır, sıkılır.
Nevresim Seçiminin Önemi
"Yatağın üstüne ne serilir?" sorusunun cevabı elbette "nevresim" olmalıdır.
Düğün hazırlıkları esnasında damada yardımcı olan ve en yakınlarından biri olarak öne çıkan kişiye sağdıç nedir. Genelde damadın arkadaşları ve akrabalarından biri veya birkaçı sağdıç olabilmektedir.
Gelinin yakınlarının kapıda beklemesi damadın kızı kolay alamayacağının göstergesidir. Bu nedenle damat gelinin erkek kardeşine ya da yoksa diğer yakınlarına gelin alma kapı parası öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri