Kayısı, şeftali gibi tatlı meyvelere az; vişne, erik gibi ekşi meyvelere daha çok şeker koymalısınız. Kışın tüketmeyi planladığınız reçellerin şekerlenmemesi için içerisine limon ya da limon tuzu katabilirsiniz. Böylece şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Reçelin şekerlenmemesi için pişirirken kıvamını doğru ayarlamak ve içine de limon suyu sıkmak gerekir. Bu şekilde reçelin şekerlenmesi önlenir. Aynı zamanda reçellerin şekerlenmemesi için serin bir yerde saklanması gerekir. Reçelleri cam bir kapta ve güneş almayan yerde saklamak gerekir.
😊😊reçelimizi kışa saklayacağımız zamanlarda şekerlenmemesi istiyorsanız şekeri mutlaka limon tuzuyla veya limonla kestirmeliyiz. 😊😊reçel kaynarken karıştırılamaz. İlla karıştırmak gerekiyorsa tahta kaşık yardımı ile hep aynı yöne doğru çevirerek karıştırabilirsiniz.
Evde hazırladığınız reçel ve marmelat şekerlenirse bir miktar su koyarak yeniden kaynatın. Reçel normal duruma döner fakat rengi biraz koyulaşır. Şekerlenme miktarı fazla ise bir kilo reçele bir çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu katıp bir iki taşım kaynatın.
Reçellerin uzun süre yapısının bozulmaması için açık ve serin ortamlarda muhafaza etmek gerekir. Pişirilmenin ardından cam kavanoza aktarılan reçel, uygun koşullar sağlanmadığı sürece içerisinde bulunan şekerde kristallenmeler olabilir. Bu da reçelin yapısının bozulmasına sebep olacak ve reçel lezzetini kaybedecektir.
İlgili 42 soru bulundu
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz.
Ya da reçele biraz daha su katılıp kaynatmaya bırakmak da şeker miktarını dengeli bir seviyeye getirecek ve tadını normalleştirecektir. Bir diğer yöntem ise limon kabuklarını reçelin içine atıp kaynamaya bırakmak olacaktır. Limon kabukları şekeri absorve edecek ve reçelin aroma kazanmasını sağlayacaktır.
Normalde çok fazla yumuşak ya da sert şeftali tercih etmeseniz de reçel yapacağınız için bu noktada fazla dikkat etmemek, sonucu olumsuz bir yönde etkilemeyecektir. Bu nedenle orta sertlikte ya da yumuşak şeftali seçimi, sizi iyi bir şeftali reçeline kavuşturacaktır.
ŞEFTALİ REÇELİ KAÇ DAKİKA KAYNATILIR? Şeftali reçeli hazırlarken kaynatma süresi oldukça önemli. Reçelinizi meyveleri şekerde 1 gece beklettikten sonra orta ateşte 20 dakika kadar kaynatın.
🍑 Normalde reçele 1 kilo meyve için 1 kilo şeker konulur. Tercih meselesidir ama 1 kilo meyvenin kabuğu çekirdekleri çıktığı vakit bayağı azaldığı için ve pişince de yarı yarıya azaldığını hesaba katarsak 1 kilo meyve için yarım kilo şeker tam gelecektir.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Bu arada hazırlanan reçelin içine biraz limon tuzu, yarım aspirin, bir çay kaşığı tuz atılarak karıştırılır. Bu reçelin şekerlenmesini önlemek için yapılır. Sonra kaplardan alınan reçel bidonlara konulur, gerektiğinde alınarak yenilir.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Şeftalilerin kabuğu soyulup küp küp doğranır ve bir tencereye alınır. Üzerine aynı miktarda şeker ilave edilir, ağzı kapatılarak buzdolabında 2 gece bekletilir. Buzdolabında bekletmenin amacı şeftalilerin marmelat gibi erimeden tane tane olmasını sağlamak.
Şeftali reçeline su konur mu? Şeftalileri sert tercih ettiğimiz için şu ilave edilir. Meyveler sulu ise su eklemeye gerek kalmaz. Şeker ve su tencereye konulur, şeker eriyene kadar karıştırılır.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın. Karıştırarak ve içerisindeki şekerin erimesini sağlayarak yeniden pişirin.
1 kilo çileğe 400 gr şeker yeter. Çilek çok kumlu bir meyve onun için bir kapta suda bekletmek gerekiyor ve bu işlemi bir kaç yapmak gerekiyor. Çilek yıkandıktan sonra suzulur bir kaba alınır üzerine şeker konulur ve kabın ağzı mutlaka kapatılmalı.
Şimdi gelelim Çilek Reçeli Pişirmenin Püf Noktalarına; Çilek reçeli hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta birebir ölçü kullanmak. 1 kilo şeker 1 kilo çilek şeklinde de gidebilir 1 tas çilek 1 tas toz şeker şeklinde de.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Reçel kavanozlara ne zaman konmalı? Reçellerinizi koyacağınız kavanozların mutlaka cam ve sterelize edilmiş kavanozlar olduğundan emin olun. Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın.
Genellikle 1 kg meyve için 1,5-2 kg şeker, meyvenin cinsine göre de 2-3 bardak su konur. Dikkat !!! Reçelin kristalleşmesini önlemek için pişirme sırasında limon suyu veya limon tuzu kullanılmalıdır. Reçele limon tuzu veya limon suyu katıldıktan sonra iki dakikadan fazla kaynatılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri