Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi,
Sağlığa pek çok yararı olan şeftali çekirdeği farklı yöntemler ile tüketilebilir. Özellikle sert yapılı ve büyük olan şeftali çekirdekleri kurutularak çiğnenebilir.
Nektarinin kendisi faydalı olduğu kadar çekirdeği de faydalıdır. Çekirdeğini tükettiğiniz durumda mide spazmları son bulacaktır.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor. Gönül rahatlığıyla kaç çekirdek yiyebileceğimiz konusunda farklı araştırmalar var.
İlgili 42 soru bulundu
Şeftali düzenli olarak tüketildiğinde kansızlık sorununu ortadan kaldırır. Şeftali böbreklerde oluşan kum ve taşların atılmasını sağlar. Şeftali safra kesesinin işlevini düzene sokar” dedi. Bu nedenle ana öğününüzün hemen ardından şeftali yememelisiniz.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Kiraz, badem, kayısı, şeftali ve erik çekirdekleri, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır gibi bitkiler siyanürlü bileşikleri, otçul hayvanlara karşı bir savunma mekanizması olarak doğal bir şekilde üretmektedir.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Kaju elmasının içinde çekirdeği bulunmuyor. Çünkü bu elmanın çekirdeği bildiğimiz elmalardan farklı olarak meyvenin dışında gelişiyor.
Şeftali ile Nektarin Arasındaki Fark. Şeftali nektarine göre daha tüylüdür. Nektarin şeftaliye göre aroması daha fazla olan bir meyvedir. Nektarin şeftaliye göre daha ufaklı bulunur.
Şeftali kabuğu ise büyük boy bir şeftalide bulunan yaklaşık 3 gram lifin çoğunu barındırıyor. Bu açıdan şeftaliyi kabuğuyla yerseniz life ulaşmak için daha yararlı olacaktır. Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini destekler. Yani şeftaliyi kabuğuyla yerseniz soyulmuş şeftaliden daha fazla yarar sağlayabilirsiniz.
Şeftalinin vitamin ve mineral açısından zengin içeriğinden tam anlamıyla faydalanmak için soyulmadan tüketilmesi önerilir.
Günde 1 orta boy şeftali tercih edilebilir.
Şeftali çekirdeği kabuğu kurutulması sonucunda alternatif enerji üretiminde sanayi tipi yüksek ısı sağladığından, ısının ham maddesi olarak sanayi tesisleri ve evlerde yüksek kalorili yakacak olarak tercih edilmektedir.
Elma çekirdeği toksik bir madde içeriyor. Siyanürün açığa çıkması için, elma çekirdeğinin çiğnenmesi ya da toz haline getirilerek tüketilmesi gerek.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Ake Meyvesi
Jamaika'nın ulusal meyvesi olan Ake; uygun şekilde yetiştirilmediğinde toksin açısından çok zengindir. Jamaika istifrası adlı hastalığa yol açar. Yoğun karın ağrısı ve kusma ile başlayan bu hastalık; dehidrasyon, koma ve ölüme kadar gidebilir.
Meyve çekirdeklerinin zararları
Limon çekirdeği midede öğütülemediğinden ve dolayısıyla dışarı atılamadığından apandisite dolar. Apandisit şişer ve şişer patlama seviyesini limon çekirdekleriyle doldurmak istemiyorsanız limon yerken veya sıkarken 2 kere düşününüz. Fazla yenirse; diş etlerinde kanama yapabilir.
Şeftalide bulunan lif, C vitamini, K vitamini, demir ve potasyum kalp sağlığını destekler. K vitamini, kan pıhtılaşmasını önler ve çeşitli kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Demir, kırmızı kan hücrelerinin veya eritrositlerin oluşması için gereklidir.
Haziran'da bolca tüketeceğimiz şeftali, sindirim sistemini koruyan yaz meyvelerindendir. 100 gramında yalnızca 44 kalori bulunan şeftali, bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak, hazmı kolaylaştırır. Bu özelliğiyle de şeftali, kabızlık sorunu için ideal meyvelerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri